athens

«Data Gravity» αποκτά η Ελλάδα - Πώς αλλάζουν το τοπίο οι επενδύσεις

 


Data Gravity αποκτά η Ελλάδα

Παράλληλα βέβαια δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα συμβάλλοντας στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και προοικονομεί την αύξηση της εγχώριας αγοράς cloud το επόμενο διάστημα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα υστερούσε μέχρι χθες και σε αυτό τον τομέα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κάτι που αναμένεται να αλλάξει, αν σκεφτεί κανείς τις ήδη ανακοινωθείσες επενδύσεις που κατευθύνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Επικουρικά προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσουν και οι νέες εφαρμογές και το λογισμικό που δημιουργείται για το ελληνικό Δημόσιο με βάση το cloud αλλά και η στροφή στο «σύννεφο» που ετοιμάζονται να κάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την αρωγή των σχετικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Πέρα από τα προαναφερθέντα προφανή βέβαια, τα οφέλη της εν λόγω επένδυσης δεν σταματούν εδώ. Η τοπική ζώνη της Amazon Web Services ενισχύει αισθητά τις πιθανότητες η χώρα να μετατραπεί σε κόμβο δεδομένων της ευρύτερης περιοχής, ειδικά αν συνδυαστεί με το επενδυτικό κρεσέντο σε data center κι υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, τα οποία είτε έχουν προαναγγελθεί είτε βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή. Κι αυτό γιατί οι συνδυασμένες προαναφερθείσες επενδύσεις χτίζουν την απαραίτητη υποδομή για την cloud first πολιτική που επιδιώκει η κυβέρνηση, εγκαθιστώντας παράλληλα και τις απαραίτητες συνδέσεις με Δύση, Ανατολή και Βαλκάνια. 

Με την ολοκλήρωση των σχετικών επενδυτικών σχεδίων μάλιστα η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσθετους πόντους σε αυτό που οι αναλυτές ονομάζουν «βαρυτικό πεδίο δεδομένων» ("Data Gravity”) αυξάνοντας τις πιθανότητες της να προσελκύσει ξένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Άλλωστε οι εν λόγω ψηφιακές υποδομές δημιουργούν για τις τεχνολογικές εταιρείες τις ίδιες προϋποθέσεις ανάπτυξης που δημιουργεί για την βιομηχανία ένα καλό δίκτυο μεταφορών (λιμάνια, σιδηρόδρομος, οδικό δίκτυο). Ειδικά να λάβει κανείς υπόψη του την τοποθεσία της Ελλάδας η οποία αποτελεί σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Πολλαπλασιάζεται το capacity της χώρας στην αποθήκευση δεδομένων 

Ίσως η πρώτη φορά που η ακούστηκε η φιλοδοξία η Ελλάδα να αποκτήσει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή στον τομέα των data, ήταν με την προαναγγελία της επένδυσης της Microsoft για την δημιουργία ενός Data Center Region στην Αττική. Το κέντρο, που θα περιλαμβάνει τρία data center τα οποία θα οικοδομηθούν κατά πάσα πιθανότητα σε διαφορετικές περιοχές, θα αυξήσει αισθητά την χωρητικότητα αποθήκευσης δεδομένων στη χώρα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις που επιδιώκουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό να επενδύσουν στο cloud. Παρότι περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος της επένδυσης, το μέγεθος των data center καθώς και τις περιοχές στις οποίες θα κατασκευαστούν δεν έχουν δοθεί από τον αμερικανικό κολοσσό, οι τελευταίες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κάνουν λόγο για data center έκτασης άνω των 45 στρεμμάτων, δίνουν μια αίσθηση μεγέθους.  

Ουσιαστική αύξηση της χωρητικότητας στην αποθήκευση δεδομένων θα προσφέρουν και τα δύο άλλα Data Center που σχεδιάζει στην Αθήνα η Lamda Hellix, a Digital Realty Company. Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία έχει ρίξει ήδη τα θεμέλια για το data center campus στο Κορωπί, ονόματι Athens 3, η χωρητικότητα του οποίου ανέρχεται στα  6.8MW, ξεπερνά δηλαδή την χωρητικότητα όλων των εν λειτουργία data center που υπάρχουν σήμερα στη χώρα. Την δυνατότητα να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές θα έχει μάλιστα και το έτερο multitenant data center που σχεδιάζει η Lamda Hellix στη χώρα μας, το οποίο εκτιμάται ότι θα πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις και θα αρχίσει να κατασκευάζεται στο τέλος του επόμενου έτους.

Ανοίγει ο δρόμος για την μεταφορά δεδομένων σε Δύση, Ανατολή και Βαλκάνια 

Πέρα από την αποθήκευση βέβαια, επενδύσεις δρομολογούνται και την μεταφορά των δεδομένων αυτών σε Δύση, Ανατολή και Βαλκάνια, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων που σχεδιάζονται αλλά και πρόσθετων Data Center που ξεκινούν την λειτουργία τους στη Βόρεια Ελλάδα. 

Την σύνδεση της χώρας με την γειτονική Ιταλία και από εκεί με την υπόλοιπη Ευρώπη διασφαλίζει το νέο καλώδιο οπτικών ινών που θα ποντίσει στο βυθό του Ιονίου η Islalink, επένδυση που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022. Το εν λόγω υποβρύχιο καλώδιο, το οποίο θα φέρει την ονομασία IONIAN, θα συνδέει την παραθαλάσσια ιταλική πόλη Crotone με την Πρέβεζα. Με την συμφωνία που ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα μάλιστα, μεταξύ Grid Telecom και Islalink, o νέος αυτό διάδρομος οπτικών ινών θα συμπληρωθεί από δίκτυο οπτικών ινών 1.000 χλμ. της Grid Telecom, το οποίο συνδέει την Πρέβεζα με την Αθήνα και στη συνέχεια με τη Θεσσαλονίκη, καθιστώντας τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα περιφερειακούς κόμβους για υπηρεσίες νέφους, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών.Από τους βυθούς των ελληνικών θαλασσών θα περνούν και κάποια από τα καλώδια που σχεδιάζουν να ποντίσουν Sparkle και Google μέσω της κοινοπραξίας που έχουν δημιουργήσει. Συγκεκριμένα το καλώδιο Blue θα συνδέσει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ το συμπληρωματικό BlueMed ιδιοκτησίας της Sparkle που θα μοιράζεται το υποβρύχιο τμήμα με το σύστημα Blue, θα εκτείνεται μέχρι την Ιορδανία (Aqaba) με επιπλέον διακλαδώσεις σε Γαλλία (Κορσική), Ελλάδα (Χανιά - Κρήτη), Ιταλία (Golfo Aranci - Σαρδηνία και Ρώμη), Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Τουρκία και Κύπρο. 

Την ίδια στιγμή μάλιστα ανοίγει ο δρόμος και προς τα Βαλκάνια με την βοήθεια της ελληνικής Lancom, η οποία προχωρά στην κατασκευή του τρίτου Data Center της - η εταιρεία έχει ήδη ένα Data Center σε Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη - Balkan Gate I, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. To νέο Data Center, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να παρέχει τις υπηρεσίες του από το νέο έτος θα αποτελεί το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής Carrier Neutral TIER III Data Center στη Βόρεια Ελλάδα. Κάπως έτσι θα μπορεί να καταστεί προορισμός για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Data Center, περιορίζοντας το φαινόμενο το μεγαλύτερο μέρος του content των ελληνικών επιχειρήσεων της περιοχής να φιλοξενείται σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία. Παράλληλα βέβαια θα μπορεί να επεκτείνει και την προσφορά λύσεων προς άλλες βαλκανικές χώρες, ειδικά αφού ως Regional Data Centers προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα όπως η μικρότερη απόκριση (latency) στις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται σήμερα (5G, Internet of Things, Edge Computing, Cloud Gaming, κ.α). 

About Freegr network

Από το Blogger.