freegr

F1 2019 - Review: Συνεχίζει την ανοδική πορεία

Προς ευχαρίστηση όλων, το φετινό επίσημο Formula 1 video game φτάνει νωρίτερα κατά δύο σχεδόν μήνες στα ράφια τον πραγματικών και των ψηφιακών καταστημάτων. Η επιτυχία των τελευταίων ετών στα συγκεκριμένα παιχνίδια της F1 οφείλεται σε ένα όνομα και αυτό είναι η Codemasters. Οι developers οι οποίοι σχετίζονται με πολλά διάσημα racing παιχνίδια εδώ και πολλά χρόνια όπως η σειρά Dirt (πρώην Colin McRae Rally), η σειρά Grid αλλά φυσικά και η σειρά F1, επανέρχονται με τον νέο Formula 1 τίτλο για τη σεζόν 2019-2020. Το πρωτάθλημα είναι σε εξέλιξη προσελκύοντας το ενδιαφέρον των φίλων του αθλήματος και πολλοί fans περιμένουν αυτή την κυκλοφορία. Μετά τα αρκετά επιτυχημένα F1 2017 και F1 2018 μένει να δούμε τι μπορεί να βελτιωθεί και τι μπορεί να προστεθεί σε ένα franchise που αγγίζει πλέον την κορυφή του.
Όπως είναι αναμενόμενο, κύρια “ατραξιόν” του παιχνιδιού δεν μπορεί να είναι άλλη από το Career mode το οποίο σε γενικές γραμμές δεν αλλάζει ουσιαστικά σε σχέση με το περσινό, αλλά έχει κάποια νέα αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Μετά τη δημιουργία του οδηγού μας, το career mode μάς μεταφέρει όχι σε μια ομάδα της Formula 1, αλλά σε μια της Formula 2. Βρισκόμαστε στους τελευταίους αγώνες της σεζόν και το παιχνίδι (σε μορφή story mode) μας συστήνει τον “φανταστικό” ανταγωνιστή οδηγό με το όνομα Devon Butler. Ο συγκεκριμένος φιλόδοξος αλλά εγωκεντρικός χαρακτήρας θα μας ακολουθήσει και κατά την “προαγωγή” μας στις πίστες της Formula 1 όπου θα κοντραριζόμαστε για τους βαθμούς και τη δόξα στα 21 Grand Prix του προγράμματος. Τα Rivals όπως ονομάζονται αυτού του είδους οι “κόντρες” μεταξύ των οδηγών κρατούν το ενδιαφέρον του Career mode, και μέσω ορισμένων cutscenes, ενώ μπορούμε να ορίσουμε και εμείς έναν οποιοδήποτε άλλο (πραγματικό) οδηγό σαν Rival.






Ανάλογα με την ομάδα της Formula 1 που θα επιλέξουμε μετά τα εισαγωγικά F2 races που προαναφέραμε, θα καθοριστούν και οι στόχοι μας. Τρέχοντας σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες όπως η Mercedes, η Ferrari και η Redbull θα πρέπει να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί και να βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Ανάλογοι είναι και οι στόχοι σε ομάδες μεσαίας δυναμικότητας όπως η McLaren και χαμηλότερης όπως η Alfa Romeo. To presentation του Career mode είναι το ίδιο εντυπωσιακό όπως και στον περσινό τίτλο με πολλές λήψεις από τα Pit Stops των κατασκευαστών, δηλώσεις των πραγματικών οδηγών αλλά και όμορφη παρουσίαση του κάθε αγώνα. Πριν και μετά από κάθε Grand Prix καλούμαστε να απαντήσουμε σε δημοσιογράφους (οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής) και ανάλογα με την απάντηση αλλάζουν και ορισμένα στοιχεία στην ομάδα ή στον χαρακτήρα μας, θετικά η αρνητικά.
Τα περσινά RPG στοιχεία με τα Development Points και τα διάφορα R&D Trees κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους και στο F1 2019. Πετυχαίνοντας στόχους κατά τα δοκιμαστικά, τα προκριματικά και τους αγώνες μπορούμε να κερδίσουμε πόντους για να αναπτύξουμε τα τέσσερα διαφορετικά στοιχεία του μονοθεσίου όπως η αεροδυναμική, το σασί και άλλα. Αν το development κάποιου εξαρτήματος πετύχει, τότε αυτόματα τοποθετείται στο μονοθέσιό σας. Στο ενδιάμεσο ορισμένων Grand Prix θα λάβουμε προσκλήσεις για άλλα events, όπως δοκιμασίες προσπεράσεων, Time Trials και άλλα, που γίνονται κυρίως με ιστορικά μονοθέσια και αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από το τυποποιημένο πρόγραμμα της Formula 1. Τέλος, το F1 2019 είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς που συστήνει έναν νέο μηχανισμό: τις μεταγραφές οδηγών μετά και κατά τη διάρκεια της σεζόν.






Το gameplay και η αίσθηση των μονοθεσίων διατηρείται με τη “συνταγή” των προηγούμενων ετών και περιλαμβάνει ρεαλιστική αίσθηση του “πατήματος”, αρκετά καλοφτιαγμένα physics, “συμπαθητική” AI των αντιπάλων που στο σύνολο τους με όλα τα χαρακτηριστικά του αθλήματος (σύστημα κατανομής ενέργειας ERS, σύστημα DRS, νέοι κανονισμοί) προσφέρουν ένα άκρως ρεαλιστικό αποτέλεσμα, πάρα πολύ κοντά στο πραγματικό. Βεβαια για τους πιο... αρχάριους, τα assists και λειτουργίες όπως το instant replay μπορούν να κάνουν τα πράγματα αρκετά προσβάσιμα στα όρια του arcade racing. Όσοι πάντως οδηγείτε με λιγότερα assists, ρεαλιστικότερο damage και όλα τα penalties, δεν σημαίνει ότι θα έχετε και περισσότερα rewards στο single Player τουλάχιστον. Γενικά είναι ένα παιχνίδι που μπορείτε να φέρετε στα μέτρα σας “παίζοντας” με τα επίπεδα δυσκολίας του, με τα θετικά και τα αρνητικά που συνεπάγονται με όλο αυτό.
Η περισσότερη δουλειά πίσω από ένα μονοθέσιο γίνεται στα Pits και μέσω της σχετικής οθόνης μπορείτε να εκτελέσετε πάρα πολλές λειτουργίες όπως η επιλογή των ελαστικών, η στρατηγική των Pit stops στον αγώνα και φυσικά να παραμετροποιήσετε τις ρυθμίσεις του μονοθεσίου σας (υπάρχουν και έτοιμα Setups για να επιλέξετε, από τα πιο γρήγορα στα πιο σταθερά για το μονοθέσιο). Πολύ σημαντικό είναι να πραγματοποιείτε κάποια προγράμματα κατά τα practice sessions για να μαθαίνετε καλύτερα την πίστα, τις γωνίες και τις ταχύτητες εισόδου και εξόδου από κάθε στροφή αλλά και να συνηθήσετε σε ακραίες συνθήκες όπως αυτής της έντονης βροχόπτωσης. Αν από την άλλη θέλετε απλά να τρέξετε στον αγώνα μπορείτε να προσπεράσετε κάνοντας Skip στα τρία Practice Sessions ακόμη και στα τελικά κατατακτήρια δοκιμαστικά και να βρεθείτε μονομιάς στην ημέρα του αγώνα με τους συνολικούς γύρους που εσείς ορίζετε.






Όσο βρίσκεστε στην πίστα μπορείτε με το πάτημα ενός πλήκτρου να μπείτε σε ορισμένες λειτουργίες του μονοθεσίου όπως η κατανάλωση καυσίμου ή διαχείριση της ενέργειας και κάποιες μικρορυθμίσεις στην αεροδυναμική για παράδειγμα. Μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση του οχήματος, την θερμοκρασία των ελαστικών και να μιλήσετε με τα Pits για αλλαγή στρατηγικής, απόσταση από άλλους οδηγούς και την γενικότερη κατάσταση του αυτοκινήτου και της πίστας. Υπάρχει ένα μικρό ρίσκο σχετικά με τις συγκεκριμένες λειτουργίες γιατί το να αγωνίζεστε με τόσο γρήγορα μονοθέσια απαιτεί την απόλυτη προσοχή σας η οποία μπορεί να αποσπαστεί αν χαθείτε στα συγκεκριμένα menus εν ώρα αγώνα.
Πέρα από το Career mode υπάρχουν και τα κλασικά modes οπως το Time Trial και το Grand Prix που μπορείτε να δημιουργήσετε πρωτάθλημα με συγκεκριμένες πίστες της αρεσκείας σας. Τα Championships επιστρέφουν και περιλαμβάνουν το πρωτάθλημα της F1 φυσικά, αυτό της Formula 2 του 2018 με τους επίσημους οδηγούς αλλά και άλλα ιστορικά πρωταθλήματα που μπορείτε να αγωνιστείτε με τα 22 συνολικά historic cars του παιχνιδιού (18 από το περσινό παιχνίδι και 4 νέα). Οι κάτοχοι της Legend Edition θα μπορούν να πάρουν τον ρόλο ενός εκτός των δύο ινδαλμάτων του αθλήματος (Alain Prost και Ayrton Senna) αποτίοντας έτσι φόρο τιμής σε δύο θρύλους του αθλήματος. Το Formula 1 2019 είναι υπερπλήρες πιστεύουμε από πλευράς περιεχομένου ενώ στα υπόψιν πρέπει να υπάρχει και το γεγονός ότι στο παιχνίδι θα προστεθεί στη συνέχεια μέσω update και όλη η σεζόν της Formula 2 για το 2019.





Στα του Multiplayer τώρα, υπάρχουν τα Ranked και τα Unranked Races μέσω των οποίων μπορείτε να κερδίσετε XP για τον οδηγό σας ενώ στην καρτέλα με τα Leagues μπορείτε να συμμετάσχετε σε πρωταθλήματα  άλλων παικτών έχοντας όμως πάντα υπόψη σας το ωράριο και τις ημερομηνίες των αγώνων. Υπάρχει και το Weekly Event το οποίο πραγματοποιείται κυρίως στο Grand Prix στο οποίο διεξάγεται ο πραγματικός αγώνας της Formula 1. Μέσω όλων αυτών κερδίζετε XP, Levels και Badges για την καρτέλα του οδηγού σας, αλλά και πόντους για να τροποποιήσετε την εμφάνιση του μονοθεσίου σας (υπάρχουν δυστυχώς και microtransactions σε αυτό το κομμάτι).
Και αν το F1 του 2018 ήταν ένα όμορφο οπτικά παιχνίδι το F1 2019 έχει ακόμη περισσότερες βελτιώσεις (μερικοί από εσάς θα έχετε δει τα εντυπωσιακά gameplay videos των προηγούμενων μηνών). Οι φωτισμοί, και οι σκιές ειδικότερα, έχουν δεχθεί ένα ακόμη χέρι “γυαλίσματος” κάτι που είναι περισσότερο ορατό στα πιο ιδιαίτερα Grand Prix όπως το νυχτερινό Bahrain. Ορισμένα animations των οδηγών εκτός αγώνα αλλά και οι εκφράσεις τους χρήζουν βελτίωσης, αλλά στο γενικότερο σύνολο τα γραφικά και η παρουσίαση του F1 2019 χτίζουν ένα τρομερό immersion, τόσο κατά την οδήγηση όσο και πριν από αυτή. Υπό κανονικές συνθήκες το παιχνίδι τρέχει στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο (το Review έγινε στο PS4) με πολύ μικρό tearing σε κάποιες περιπτώσεις. Σχετικά με το framerate, στο F1 2019 ισχύει ένα ανεξήγητο φαινόμενο το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ειναι bug ή απλά είναι θέμα σχεδιασμού. Σε ορισμένες πίστες στο career mode το performance πέφτει στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο (καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα) ενώ αν μπούμε να παίξουμε την ίδια πίστα εκτός career mode τότε ξανά ανεβαίνει στα 60 καρέ. Είναι κάτι που “χτυπάει” πολύ άσχημα στο μάτι ιδιαίτερα στους πιο έμπειρους παίκτες και θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να διορθωθεί άμεσα.





Το παιχνίδι περιέχει Theater mode όπου αποθηκεύονται τα highlights των αγώνων και mode που μπορείτε να δείτε λεπτομερώς όλα τα μονοθέσια που περιέχονται στο πακέτο του παιχνιδιού. Οι ήχοι των κινητήρων έχουν βελτιωθεί, ενώ ρεαλιστικούς ήχους έχουμε και στα historic μονοθέσια που ήταν ακόμη πιο “θορυβώδη”. Οι developers έχουν μαγνητοφωνήσει επίσης αληθινές μικρές συνεντεύξεις και σχόλια από τους πραγματικούς οδηγούς και χρησιμοποιούνται και στο παιχνίδι.

Συμπέρασμα

Η Codemasters προσφέρει ένα πλήρες πακέτο για τον νέο τίτλο Formula 1 με όλες τις άδειες του πρωταθλήματος και με πολλά έξτρα (Formula 2, Historic Challenges, Rivals κτλ). Σε συνδυασμό με την αρτιότητα του gameplay και του χειρισμού των μονοθεσίων το F1 2019 είναι μια “σίγουρη” και πλούσια αγορά για τους φίλους όχι μόνο της Formula 1 αλλά και των racing παιχνιδιών γενικότερα. Υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις σε τομείς όπως η AI των αντιπάλων, η ενδοεπικοινωνία με τα Pits, τα animations, οι συνεντεύξεις και φυσικά το θέμα με το framerate. Παρόλα αυτά πρόκειται για έναν εξαιρετικό για το είδος του τίτλο που μπορείτε να τον φέρετε στα μέτρα σας είτε είστε αρχάριος οδηγός είτε αρκετά έμπειρος στα συγκεκριμένα παιχνίδια. Οι αλλαγές σε σχέση με τον περσινό τίτλο σίγουρα δεν είναι πολλές, αλλά είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν μια νέα αγορά για τους ενδιαφερόμενους gamers.Zouglagr

About Freegr network

Από το Blogger.