Europe

193 χώρες υιοθετούν την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης


 Όλα τα κράτη μέλη του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ (UNESCO) ενέκριναν την Πέμπτη μια ιστορική συμφωνία που καθορίζει τις κοινές αξίες και αρχές που απαιτούνται για τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η τεχνητή νοημοσύνη είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή, από την κράτηση πτήσεων και την υποβολή αιτήσεων για δάνεια μέχρι το τιμόνι των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.

Χρησιμοποιείται επίσης σε εξειδικευμένους τομείς όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου ή για τη δημιουργία περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με την UNESCO , η τεχνητή νοημοσύνη υποστηρίζει επίσης τη λήψη αποφάσεων των κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση παγκόσμιων προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια πείνα.

Ωστόσο, ο οργανισμός προειδοποιεί ότι η τεχνολογία «φέρνει πρωτόγνωρες προκλήσεις».

« Βλέπουμε αύξηση των φυλετικών και εθνικών προκαταλήψεων, σημαντικές απειλές για την ιδιωτική ζωή, την αξιοπρέπεια και το γραφείο, τους κινδύνους μαζικής παρακολούθησης και αυξημένη χρήση των αναξιόπιστων Articificial Intellegence τεχνολογιών στην επιβολή του νόμου, για να αναφέρουμε μερικές. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν καθολικά πρότυπα που να δίνουν απάντηση σε αυτά τα ζητήματα», αναφέρει η UNESCO.

Στόχοι

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, το κείμενο που εγκρίθηκε στοχεύει να καθοδηγήσει την δημιουργία της απαραίτητης νομικής υποδομής για τη διασφάλιση της ηθικής ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας.

«Ο κόσμος χρειάζεται κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας. Η σύσταση για τη δεοντολογία της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια σημαντική απάντηση. Καθορίζει το πρώτο παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο ενώ δίνει στα κράτη την ευθύνη να το εφαρμόζουν στο επίπεδό τους . Η UNESCO θα υποστηρίξει τα 193 κράτη μέλη της στην εφαρμογή του και θα τους ζητήσει να αναφέρουν τακτικά την πρόοδο και τις πρακτικές τους», δήλωσε η επικεφαλής της UNESCO Audrey Azoulay.

Τα πλεονεκτήματα

Το κείμενο στοχεύει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους που συνεπάγεται. Σύμφωνα με τον οργανισμό, παρέχει έναν οδηγό για να διασφαλιστεί ότι οι ψηφιακοί μετασχηματισμοί προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης , αντιμετωπίζοντας ζητήματα σχετικά με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ιδιωτική ζωή, με κεφάλαια πολιτικής προσανατολισμένα στη δράση για τη διακυβέρνηση δεδομένων, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την εργασία, την υγειονομική περίθαλψη και την οικονομία.

Μία από τις κύριες εκκλήσεις της είναι να προστατεύσει τα δεδομένα , υπερβαίνοντας όσα κάνουν οι εταιρείες τεχνολογίας και οι κυβερνήσεις για να εγγυηθούν στα άτομα περισσότερη προστασία διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Απαγορεύει επίσης ρητά τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για κοινωνική βαθμολόγηση και μαζική παρακολούθηση.

Προκλήσεις

Το κείμενο τονίζει επίσης ότι οι φορείς της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να ευνοούν μεθόδους αποδοτικής χρήσης δεδομένων, ενέργειας και πόρων που θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει πιο σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων.

«Οι αποφάσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους πρέπει να είναι δίκαιες, και διαφανείς. Αυτές οι νέες τεχνολογίες πρέπει να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις στον κόσμο μας σήμερα, όπως οι αυξημένες ανισότητες και η περιβαλλοντική κρίση, και όχι να τις εμβαθύνουν». δήλωσε η Gabriela Ramos, Βοηθός Γενική Διευθύντρια της UNESCO για τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

About Freegr network

Από το Blogger.