freegr

ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ PC, laptop και tablet


 Άσχημα είναι τα νέα για τις εταιρείες ηλεκτρονικών υπολογιστών -επιτραπέζιων και φορητών- καθώς η παγκόσμια αγορά βιώνει μια απότομη καθίζηση των πωλήσεων, εν μέσω της οικονομικής αβεβαιότητας αλλά και του τεράστιου αδιάθετου αποθέματος 

Πιο συγκεκριμένα, οι παραδόσεις επιτραπέζιων υπολογιστών και λάπτοπ υποχώρησαν κατά 19,5% στο γ’ τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Επρόκειτο, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Gartner, για τη μεγαλύτερη κάμψη τουλάχιστον των τελευταίων 20 ετών.  

Δεν είναι τυχαίο ότι η Lenovo, παρότι παρέμεινε στην κορυφή των διεθνών πωλήσεων, εμφάνισε κάμψη στις παραδόσεις κατά περίπου 15%, ενώ ανάμεσα στο top-5 των εταιρειών του κλάδου, η HP παρουσίασε την ισχυρότερη πτώση, αγγίζοντας το 28%. 

Η ελεύθερη πτώση των πωλήσεων συμπίπτει χρονικά με μια περίοδο μεγάλων αναταράξεων για την παγκόσμια τεχνολογική βιομηχανία, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια σειρά προκλήσεων. Κυριότερη όλων είναι το πλήθος των αμερικανικών περιορισμών στις εισαγωγές τσιπς και τεχνολογικού εξοπλισμού από την Κίνα, υπό τον φόβο της λεγόμενης τεχνολογικής κατασκοπείας.  

Το μπλόκο της Ουάσιγκτον, όπως είναι εύλογο, ήδη επηρεάζει σημαντικά τις κινεζικές εταιρείες του κλάδου, με τη μετοχή της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. -της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπς παγκοσμίως- να παρουσιάζει απώλειες ρεκόρ στο χρηματιστηριακό ταμπλό.  Κι αυτό, διότι αναγκάζεται να «αποκοπεί» από μια τεράστια αγορά καταναλωτών.

Η όλη κατάσταση έχει αντίκτυπο τόσο τους κατασκευαστές όσο και τους προμηθευτές, όπως για παράδειγμα την Advanced Micro Devices, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει για σημαντική επιβράδυνση της αγοράς, λόγω της εξασθένησης της ζήτησης της πανδημικής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι η εξ αποστάσεως εργασία / διδασκαλία παρείχε μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. 

Παρότι οι όγκοι πωλήσεων παραμένουν σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα προ-πανδημίας επίπεδα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επερχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει πληθωριστική κρίση, έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις δαπάνες επιχειρήσεων και νοικοκυριών για προϊόντα / υπηρεσίες τεχνολογίας. 

«Η τάχιστη υποχώρηση της ζήτησης σε μια σειρά κλάδους αποτελεί ανησυχητική ένδειξη όχι μόνο για τους κατασκευαστές, αλλά για όλους όσους εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα» τονίζει ο αναλυτής της Canalys, Ιshan Dutt, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.  Και συνεχίζει: «Η Intel και η AMD αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις αδύναμες επιδόσεις στον τομέα των PC, ενώ μικρότεροι κατασκευαστές εξαρτημάτων σπεύδουν να περιορίσουν την παραγωγή και να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις κερδοφορίας». 

Σύμφωνα με τον Dutt, η αγορά είναι πιθανό να ανακάμψει μόνο μετά το β’ μισό του 2023.

Από την πλευρά της, η International Data Corporation (IDC) εκτιμά ότι οι πωλήσεις παραδοσιακών ηλεκτρονικών υπολογιστών προβλέπεται να μειωθούν κατά 12,8% το 2022 (σε 305,3 εκατ. μονάδες), ενώ οι πωλήσεις τάμπλετ θα περιοριστούν κατά 6,8% (στα 156,8 εκατ. συσκευές). Η συνδυασμένη αγορά υπολογιστών και tablet εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 2,6% και το 2023, πριν τελικά επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2024. 

Φυσικά, το αρνητικό περιβάλλον «ακουμπά» και την Ελλάδα, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο της πληροφορικής να παρουσιάζει επιδείνωση, καθώς τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στις 93,1 μονάδες από 95,3 μονάδες τον Αύγουστο. Ο δείκτης τρέχουσας ζήτησης δε, εξασθένησε κατά 27 ολόκληρες μονάδες. 


Με βάση τα μηνιαία στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τέλος, το 38% των επιχειρήσεων του κλάδου παραδέχεται ότι η χαμηλή ζήτηση αποτελεί βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία του. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Αύγουστο δεν ξεπερνούσε το 18%. 

Το 13% των επιχειρήσεων, παράλληλα, σπεύδει να αναδείξει την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, ενώ το 13% στέκεται στην έλλειψη επαρκών κεφαλαίων κίνησης. Αντίθετα, μόλις το 25% διαβεβαιώνει ότι η επιχειρηματική λειτουργία παραμένει απρόσκοπτη.  

About Freegr network

Από το Blogger.