freegr

Η ανάπτυξη του PCI Express 6 θα ολοκληρωθεί το 2021

Τα μέλη του κονσόρτσιουμ PCI-SIG κοιτάζουν στο μέλλον και στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης του PCI Express 6 κάποια στιγμή το 2021.
Ο δίαυλος που αξιοποιείται αρκετά πλέον στη καθημερινότητα των PCs αναμένεται να διπλασιάσει και πάλι το bandwidth των προγενέστερων εκδόσεων, φτάνοντας έτσι τα 256 GB/s έναντι του PCIe 5.0 το οποίο περιμένουμε ίσως το 2021 με 2022. Το πρωτόκολλο σύνδεσης αξιοποιείται πλέον σχεδόν στον ίδιο βαθμό από τους SSD όσο και από τις κάρτες γραφικών και τα οφέλη του είναι περισσότερο εμφανή στη πρώτη κατηγορία με τη χρήση συμβατού hardware.
Η ομάδα ανάπτυξης του προτύπου σημειώνεται ότι έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη της πέμπτης έκδοσης που αναμένεται να διπλασιάσει το bandwidth έναντι της τέταρτης εκδοχής που έχουμε σε κάποιες πλατφόρμες της αγοράς. Τώρα όσον αφορά την 6η γενιά η εταιρία έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο και αυτό φάνηκε στο νεότερο update της που λέει πως βρίσκεται στην έκδοση 0.5 και σαν reference αξίζει να αναφέρουμε πως η ονοματολογία της πρώτης σταθερής έκδοσης στα προγράμματα γενικότερα ξεκινάει με τον φυσικό αριθμό "1". 
Οι ταχύτητες σε αυτή την έκδοση θα είναι διπλάσιες και αυτό σημαίνει πως εάν ένας SSD σε Gen 4.0 x4 δίαυλο είχε ανώτατο όριο τα 8GB/s πλέον θα έχει 16GB/s, κάτι ιδιαίτερα θετικό όταν στόχος μας είναι το RAID επάνω στη μητρική και όχι με τη χρήση PCIe adapter. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, όμως η εδραίωση του προτύπου και η ταυτόχρονη εμφάνισή του στις πρώτες μητρικές ενδέχεται να γίνει σε έναν χρόνο και εξαρτάται από το ποιος από τους δύο μεγάλους στον χώρο των επεξεργαστών θα μπορέσει να το εισάγει σε κάποια μελλοντική πλατφόρμα όπως το Z590 ή το φημολογούμενο X670.

About Freegr network

Από το Blogger.