freegr

Η χονδρική τιμή των DDR5 dimm των 8 GB μειώθηκε κατά 43%

 


    Οι τιμές συνεχίζουν να διολισθαίνουν, χωρίς σημάδια ανάκαμψης στον ορίζοντα.

Ψίθυροι από πηγές της βιομηχανίας στην Ταϊβάν δείχνουν ότι η αγορά DRAM συνεχίζει να αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες καθώς τελειώνει το 2022. Η DigiTimes αναφέρει ότι οι τιμές των DRAM μειώθηκαν κατά 40% φέτος. Συγκεκριμένα, οι τιμές για όλα τα μεγέθη IC μνήμης DDR4 και DDR3 παρουσίασαν σημαντική πτώση κατά τη διάρκεια του 2022. Πιθανώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους λάτρεις των υπολογιστών και τους DIYers, ωστόσο, είναι η παρατήρηση ότι οι τιμές των συμβολαίων για DDR5 dimm των 8 GB έχουν μειωθεί κατά 43% μεταξύ των τέλος Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Στην ιδανική περίπτωση, ολόκληρη η βιομηχανία υπολογιστών θα είχε μεταφερθεί σε μνήμες DDR5 το 2022, με την υποστήριξη των νεότερων πλατφορμών από την AMD και την Intel. Ωστόσο, όσοι αγόρασαν εκδόσεις DDR5 έπρεπε να πληρώσουν αρκετά ακριβά για να προσθέσουν μνήμη - εκτός από τη νέα CPU, τη μητρική κ.λπ. - ειδικά στις αρχές του τρέχοντος έτους. Έτσι, ορισμένοι κατασκευαστές μητρικών προσέφεραν επιμελώς πανομοιότυπες μητρικές για τους επεξεργαστές Intel τελευταίας γενιάς σε διαμορφώσεις που υποστηρίζουν DDR4 ή DDR5.

Η πτώση κατά 43% στις τιμές χονδρικής των DDR5 των 8GB σε οκτώ μήνες ακούγεται εντυπωσιακή, αλλά τι γίνεται με την τιμολόγηση για τους καταναλωτές; Ας ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία παρακολούθησης τιμών DDR5 στο Amazon.com για μερικά από τα κιτ 16 GB (2x ταιριασμένες μονάδες 8 GB) των μεγαλύτερων κατασκευαστών και ας δούμε τι έχει συμβεί από την άνοιξη του 2022:

16GB DDR5 (2x 8GB) kit

Τιμή Άνοιξη 2022

Τρέχουσα τιμή

Crucial DDR6 4800MT/s CL40 desktop kit

$132

$71

Kingston Fury Beast 4800MT/s CL40 desktop kit

$167

$93

PNY Performance 4800MT/s CL40 desktop kit

$200

$130

Corsair Vengeance 4800MT/s CL40 SO-DIMM laptop kit

$140

$63

Οι παραπάνω συγκρίσεις τιμών του Amazon δείχνουν ορισμένες αξιόλογες μειώσεις τιμών, πράγμα που σημαίνει ότι η συναρμολόγηση ενός συστήματος DDR5 δεν είναι τόσο επώδυνη για την τσέπη μας στα τέλη του 2022. Τα εναλλακτικά κιτ DDR4 16 GB (2x 8 GB) από εταιρείες όπως η Corsair και η PNY κοστίζουν περίπου $50 έως $60 σήμερα, ενώ μεγάλο μέρος του premium για τις DDR5 φαίνεται να έχει εξαφανιστεί. Ωστόσο, τα πιο γρήγορα κιτ DDR5 που κυκλοφόρησαν πρόσφατα δεν ενσωματώνονται στις συγκρίσεις τιμών μας για τα τρία τέταρτα του έτους.

Επιστρέφοντας στο θέμα της αγοράς DRAM γενικά, η αναφορά του DigiTimes λέει ότι προς το παρόν δεν φαίνονται σημάδια ανάκαμψης για αυτή την αγορά. Οι μεγαλύτερες επιρροές που γίνονται αισθητές αυτή τη στιγμή οφείλονται στο ότι οι κατασκευαστές DRAM έχουν υπερβολικό απόθεμα και οι κατασκευαστές συσκευών είναι προσεκτικοί με τις παραγγελίες. Τον περασμένο μήνα αναφέραμε ότι η Micron επιχειρεί να μειώσει την παραγωγή DRAM (και NAND) για να αυξήσει τις τιμές, αλλά μια τέτοια μονομερής δράση συνήθως δεν φαίνεται να έχει μεγάλο αποτέλεσμα. Το τρίτο τρίμηνο, οι κατασκευαστές DRAM ανέφεραν τριμηνιαία μείωση των εσόδων κατά 30%, αλλά φυσικά είναι πολύ νωρίς για να έχουμε/δούμε στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2022.


 Πηγή

About Freegr network

Από το Blogger.