freegr

Τεχνολογία: Οι νέες τάσεις του 2023 και η χρονιά του metaverse


 Η εξυπνότερη και πιο ολοκληρωμένη τεχνολογία μεταμορφώνει ήδη τα πάντα: από τις συσκευές που έχουμε στα χέρια μας μέχρι τον τρόπο που συνεργαζόμαστε με συναδέλφους ή ακόμα και το πώς κάνουμε τις αγορές μας στα σουπερμάρκετ.

Γινόμαστε μάρτυρες τεράστιων αλλαγών ως αποτέλεσμα της έντονης αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάπτυξης υπολογιστικών και αποθηκευτικών πόρων στην τοποθεσία όπου παράγονται τα δεδομένα. Αυτό, αναβαθμίζει την ισχύ και την αποτελεσματικότητα αμέτρητων βιομηχανιών και δραστηριοτήτων. 

Ποιες είναι οι τεχνολογικές τάσεις που περιμένουμε το 2023;

Τεχνολογία: Οι νέες τάσεις του 2023-1
Φωτ. Shutterstock

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) βρίσκεται παντού

Το 2023, η τεχνητή νοημοσύνη χωρίς κώδικα, με τις εύκολες διεπαφές μεταφοράς και απόθεσης, θα επιτρέψει σε κάθε επιχείρηση να κατευθύνει την ισχύ της για να δημιουργήσει πιο έξυπνα προϊόντα και υπηρεσίες. Μια τεράστια επίσης τάση για το 2023 θα είναι η ανέπαφη, αυτόνομη αγορά και παράδοση. Η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει τους καταναλωτές να πληρώνουν και να παραλαμβάνουν αγαθά και υπηρεσίες και θα αυξήσει επίσης τη δουλειά σε κάθε επιχειρηματική διαδικασία όλων των κλάδων.

Μέρη του Metaverse θα γίνουν αληθινά

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το Metaverse θα προσθέσει 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030 και το 2023 θα είναι το έτος που θα καθορίσει την κατεύθυνσή του για την επόμενη δεκαετία.

Οι τεχνολογίες αυξημένης πραγματικότητας (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR) θα συνεχίσουν να προοδεύουν. Ένας τομέας που αξίζει προσοχής είναι το εργασιακό περιβάλλον στο metaverse — το 2023, θα έχουμε πιο τρισδιάστατα περιβάλλοντα συναντήσεων όπου θα μπορούμε να μιλάμε, να σκεφτόμαστε και να συνδημιουργούμε. 

Στην πραγματικότητα, η Microsoft και η Nvidia αναπτύσσουν ήδη πλατφόρμες Metaverse για συνεργασίες σε ψηφιακά έργα. Αλλά τη νέα χρονιά θα δούμε και πιο προηγμένη τεχνολογία avatar. Μπορεί όμως να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη σε αυτόνομα – με τη βοήθεια AI – avatar που μπορούν να λειτουργούν ως αντιπρόσωποί μας στο Metaverse, ακόμα κι αν δεν είμαστε συνδεδεμένοι στον ψηφιακό κόσμο.

Τεχνολογία: Οι νέες τάσεις του 2023-2
Φωτ. Shutterstock

Γεφυρώνοντας τον ψηφιακό και τον φυσικό κόσμο

Βλέπουμε ήδη να αναδύεται μια γέφυρα μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου και αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2023. Υπάρχουν δύο στοιχεία αυτής της συγχώνευσης: η ψηφιακή δίδυμη τεχνολογία και η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing).

Η ψηφιακή δίδυμη τεχνολογία είναι εικονικές προσομοιώσεις πραγματικών διαδικασιών, λειτουργιών ή προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή νέων ιδεών σε ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον. Οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή για να αναδημιουργήσουν φυσικά αντικείμενα μέσα σε εικονικούς κόσμους, ώστε να μπορούν να τα δοκιμάζουν κάτω από κάθε πιθανή συνθήκη χωρίς το υψηλό κόστος των πραγματικών πειραμάτων. Το 2023 θα ενσωματωθεί ακόμη περισσότερη τέτοιου είδους τεχνολογία σε εργοστάσια, μηχανήματα, αυτοκίνητα και θα δούμε μέχρι και υγειονομική περίθαλψη ακριβείας.

Μετά από δοκιμές στον εικονικό κόσμο, οι μηχανικοί μπορούν να τροποποιήσουν και να επεξεργαστούν εξαρτήματα και στη συνέχεια να τα δημιουργήσουν στον πραγματικό κόσμο χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Πρόοδος στην πράσινη τεχνολογία

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι το φρένο στις εκπομπές άνθρακα, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Το 2023, αναμένεται συνεχής πρόοδος γύρω από το πράσινο υδρογόνο, μια νέα πηγή ενέργειας καθαρής καύσης που παράγει σχεδόν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θα υπάρξει επίσης πρόοδος στην ανάπτυξη αποκεντρωμένων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατανεμημένη παραγωγή ενέργειας με χρήση αυτού του μοντέλου παρέχει ένα σύστημα μικρών γεννητριών ενέργειας και αποθήκευσης που βρίσκονται σε κοινότητες ή μεμονωμένα σπίτια — έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν ισχύ ακόμη και αν το κύριο δίκτυο δεν είναι διαθέσιμο.

Τεχνολογία: Οι νέες τάσεις του 2023-3
Φωτ. Shutterstock

Τα ρομπότ θα γίνουν πιο ανθρώπινα

Το 2023, τα ρομπότ θα μοιάζουν ακόμη περισσότερο με τους ανθρώπους ως προς την εμφάνιση και τις ικανότητες. Αυτοί οι τύποι ρομπότ θα χρησιμοποιηθούν στον πραγματικό κόσμο για να χαιρετίζουν εκδηλώσεις, ως μπάρμαν, θυρωροί και συνοδοί ηλικιωμένων ατόμων. Θα εκτελούν επίσης πολύπλοκες εργασίες σε αποθήκες και εργοστάσια, καθώς θα εργάζονται μαζί με τους ανθρώπους στην κατασκευή και την επιμελητεία των μεταφορών.

Περισσότερη βιώσιμη τεχνολογία

Το 2023 θα δούμε μια ώθηση προς μια πιο βιώσιμη τεχνολογία. Οι άνθρωποι θα σκέφτονται περισσότερο από πού προέρχονται τα εξαρτήματα σπάνιων γαιών για πράγματα όπως τα τσιπ υπολογιστών και τον τρόπο που τα εξαντλούμε.

Θα δούμε επίσης την ίδια χρονιά μια συνεχή ώθηση για περισσότερο διαφανείς αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς οι καταναλωτές απαιτούν οι υπηρεσίες και τα προϊόντα στα οποία επενδύουν να είναι ενεργειακά αποδοτικά και να υποστηρίζονται από πιο βιώσιμη τεχνολογία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Με πληροφορίες από το Forbes

About Freegr network

Από το Blogger.