Facebook και Google ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαλείψουν τις ψευδές ειδήσεις από τις πλατφόρμες τους. Το πρόβλημα με τα social media, όμως, δεν είναι μόνο οι ψευδείς ειδήσεις, αλλά και οι ψευδείς λογαριασμοί – και εκείνοι που κρύβονται πίσω τους. Γι αυτό θα πρέπει να προσέχετε πολύ τις πληροφορίες που γνωστοποιείτε online, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μοιράζεστε αυτές που ακολουθούν:
1. Το δίπλωμα οδήγησης. Ο κόσμος θέλει να μοιράζεται τις επιτυχίες του, ακόμη και τις πιο κοινές, όπως την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να φωτογραφίζεστε κρατώντας το, καθώς πρόκειται για έγγραφο που μπορεί εύκολα να παραχαραχθεί.
2. Τα σχέδια των διακοπών. Ανακοινώνοντας θα λείψετε για δύο εβδομάδες και ότι θα ανεβάζετε selfies από το Περού, είναι σαν να αφήνετε ανοικτή την πόρτα του σπιτιού σας σε διαρρήκτες.
AdTech Ad
3. Τραπεζικοί λογαριασμοί. Συνήθως ένας αριθμός λογαριασμού δεν αρκεί για να πραγματοποιηθεί μια απάτη, αλλά κάποιοι αφελώς γνωστοποιούν περισσότερες πληροφορίες π.χ στον τοίχο κάποιου φίλου τους για να τους καταθέσει χρήματα που τους χρωστάει. Ενώ άλλοι φωτογραφίζουν την επιταγή με τον πρώτο τους μισθό, βάζοντας hashtag #myfirstpaycheck, βοηθώντας παραχαράκτες να πλαστογραφήσουν επιταγές.
4. Νικητήρια κουπόνια. Μία Αυστραλή πρόσφατα έβγαλε selfie κρατώντας το κουπόνι που κέρδισε 825 δολάρια στις ιπποδρομίες της Μελβούρνης. Το barcode ήταν εμφανές, και όταν πήγε να παραλάβει τα λεφτά τα είχε ήδη πάρει κάποιος «φίλος» της.
5. Διεύθυνση σπιτιού. Πολλοί περισσότεροι από όσοι νομίζετε μοιράζονται χωρίς δεύτερη σκέψη τη διεύθυνση του σπιτιού τους. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί από κακό έως πολύ κακό.
6. Πληροφορίες για τα παιδιά. Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς… Από τις πληροφορίες που προδίδουν την τοποθεσία όπου βρίσκεται το παιδί σας ή από τις φωτογραφίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε λογής φωτομοντάζ (και όχι μόνο…);
7.Παράπονα για τη δουλειά ή για το αφεντικό. Όλο και περισσότερος κόσμος απολύεται για αυτόν τον λόγο. Κάποια πράγματα πρέπει να κρατούνται για ιδιωτικές συζητήσεις. Εντάξει, σιχαίνεστε τη δουλειά σας, αλλά χρειάζεστε και τον μισθό, έτσι δεν είναι;
8. «Αντέγραψε στον τοίχο σου αυτό το status». Ξέρετε για ποια μιλάμε. Status που αναφέρουν ότι το Facebook θα αρχίσει να σας χρεώνει, ή ότι θα βρείτε έναν έρωτα, χρήματα, ευτυχία αν τα μοιραστείτε. Μπορεί τα περισσότερα να είναι ακίνδυνα, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και έργο χάκερ που μοιράζουν έτσι επικίνδυνο λογισμικό. Αφήστε που είναι πολύ, μα πολύ εκνευριστικά.
9. Φωτογραφία της φοιτητικής ταυτότητας. Συγχαρητήρια, περάσατε στο πανεπιστήμιο. Ναι, είναι η πρώτη μέρα σας και θέλετε να τη μοιραστείτε με συγγενείς και φίλους. Αλλά φωτογραφίζοντας την φοιτητική σας ταυτότητα δίνετε σε κακοποιούς πρόσβαση στο όνομά σας, τη φωτογραφίας σας και το μέρος όπου περνάτε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σας. Στην καλύτερη περίπτωση θα πέσετε θύμα απάτης, στη χειρότερη… αφήστε το.
10. Τοποθεσίες. Δεν χρειάζεται να ενημερώνετε για το θέατρο που θα πάτε κάποια συγκεκριμένη ώρα, ή για το μπαρ όπου τα πίνετε. Αποφεύγετε ιδιαίτερα να κάνετε tag τον εαυτό σας στα μέρη όπου είστε τακτικοί θαμώνες, γιατί διευκολύνετε το έργο ανθρώπων που ενδεχομένως θέλουν να σας βλάψουν.
10+1. «Ιδιωτικές» φωτογραφίες σας. Ακόμη και αν έχετε ορίσει ισχυρές ρυθμίσεις απορρήτου, ο λογαριασμός σας στο μπορεί να παραβιαστεί από κάποιον χάκερ. Η γυμνή φωτογραφία που προορίζεται για το έτερο ήμισυ μπορεί να καταλήξει στις οθόνες συγγενών, φίλων ή συναδέλφων.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου