ειδήσεις

Bulldozer για τους επεξεργαστές AMD Trinity.

H Globalfoundries, αποκάλυψε επίσημα λεπτομέρειες για την νέα γενιά επεξεργαστών της AMD με το όνομα Trinity. H σειρά Trinity θα απευθύνεται σε σταθερούς αλλά και φορητούς υπολογιστές, με τις ονομασίες Virgo και Comal αντίστοιχα. Το τσίπ θα κατασκευαστεί με λιθογραφία 32nm και θα βασίζεται, όπως ήταν αναμενόμενο, σε τροποποιημένους πυρήνες Bulldozer/Piledriver καθώς και στη νέα GPU της σειράς HD 7000.
Εκτιμάται απο τις κατασκευάστριες εταιρίες, ότι η νέα APU, θα καταναλώνει την ίδια ενέργεια με την γενιά Liano, αλλά θα έχει βελτιωμένη απόδοση έως 50% σε GFLOPS ή θα έχει παρόμοιες επιδόσεις με την μισή κατανάλωση. Η ενσωμάτωση των τροποποιημένων πυρήνων Bulldozer, δημιουργεί ερωτήματα στο κατά πόσο αυτοί θα παρουσιάσουν βελτιωμένη απόδοση, σε σχέση με την πρώτη γενιά και ενδεχομένως να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για το νεό revision που αναμένεται.
Ασαφείς είναι οι πληροφορίες που αφορούν το κομμάτι των γραφικών, μιας και δεν είναι γνωστό εάν η HD7000 θα βασιστεί σε τεχνολογία VLIW4 ή εάν η AMD ακολουθήσει άλλη πιο βελτιωμένη σχεδίαση.
H νέα APU, αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα του 2012, αφού οι δοκιμές της ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011.
Ενδιαφέρον είναι, ότι παρόλο που AMD και η Globalfoundries επευφημούν την μέθοδο παραγωγής επεξεργαστών στα 28nm, υφίσταται ολόκληρη σειρά που παράγεται στα 32nm και αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο 2012. Μεταξύ αυτών είναι ο 8πύρηνος Komodo για σταθερούς υπολογιστές, o 10πύρηνος Sepang και ο 20πύρηνος Terramar για servers. Για τις παραπάνω υλοποιήσεις οι δύο εταιρίες, δεν παρείχαν κάποια νέα ενημέρωση και επίσης δεν επιβεβαίωσαν ότι θα φτιάξουν GPUs στα 28nm.

About Freegr network

Από το Blogger.