ειδήσεις

Sapphire HD 6970 2GB Dual Fan

Πριν από περίπου ένα μήνα, είδαμε ότι ο προσωπικός υπολογιστής μπορεί πλέον να αποτελείται από ένα εξάρτημα λιγότερο, την κάρτα γραφικών. Intel Sandy Bridge και κυρίως AMD Llano, βάλθηκαν να μας πείσουν ότι η αγορά μιας κάρτας γραφικών σιγά σιγά θα περάσει σε δεύτερη μοίρα και θα αποτελεί μια μάλλον προαιρετική προσθήκη, σε ένα ήδη δυνατό rig. Όλα αυτά ακούγονται ευχάριστα και ελπιδοφόρα μέχρι να πέσει το χαρτί του “heavy duty gaming rig” στο τραπέζι, οπότε και κάθε συζήτηση για “ενσωματωμένη” υλοποίηση της μονάδας γραφικών, περνάει στην σφαίρα της φαιδρότητας. Αν ξαναδείτε με προσοχή τα νούμερα από την δυνατότερη πλατφόρμα με ενσωματωμένα γραφικά (Llano) θα καταλάβετε ότι οι 3D επιδόσεις είναι σαφώς κάτω από τις κορυφαίες κάρτες γραφικών. Είναι σαφώς κάτω, ακόμα και από flagship κάρτες, τρεις γενιές πίσω (Radeon 4890/nVidia GTX285)!
Υψηλές αναλύσεις, νέα απαιτητικά παιχνίδια και πολλαπλές οθόνες είναι το τρίπτυχο, πάνω στο οποίο το οικοδόμημα των discrete καρτών γραφικών μπορεί να αισθάνεται ήσυχο για την καθολική επικράτησή του, τουλάχιστον στο gaming κομμάτι της αγοράς. Και διαβάσατε “τουλάχιστον” γιατί ακόμα και στις αυτόνομες κάρτες γραφικών έχουν γίνει σημαντικά βήματα (OpenCL,Cuda, DirectCompute κτλ) ώστε η άπλετη ισχύ τους, να μπορεί να ξεδιπλωθεί και σε άλλες καθημερινές εργασίες, εκτός του gaming (video encoding, folding, simulations κτλ). Έτσι ακόμα και στις discrete κάρτες γραφικών, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα για την υλοποίηση ετερογενών συστημάτων μέσω διαφόρων APIs, frameworks και “οικοσυστημάτων”, που αν και ακόμα διεκδικούν την θέση τους, ανταγωνιζόμενα, δείχνουν σαφώς το τι μέλει γενέσθαι.
Θα παρατηρήσατε ότι εδώ και αρκετό καιρό, έχουμε πάψει να ακούμε ονόματα chip όπως RV770 (AMD Radeon HD 4870 και συν αυτώ) ή RV670 (AMD Radeon HD 3870 ΕRA chips). Αντ’ αυτού, τα μεγάλα κεφάλια της AMD , από την σειρά Radeon 5XXX AMD παθιάζονται πότε με αειθαλή φυτά (Cypress, Juniper, Redwood κτλ) και πότε με ονόματα νησιών της καραϊβικής (Barts, Cayman, Antilles κτλ). Και μόλις διαβάσατε το κωδικό όνομα του πυρήνα της Radeon HD 6970! “Cayman”, λοιπόν. Μην σας παραξενεύει, δεν είναι δα και το πρώτο προϊόν με το όνομα των τροπικών νησιών, να το συντροφεύει.
Ας αφήσουμε όμως για λίγο τα του ονόματος και ας ρίξουμε μια ματιά στο τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο chip τόσο προηγμένο. Με την λιθογραφία της TSMC να πέφτει στα 40nm η AMD προχώρησε σε αυτό που η ίδια αποκαλεί “VLIW4 SIMD shader processors setup” το οποίο στην ουσία καταργεί τα παλιότερα transcendental unit (t-unit) με τα τέσσερα απλά SIMD και στη θέση τους φέρνει μια τετράδα ισοδύναμων stream processors, με τους δύο από τους τέσσερις να αναλαμβάνουν κάποια ειδικά καθήκοντα. Η όλη αλλαγή στην αρχιτεκτονική προσέγγιση εστίασε στο καλύτερο scheduling και την αύξηση (10%) στην απόδοση ανά mm2.
Έτσι, μαζί με τα ανανεωμένα, διπλάσιας ταχύτητας Βack-Ends, το μικρό Cayman κρύβει μέσα στα 389mm2 του 24 SIMD μηχανές, χωρισμένες σε δύο blocks. Συνολικά υπάρχουν 1536 stream processors, 96 texture memory units (TMUs) και 32 raster operation processors (ROPs). Ακόμα, φέρει memory bus εύρους 256-bit και ο controller μπορεί να διευθυνσιοδοτήσει 2 GB μνήμης (8 ICs) των 5.5 Gbps! Και επειδή γνωρίζουμε ότι τα πολλά νούμερα στην σειρά είναι κάπως ...χαοτικά, αν αξίζει να θυμάστε κάτι από αυτή την σελίδα, είναι ότι μία Radeon HD 6970 χρονισμένη στα τυπικά 880MHz μπορεί να αποδώσει 2.7 TFLOPs single-precision floating point (IEEE754-SP) και 675 double-precision performance (IEEE754-DP)!

About Freegr network

Από το Blogger.