τεχνολογία

Η Wi-Fi Alliance με νέα έκδοση του πρωτοκόλλου WPA

Η Wi-Fi Alliance ανακοίνωσε ότι εντός του έτους θα δούμε την τρίτη έκδοση του γνωστού πρωτοκόλλου ασφαλείας WPA, το WPA3. Η νέα έκδοση του WPA θα εγγυάται αυξημένα επίπεδα ασφαλείας για τα ασύρματα δίκτυά μας, φέρνοντας και νέα χαρακτηριστικά, τα οποία απευθύνονται τόσο σε απλούς καταναλωτές, όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το WPA(Wi-Fi Protected Access) και το WPA2 είναι δύο πρωτόκολλα ασφαλείας και προγράμματα πιστοποίησης ασφάλειας, που αναπτύχθηκαν από τη Wi-Fi Alliance για την ασφάλεια των ασύρματων δικτύων υπολογιστών. Αυτά ήρθαν να διαδεχθούν το πρότυπο Wired Equivalent Privacy (WEP) το οποίο είχε παρουσιάσει σημαντικές αδυναμίες και δεν εγγυόταν πλέον την ασφάλεια ενός δικτύου. 
Η Wi-Fi Alliance ίσως να μην είχε νιώσει την ανάγκη αναβάθμισης του WPA2, το οποίο είναι υποχρεωτικό ήδη από το 2006 σε όσες συσκευές επιθυμούν να φέρουν το Wi-Fi λογότυπο, αλλά πρόσφατα αποκαλύφθηκαν σημαντικά κενά ασφαλείας σε αυτό, τα οποία καθιστούσαν το σύνολο των συσκευών ευάλωτες. Σύμφωνα με την Wi-Fi Alliance η νέα έκδοση θα διορθώνει πλήρως τα παραπάνω κενά ασφαλείας, γνωστά και ως "KRACK". 
Επιπλέον θα υιοθετείται νέα σουίτα ασφαλείας των 192 bit, η οποία θα είναι εναρμονισμένη με την σουίτα Commercial National Security Algorithm (CNSA). Στην περίπτωση ανοιχτών δικτύως Wi-Fi, η νέα έκδοση WPA3 θα προσφέρει εξατομικευμένη κρυπτογράφηση δεδομένων, έτσι ώστε τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ του σημείου πρόσβασης και των συσκευών των χρηστών να είναι ασφαλισμένα ανά κάθε συσκευή. 
Προβλέπεται επίσης ισχυρή κρυπτογράφηση των προσωπικών δικτύων, για μεγαλύτερη προστασία ακόμα και στην περίπτωση χρήσεως αδύναμου κωδικού πρόσβασης από αυτόν που στήνει το δίκτυο, καθώς και ευκολότερο τρόπο ρύθμισης συσκευών με μικρή ή καθόλου οθόνη. Ακόμα δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς θα δούμε το νέο πρωτόκολλο ασφαλείας WPA3. Επίσης δεν είναι γνωστό αν υπάρχουσες συσκευές θα μπορούν να το υιοθετήσουν με ένα απλό firmware update ή αν θα απαιτείται η αγορά νέων συσκευών.

About Freegr network

Από το Blogger.