apple

iOS 16 και watchOS 9: ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ


Όπως αναμενόταν, η Apple προχώρησε σήμερα στην διανομή των εκδόσεων iOS 16και watchOS 9, με τις νέες εκδόσεις να φέρνουν σημαντικές αλλαγές στις συμβατές συσκευές (από iPhone 8 και Apple Watch Series 4 αντίστοιχα). Για να δείτε εάν έχουν έρθει τα updates στις συσκευές σας, αρκεί να μεταβείτε στο μενού των ρυθμίσεων στην ενότητα Software Update για να προχωρήσετε στις αναβαθμίσεις. Υπενθυμίζουμε ότι τα iPadOS 16 και macOS Ventura θα διανεμηθούν μέσα στον Οκτώβριο.

Ας θυμηθούμε τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά του iOS 16

Νέα Lock Screen: Ριζικός επανασχεδιασμός για την lock screen με πολύ πιο δημιουργική εμφάνιση, πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης (από γραμματοσειρές, χρώματα μέχρι και σκιές), δυνατότητα προσθήκης widgets (καιρός, ημερολόγιο κλπ.) και ειδικά ο καιρός εμφανίζει animations (π.χ. αν βρέχει). Επίσης, το νέο σύστημα ειδοποιήσεων εμφανίζει τις ειδοποιήσεις με πιο «ήρεμο τρόπο» από την κάτω πλευρά και στα Live Activities έρχονται οι μαζεμένες ειδοποιήσεις σε group.

ios-16-home-screen-1.jpg

Messages: Προστίθεται η δυνατότητα επεξεργασίας των μηνυμάτων, η δυνατότητα αναίρεσης του απεσταλμένου μηνύματος (undo send) και η δυνατότητα να κρατάς τα αδιάβαστα στο επάνω μέρος της εφαρμογής. Επίσης, ενισχύονται οι λειτουργίες Shared with You και SharePlay για να βρίσκεις εύκολα όλα όσα μοιράζονται μαζί σου οι επαφές, αλλά και να διασκεδάζεις ταυτόχρονα με τους φίλους σου απευθείας από την εφαρμογή Messages (π.χ. να βλέπεις μια ταινία, να ακούς μουσική). Η Apple στάθηκε ιδιαίτερα στη βελτίωση της λειτουργίας υπαγόρευσης (Dictation) και πλέον ο χρήστης μπορεί να υπαγορεύει και να πληκτρολογεί ταυτόχρονα τα μηνύματα.

Live Text: Η Apple φέρνει τη λειτουργία Live Text (που αναγνωρίζει το κείμενο στις φωτογραφίες) και στα videos! Σταματάς ένα video και μπορείς να αλληλεπιδράσεις με το κείμενο που εμφανίζεται μέσα σε αυτό.

Visual Look Up: Πλέον μπορείς να αποκόπτεις από οποιαδήποτε εικόνα το αντικείμενο που θέλεις και να το μεταφέρεις σε κάποιο μήνυμα!

ios-16-3.jpg

Wallet: Επεκτείνεται η υποστήριξη ψηφιακών ταυτοτήτων σε περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ. Ξεκινά η λειτουργία Tap to Pay για να χρησιμοποιεί μια επιχείρηση το iPhone ως POS. Εγκαινιάζεται και η λειτουργία Apple Pay Later για 4 άτοκες δόσεις οπουδήποτε γίνεται αποδεκτή η δυνατότητα πληρωμής με Apple Pay!

Apple Maps: Επεκτείνεται η νέα έκδοση της υπηρεσίας σε ακόμη 11 χώρες (δυστυχώς όχι η Ελλάδα). Εμφάνιση των κόμιστρων στα ΜΜΜ και δυνατότητα εισαγωγής του πάσο στο Wallet για άμεσες πληρωμές χωρίς να φεύγεις από την υπηρεσία.

Family Sharing: Διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμών για ανηλίκους με αυτόματη ρύθμιση του γονικού ελέγχου ανάλογα με την ηλικία τους (π.χ. χρόνος παρακολούθησης). Ακόμη, θα είναι εφικτή η δημιουργία ξεχωριστού φακέλου στο iCloud όπου όλα τα μέλη της οικογένειας θα μπορούν να μεταφέρουν εκεί τις φωτογραφίες / videos που θα ήθελαν να έχουν όλοι (π.χ. από ένα πάρτι γενεθλίων).

apple-family-sharing.jpg

Privacy: Η Apple προσθέτει ένα νέο προσωπικό εργαλείο ασφαλείας που ονομάζεται Safety Check και στοχεύει ειδικά σε ανθρώπους που μοιράζονται passwords με τους οικείους τους. Σε περίπτωση που στραβώσουν τα πράγματα, θα είναι εφικτό να κόψεις με τη μία την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα (π.χ. τοποθεσία).

Home: Ριζικός επανασχεδιασμός του κεντρικού hub διαχείρισης των IoT συσκευών του «έξυπνου» σπιτιού, με ακόμα πιο καθαρό και κατανοητό περιβάλλον χρήσης.

Ακολουθούν τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά του watchOS 9

Η Apple προσθέτει νέα watch faces (Lunar, Playtime, Metropolitan, Astronomy) και αναβαθμίζει τα υπάρχοντα προκειμένου να υποστηρίζουν τις νέες δυνατότητες προσωπικής παραμετροποίησης, όπως στην lock screen του iOS 16.

apple-watchos-9-workout.jpg

Η εφαρμογή Workout αναβαθμίζεται με ακόμα πιο λεπτομερείς μετρήσεις για την απόδοση του αθλούμενου, αλλά και διαφορετικούς τρόπους να παρακολουθείς την δραστηριότητα σου περιστρέφοντας την ψηφιακή κορώνα. Επίσης, μπορείς να αλλάζεις στυλ προπόνησης χωρίς να σταματάς την καταγραφή του workout. Θα προστεθούν νέες ζώνες καρδιακού ρυθμού για να παρακολουθείς την ένταση της προπόνησης σε κάθε στιγμή και θα εμφανίζονται ειδοποιήσεις σχετικά με τον ρυθμό, την ένταση, τον καρδιακό παλμό, τον βηματισμό κλπ. προκειμένου να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου.

Remaining Time-0:00FullscreenMute

apple-watchos-9-ghost.jpg

Ειδικά για τους δρομείς θα υπάρχουν μετρήσεις για το άνοιγμα του βήματος, τον χρόνο επαφής του ποδιού στο έδαφος και της αιώρησης ανά βήμα, τα οποία θα μπορείς να παρακολουθείς στην σύνοψη του Fitness app και στο Health app. Επιπλέον, όσοι τρέχουν συχνά τις ίδιες διαδρομές θα μπορούν να ανταγωνιστούν το «φάντασμα» τους λαμβάνοντας ειδοποιήσεις ανάλογα με τον αν βρίσκονται μπροστά ή πίσω σε σύγκριση με την τελευταία φορά.

About Freegr network

Από το Blogger.