freegr

Η TSMC ξεκινά μαζική παραγωγή επόμενης γενιάς στα 3nm

 


Ο βασικός κατασκευαστής τσιπ για την Apple ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή προηγμένων τσιπ με την κατασκευαστική μέθοδο των 3 νανομέτρων, στην πανεπιστημιούπολη Tainan στη νότια Ταϊβάν. Με τον τρόπο αυτό, η TSMC ακολουθεί τη Samsung στην ενίσχυση της παραγωγής μιας τεχνολογίας που αναμένεται να ελέγξει την επόμενη σειρά συσκευών αιχμής, από iPhone έως servers και υπερυπολογιστές. 

Η TSMC προχωρά με πλήρη ταχύτητα στην επόμενη γενιά παραγωγής τσιπ, καθώς οι εταιρείες με μικρότερη επιρροή έχουν επηρεαστεί από την πτώση της ζήτησης εν μέσω φόβων για ύφεση και αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων στην οικονομία της Κίνας. Η TSMC μείωσε φέτος τα σχέδια κεφαλαιακών δαπανών της κατά τουλάχιστον 10% στα 36 δισ. δολάρια και ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω τις προγραμματισμένες της δαπάνες για περαιτέρω επέκταση την επόμενη χρονιά.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της TSMC, Mark Liu, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ζήτησης τσιπ και υποσχέθηκε να κατασκευάσει μελλοντικές γενιές τσιπ 2nm στις πόλεις Hsinchu και Taichung της Ταϊβάν.

«Η βιομηχανία ημιαγωγών θα αναπτυχθεί ραγδαία την επόμενη δεκαετία και η Ταϊβάν θα διαδραματίσει σίγουρα έναν ακόμη πιο κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η ζήτηση για τα τσιπ των 3nm είναι «εξαιρετικά μεγάλη».

Η Ταϊβάν φιλοξενεί περισσότερο από το 90% της παραγωγικής ικανότητας για τα τσιπ αιχμής στον κόσμο. Οι υπεύθυνοι χάραξης παγκόσμιας πολιτικής και οι πελάτες είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί για την τεχνολογική τους εξάρτηση από ένα νησί που το Πεκίνο έχει απειλήσει να εισβάλει, και έχουν ωθήσει την TSMC να μεταφέρει μέρος της παραγωγής στο εξωτερικό.

Η εξάπλωση των τσιπ υψηλής απόδοσης ακολουθεί την ανακοίνωση της TSMC ότι θα παράγει τσιπ των 4nm σε ένα νέο εργοστάσιο στην Αριζόνα από το 2024 και τσιπ 3nm σε ένα δεύτερο εργοστάσιο στις ΗΠΑ το 2026. Η εταιρεία αυξάνει επίσης τη δυναμικότητα της  στην Ιαπωνία και διερευνά τοποθεσίες δημιουργίας νέων εργοστασίων σε χώρες όπως η Γερμανία. 

Η πρόσφατη κίνηση της TSMC να διαφοροποιήσει την παραγωγή στο εξωτερικό έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ταϊβάν με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει τη στρατηγική σημασία του νησιού μακροπρόθεσμα. Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι κινήσεις της TSMC για την κατασκευή εργοστασίων στο εξωτερικό είναι ένδειξη της ισχύος της Ταϊβάν στο εξωτερικό και όχι απειλή για την τοπική βιομηχανία. Το σχέδιο της TSMC να παράγει εγχώρια, τσιπ των 2nm είναι η επιβεβαίωση το ότι το νησί θα συνεχίσει να διατηρεί την πιο προηγμένη τεχνολογία κατασκευής τσιπ στο εσωτερικό.

«Η μαζική παραγωγή τσιπ 3 νανομέτρων είναι ο καρπός της συνεργασίας δεκαετιών με την τοπική αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε ο Liu.

Η Samsung ξεκίνησε τον Ιούνιο τη μαζική παραγωγή ημιαγωγών στα 3 νανόμετρα μια δύσκολη προσπάθεια να φτάσει την TSMC στον τομέα της παραγωγής τσιπ μέσω συμβάσεων και να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για συσκευές υψηλών επιδόσεων που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. 

Τα συγκεκριμένα τσιπ είναι πιο ικανά και πιο αποδοτικά στην κατανάλωση ενέργειας. Η TSMC δήλωσε ότι η κατασκευαστική μέθοδος των 3nm προσφέρει καλύτερες επιδόσεις από τα τσιπ των 5nm, όταν την ίδια ώρα απαιτεί περίπου 35% λιγότερη ενέργεια, μια τεράστια διαφορά. Η τεχνολογία των 3nm θα συμβάλει στη δημιουργία τελικών προϊόντων με αξία αγοράς 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εντός πέντε ετών, δήλωσε ο Liu.

Η αυξανόμενη κυριαρχία της TSMC στην παραγωγή τσιπ υψηλών προδιαγραφών συμπίπτει με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας, που αποσκοπούν στον περιορισμό του γεωπολιτικού αντιπάλου της Ουάσινγκτον.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και απειλεί τακτικά με casus belli για να αποτρέψει την επίσημη ανεξαρτησία της. Πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε το Πεκίνο γύρω από την Ταϊβάν αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση του κόσμου από το νησί για τσιπ. insomniagr

About Freegr network

Από το Blogger.