freegr

GPT-4o mini: Το νέο ακόμα φθηνότερο αλλά προσιτό AI μοντέλο


 Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Spring Update τον περασμένο Μάιο, ο OpenAI ανακοίνωσε το νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM), το GPT-4o. Το GPT-4o 
είναι ένα LLM τελευταίας τεχνολογίας που ηγείται σε διάφορα βιομηχανικά benchmarks, αλλά συνοδεύεται από ένα κόστος. Το GPT-4o είναι ένα από τα πιο ακριβά διαθέσιμα μοντέλα, καθώς μόνο το Claude 3 Opus της Anthropic κοστίζει περισσότερο.


Τους τελευταίους μήνες, όλες οι κορυφαίες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν κυκλοφορήσει οικονομικά αποδοτικά μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης για να μειώσουν το κόστος για τους προγραμματιστές. Το Claude 3 Haiku και το Gemini 1.5 Flash είναι παραδείγματα τέτοιων μοντέλων. Σήμερα, ο OpenAI ανακοίνωσε το δικό του οικονομικά αποδοτικό μοντέλο AI που ονομάζεται GPT-4o mini. Το νέο μοντέλο GPT-4o mini θα είναι φθηνότερο και ταχύτερο από τα τρέχοντα μοντέλα του OpenAI και θα αντικαταστήσει το μοντέλο GPT-3.5 Turbo.

Το GPT-4o mini έχει επιτύχει βαθμολογία 82% στο MMLU, η οποία είναι αξιοπρεπής σε σύγκριση με τη βαθμολογία 89% του GPT-4o. Οι κύριοι ανταγωνιστές του GPT-4o mini είναι τα μοντέλα Gemini 1.5 Flash και Claude 3 Haiku, τα οποία έχουν βαθμολογηθεί με 79% και 75% στο MMLU, αντίστοιχα.

Το GPT-4o mini θα κοστίζει περίπου 0,60 δολάρια ΗΠΑ ανά εκατομμύριο tokens εξόδου και 0,15 δολάρια ΗΠΑ ανά εκατομμύριο tokens εισόδου. Αυτό είναι κατά 60% φθηνότερο από το μοντέλο GPT-3.5 Turbo που θα αντικαταστήσει. Επίσης, αντιστοιχεί στην τιμή των Gemini 1.5 Flash και Claude 3 Haiku. Το παράθυρο πλαισίου παραμένει 128.000 tokens και έρχεται με περιορισμό της γνώσης τον Οκτώβριο του 2023.

Το νέο μοντέλο GPT-4o mini είναι πλέον διαθέσιμο για τους προγραμματιστές μέσω API. Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο μέσω των εφαρμογών ChatGPT για το web και mobile. Οι εταιρικοί χρήστες θα αποκτήσουν πρόσβαση στο GPT-4o mini την επόμενη εβδομάδα.

Με την κυκλοφορία του GPT-4o mini, ο OpenAI έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση να καταστήσει την προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη πιο προσιτή και προσιτή για ένα ευρύτερο φάσμα χρηστών. Διατηρώντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιδόσεις, αυτό το νέο μοντέλο ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για οικονομικά αποδοτικές λύσεις στο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης.

About Freegr network

Από το Blogger.