freegr

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟΥΣ SSD, έρχονται οι CSxe δίσκοι


Η Storage Networking Industry Association (SNIA) κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση ενός νέου συνόλου προτύπων που έχουν σχεδιαστεί για να ανοίξουν το δρόμο για ένα νέο είδος προϊόντων αποθήκευσης: τα CSxe. Συντομογραφία για υπολογιστικές συσκευές αποθήκευσης (Computational Storage Devices), τα CSxe διαφέρουν από τους κανονικούς SSD ή σκληρούς δίσκους στο ότι χειρίζονται την επεξεργασία δεδομένων on-board, ελαχιστοποιώ
ντας τα σημεία συμφόρησης που δημιουργούνται από την ανάγκη διαβίβασης δεδομένων μεταξύ της αποθήκευσης και της CPU, της GPU και της RAM. Τα νέα πρότυπα που εκδόθηκαν από την SNIA δημιουργήθηκαν για να ενθαρρύνουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφόρων CSD που βρίσκονται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη, καθώς και για την υποστήριξη του έργου των αρχιτεκτόνων λογισμικού και άλλων προγραμματιστών. 
 Η υπολογιστική αποθήκευση (computational storage) θεωρείται από τους παράγοντες της αγοράς ως ένα από τα επόμενα μεγάλα πράγματα στον τομέα της πληροφορικής εδώ και πολλά χρόνια. Γενικά, υπάρχουν δύο τύποι CSD: αυτά που ενσωματώνουν επεξεργαστές στην ίδια τη συσκευή αποθήκευσης και εκείνα που περνούν τις υπολογιστικές λειτουργίες σε έναν επιταχυντή αποθήκευσης που βρίσκεται κοντά. Αν και η υπολογιστική αποθήκευση δεν είναι κατάλληλη για κάθε περίπτωση χρήσης, έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει δραματικά τις εφαρμογές που περιορίζονται από την απόδοση I/O και όχι από τον υπολογισμό. «Υπάρχει σαφώς μια ευρεία κατηγορία εφαρμογών που επωφελούνται από τη μεταφόρτωση συναρτήσεων υπολογισμού από μια κύρια CPU σε μια πιο αποτελεσματική μηχανή επεξεργασίας που ταιριάζει περισσότερο στο συγκεκριμένο πρόβλημα ενδιαφέροντος», εξήγησε ο Richard New, Αντιπρόεδρος Έρευνας στη Western Digital, σε συνομιλία. με το TechRadar Pro. «Στο πλαίσιο της αποθήκευσης, μπορούμε να σκεφτούμε ότι εφαρμογές όπως η διακωδικοποίηση βίντεο, η συμπίεση, η επιτάχυνση της βάσης δεδομένων εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Μια συσκευή διακωδικοποίησης (transcoding) βίντεο σε σύνδεση με μια συσκευή αποθήκευσης μπορεί να επιτρέψει σε έναν διακομιστή βίντεο να μεταδίδει πιο αποτελεσματικά περιεχόμενο σε πολλά διαφορετικά επίπεδα ποιότητας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις περιττές μεταφορές εισόδου/εξόδου και δεδομένων σε όλο το σύστημα." 
 Εκτός από την παροχή καθοδήγησης στους προμηθευτές για την ανάπτυξη νέων CSxe, η άφιξη των προτύπων SNIA καθιερώνει ένα σύνολο κοινών ορισμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σωστή κατηγοριοποίηση των προϊόντων που έρχονται στην αγορά. "Το μοντέλο 1.0 έχει μια καλή βάση για τους ορισμούς – πριν από αυτό δεν υπήρχαν, αλλά τώρα έχουμε Υπολογιστικές Συσκευές Αποθήκευσης (CSxes), Υπολογιστικούς Επεξεργαστές Αποθήκευσης (CSP-Computational Storage Processors), Υπολογιστικές Μονάδες αποθήκευσης (CSD-Computational Storage Drives) και Υπολογιστικές Συστοιχίες αποθήκευσης (CSA-Computational Storage Arrays) και πολλά άλλα», δήλωσε ο David McIntyre, ο οποίος προεδρεύει της ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος για την υπολογιστική αποθήκευση στο SNIA. Ήδη, οι πωλητές από τη Samsung έως τη sk Hynix έχουν αρχίσει να κάνουν επίδειξη και να κυκλοφορούν υπολογιστικές συσκευές αποθήκευσης. Αλλά φέρνοντας την τυποποίηση στην αγορά, η νέα προδιαγραφή SNIA θα μπορούσε να θέσει τις απαραίτητες βάσεις για υιοθέτηση σε μαζική κλίμακα.

About Freegr network

Από το Blogger.