τεχνολογία

To όραμα της Alphabet για την πόλη του μέλλοντος

H Sidewalk Labs είναι μία θυγατρική εταιρεία της Alphabet, η οποία ασχολείται με τρόπους κατά τους οποίους μπορεί να ενσωματωθούν οι νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη πόλη. Σε αυτή τη φάση, η εταιρεία έχει ξεκινήσει το επονομαζόμενο Master Innovation and Development Plan, ένα σχέδιο ανάπλασης ενός μέρους του Τορόντο του Καναδά, μέσα από το εξειδικευμένο πλάνο Sidewalk Toronto, το οποίο αναμένεται να αλλάξει την καθημερινότητα περισσότερων από 21.000 κατοίκων της μεγαλούπολης. Δέκα κτίρια θα ανεγερθούν στη συνοικία του Quayside, με χαμηλό αποτύπωμα ως προς την κατανάλωση άνθρακα, ενώ σε όλα τα κτίσματα θα υπάρχουν εγκατεστημένα δίκτυα οπτικών ινών. 
Το πρώτο από αυτά τα κτίρια εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το 2024, ενώ το όλο πολεοδομικό σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του 2026. Τα υλικά κατασκευής των κτιρίων θα είναι από οικολογικά υλικά, με γνώμονα τη βιωσιμότητα, με την παράλληλη λειτουργία ενός εξελιγμένου δικτύου ηλεκτροδότησης, καθώς και ενός ειδικά μελετημένου τρόπου αποκομιδής απορριμμάτων, με κεντρικό άξονα την ανακύκλωση και διαχείριση του νερού από τη βροχή. Παράλληλα, θα υπάρχει και ειδική μέριμνα για τη θέρμανση και την ψύξη, πάντοτε με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. 
Η πολιτική του συγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου φέρνει στο προσκήνιο τον άνθρωπο και όχι το αυτοκίνητο, με αρκετά πεζοδρόμια και ειδικούς ποδηλατοδρόμους. Ένα στοιχείο που αξίζει να τονίσει κανείς είναι ότι στους πεζοδρόμους αυτούς θα υπάρχει ειδικό σύστημα θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ οι φωτεινοί σηματοδότες θα μπορούν να προσαρμόζουν τις ενδείξεις τους ανάλογα με τις συνθήκες σε πραγματικό χρόνο. Ο απώτερος σκοπός της Alphabet, η οποία θα καταθέσει το ολοκληρωμένο πλάνο της στις αρχές του επόμενου έτους στις Καναδικές Αρχές, είναι να αντλήσει τα κατάλληλα συμπεράσματα προκειμένου να προχωρήσει σε αντίστοιχες οικιστικές παρεμβάσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα, αρχής γενομένης από το Τορόντο και αργότερα και σε άλλες μεγαλουπόλεις.

About Freegr network

Από το Blogger.