freegr

Μετά από 41 χρόνια η Microsoft έφερε ορθογραφικό έλεγχο στο Notepad των Windows


 Το Μάρτιο, η Microsoft προώθησε στο στάδιο των δοκιμών μια ανανεωμένη εφαρμογή για το Notepad, με ενσωματωμένο ορθογραφικό έλεγχο. Πλέον, αυτή η βελτιωμένη έκδοση του Notepad διατίθεται, χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε όλους τους χρήστες των Windows 11

To Windows Notepad έκανε αρχικά την εμφάνισή του το 1983 και για πολλά χρόνια έμοιαζε με μια εφαρμογή παγωμένη στο χρόνο, καθώς ελάχιστες ήταν οι αισθητές διαφορές μεταξύ των διαφόρων εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος, όμως το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις.

Ορισμένες από τις ενδεχομένως σημαντικότερες αλλαγές στο Notepad εδώ και χρόνια προέκυψαν μέσα από τα Windows 10 και 11. Τα Windows 10 ενσωμάτωσαν ορισμένες απαραίτητες από χρόνια βελτιώσεις στο ταπεινό Notepad τον Ιούλιο του 2018. Μετά από χρόνια όπου η εφαρμογή έμοιαζε αφημένη στην τύχη της, το Notepad απέκτησε τις λειτουργίες εύρεσης και αντικατάστασης, μεγέθυνσης του κειμένου αλλά και αρίθμηση σειρών , καθώς και ορισμένες βελτιώσεις στη διαχείριση αρχείων μεγάλου μεγέθους.

image.png.479b8893815c5f583318dfaa625c3a5e.png

Τα Windows 11 κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2021 και συνοδεύονταν επίσης από ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις στο Notepad. Μεταξύ των καλύτερων στοιχείων ήταν η δυνατότητα λειτουργίας σε dark mode, η αυτόματη αποθήκευση αλλαγών και επαναφορά της τελευταίας χρήσης της εφαρμογής, καθώς και ένα χρήσιμο, tabbed interface για τη διαχείριση πολλαπλών αρχείων. Τώρα που, οι χρήστες του Notepad αποκτούν και ενσωματωμένη λειτουργία ορθογραφικού ελέγχου θα έλεγε κανείς ότι ο κύριος πρέσβης πράγματι μας κακομαθαίνει.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η νέα λειτουργία έκανε την εμφάνισή της δίχως τυμπανοκρουσίες, όμως είναι προφανές ότι έχει ενσωματωθεί όταν γράψει κανείς ανορθόγραφα μια-δυο λέξεις ή χρησιμοποιήσει άγνωστους στο ευρύ κοινό τεχνολογικούς όρους. Οι χρήστες της νέας έκδοσης του Notepad στα Windows 11 θα δουν αμέσως τις χαρακτηριστικές, κυματιστές κόκκινες γραμμές να εμφανίζονται κάτω από τις αμφίβολης ορθότητας λέξεις. Εφόσον τα Windows προχωρήσουν σε αυτόματη εγκατάσταση της τελευταίας ενημέρωσης οι αλλαγές θα εμφανιστούν σε πρώτη ευκαιρία, καθώς ο ορθογραφικός έλεγχος είναι εξ ορισμού ενεργοποιημένος.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απενεργοποίησης της λειτουργίας, αν για τον οποιοδήποτε λόγο (ενδεχομένως επειδή ένα αρχείο είναι δεδομένο πως θα ενσωματώνει ιδιαίτερα ασυνήθιστο λεξιλόγιο που θα μαρκάρεται σαν λάθος) δεν θέλει ο χρήστης να γεμίσει το κείμενο κόκκινες επισημάνσεις.

Παρότι οι βελτιώσεις στις απαραίτητες εφαρμογές των Windows, όπως το Notepad, είναι καλοδεχούμενες, ο χρόνος που μεσολάβησε από την πρώτη κυκλοφορία της εφαρμογής μέχρι να ενσωματωθούν στην τελευταία έκδοση ήταν αδικαιολόγητα μεγάλος, για κάτι που τεχνικά ήταν, όπως αποδεικνύεται, απολύτως εφικτό χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες παρεμβάσεις στο λογισμικό.

About Freegr network

Από το Blogger.