Στην ανάθεση μελέτης για το σταδιακό παροπλισμό του δικτύου χαλκού (copper switch-off) σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών, Αθανασίου Στάβερη.
Από την πλευρά της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει περάσει στη μελέτη των απόψεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την κατάργηση του δικτύου χαλκού του ΟΤΕ και τη μετάβαση στα δίκτυα οπτικών ινών.
Τις απόψεις τους κατέθεσαν οι ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet, Τέρνα Ενεργειακή και Grid (οι δύο τελευταίες εταιρείες κυρίως επειδή ενδιαφέρονται για το έργο Ultra Fast Broadband – UFBB).
Κυρίαρχο θέμα στην υπόθεση του copper switch-off είναι το ποιος θα επιμεριστεί το κόστος που μέχρι στιγμής δεν έχει εκτιμηθεί.
Ο χαλκός του ΟΤΕ είναι το μοναδικό δίκτυο με πλήρη γεωγραφική κάλυψη της ελληνικής επικράτειας και οι πάροχοι εξακολουθούν να βασίζουν σε μεγάλο βαθμό την παροχή υπηρεσιών σε τελικούς χρήστες πάνω από το συγκεκριμένο δίκτυο, μέσω της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο και τις υπηρεσίες συνεγκατάστασης, Φυσικής ή Απομακρυσμένης, στα Αστικά Κέντρα (ΑΚ) του ΟΤΕ.
Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή μετάβαση στα δίκτυα νέας γενιάς αποτελεί το κόστος, ιδιαίτερα στην περίπτωση των εναλλακτικών παρόχων σταθερής τηλεφωνίας, οι οποίοι θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στο πλάνο κατάργησης παραδοσιακών υποδομών του ΟΤΕ. Η Επιτροπή μάλιστα προτείνει ο ΟΤΕ να συμμετέχει στα κόστη μετάβασης των εναλλακτικών έτσι ώστε να υπάρξει κίνητρο για αυτούς.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου