Συγκεκριμένα οι ρυθμιστικές αρχές προτείνουν οι κατασκευαστές smartphone να παρέχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια ενημερώσεις ασφαλείας και τρία χρόνια ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος για όλες τις συσκευές τους. Επιπλέον, οι εν λόγω ενημερώσεις ασφαλείας και λειτουργικού συστήματος θα πρέπει να φτάνουν στους χρήστες "το αργότερο δύο μήνες μετά την ευρεία κυκλοφορία τους".
Εάν εφαρμοστούν, οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές Android smartphones διαχειρίζονται την υποστήριξη λογισμικού για τις συσκευές τους. Η Samsung και η Google είναι οι μόνοι κατασκευαστές που υπόσχονται πενταετείς ενημερώσεις ασφαλείας για τα τηλέφωνά τους. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν απολαμβάνουν όλα τα μοντέλα τους αυτά τα οφέλη αλλά συνήθως τα πιο ακριβά. Η Samsung εκδίδει επίσης τέσσερις μεγάλες ενημερώσεις του Android στις premium συσκευές της, αποτελώντας τον κατασκευαστή με την καλύτερη πολιτική στο συγκεκριμένο οικοσύστημα. Συγκριτικά, η Google και άλλες μάρκες παρέχουν τρεις ή λιγότερες σημαντικές ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος για επιλεγμένες συσκευές.
Ένας κανονισμός όπως αυτός θα μπορούσε να αναγκάσει τις εταιρείες να κυκλοφορούν σημαντικές ενημερώσεις όχι μόνο για τις ναυαρχίδες τους αλλά και για τις λιγότερο premium συσκευές που συνήθως δεν λαμβάνουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ενημέρωσης από τους κατασκευαστές.
Το αρχικό σχέδιο του κανονισμού υπαγορεύει επίσης ότι η αυτονομία της μπαταρίας μιας συσκευής "δεν πρέπει να επιδεινώνεται μετά από μια ενημέρωση λογισμικού λειτουργικού συστήματος ή ένα firmware update, όταν η μέτρηση γίνεται με τον ίδιο τρόπο και στις δύο περιπτώσεις". Αναφέρει επίσης ότι "δεν πρέπει να επέλθει καμία αλλαγή στις επιδόσεις ως αποτέλεσμα της απόρριψης της ενημέρωσης, εκτός από τις εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών".
Σε άλλο σημείο, το σχέδιο κανόνων προτείνει ότι τα smartphones και τα tablets που πωλούνται στην περιοχή της ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν στην αγορά ανταλλακτικά, όπως μπαταρίες, οθόνες, κάμερες, θύρες φόρτισης και άλλα, για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Στο σχέδιο σημειώνεται ότι "οι συσκευές συχνά αντικαθίστανται πρόωρα από τους χρήστες και, στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους, δεν επαναχρησιμοποιούνται ή δεν ανακυκλώνονται επαρκώς, με αποτέλεσμα τη σπατάλη πόρων". Η παράταση της διάρκειας ζωής τους από δύο ή τρία χρόνια σε πέντε χρόνια θα ήταν σαν να αποσύρονται από τους δρόμους εκατομμύρια αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρώπη πρωτοστατεί στους κανονισμούς για τα smartphones τον τελευταίο καιρό. Η περιοχή ψήφισε πρόσφατα νόμο που απαιτεί όλα τα smartphones να διαθέτουν φόρτιση USB-C έως το 2024. Οι τελευταίοι προτεινόμενοι κανονισμοί είναι ακόμη πιο επιθετικοί στη φύση τους και θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά το τοπίο των Android smartphones, αν υιοθετηθούν αφού η Apple καλύπτει ήδη κάθε iPhone με αναβαθμίσεις νέας έκδοσης iOS για 4-5 χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συλλέγει επί του παρόντος σχόλια σχετικά με το σχέδιο κανόνων. Ορισμένες από τις προτάσεις θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους και οι περισσότερες από αυτές θα υιοθετηθούν 12 μήνες μετά την έγκρισή τους. ΠΗΓΗ
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου