τεχνολογία

Έρχονται οι "dapps" με τεχνολογία Blockchain

Της Parmy Olson 
 Περισσότερο από μια δεκαετία πριν, η Apple έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα του τύπου "η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα”: να βρει εφαρμογές που θα έκαναν τους ανθρώπους να θέλουν να αγοράσουν ένα iPhone. Οι προγραμματιστές που δημιουργούν εφαρμογές με τεχνολογία blockchain αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση. Δεν υπάρχουν αρκετοί καταναλωτές που να χρησιμοποιούν προγράμματα περιήγησης και tokens που "τρέχουν” σε δίκτυο blockchain, οπότε είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί ο αριθμός των χρηστών που χρειάζονται για να αποτελέσει μία νέα εφαρμογή επιτυχία. Αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τους ανθρώπους από το να προσπαθούν ή τους ερευνητές από το να οραματίζονται ότι οι αποκεντρωμένες εφαρμογές, ή οι "dapps", είναι πραγματικά πολύ κοντά. Μια πρόσφατη έκθεση από τη βρετανική εταιρεία Juniper Research, ανέφερε ότι το επόμενο έτος θα δούμε μια "σημαντική αύξηση" στην ανάπτυξη των dapps που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. 
Οι χρήστες iPhone και Android θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν μία dapp στο smartphone τους "μέχρι το τέλος του έτους", προβλέπει ο Windsor Holden, της Juniper, μιλώντας στο Forbes, προσθέτοντας ότι οι dapps που πιθανότατα θα δεχτούν μαζικής αποδοχής θα έχουν σχέση με την επαλήθευση ταυτότητας ή την παρακολούθηση της προέλευσης προϊόντων ή τροφίμων στην αλυσίδα εφοδιασμού. "Θα συμβεί με τον ίδιο τρόπο όπως συνέβη με το υπάρχον οικοσύστημα εφαρμογών. Ο καταναλωτής δεν θα βλέπει τίποτα από το blockchain", είπε. "Για αυτούς θα είναι ακόμη μία εφαρμογή”. Περισσότερες από 1.500 dapps έχουν χτιστεί στο δίκτυο του Ethereum. Οι πέντε πιο δημοφιλείς dapps, όπως η Idex, η ForkDelta και η CryptoKitties, έχουν να κάνουμε με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Η εφαρμογή CryptoKitties σάς επιτρέπει να συλλέγετε και να αναπαράγετε ψηφιακές γάτες και κάποιες κοστίζουν έως και 100.000 δολάρια, λέει ο Holden. Υπάρχουν κι άλλες εφαρμογές, όπως κι ένας κλώνος του Twitter βασισμένος στο blockchain που ονομάζεται Peepeth. Η εφαρμογή Peepeth έχει το ίδιο layout με το Twitter, και αντί για ένα πουλί, έχει ως λογότυπό του έναν πιγκουίνο. Στο newsfeed του υπάρχουν peeps (όπως τα tweets) από άλλους χρήστες, σε σχέση κυρίως με το bitcoin και αποκεντρωμένες υπηρεσίες και tokens. 
 Οι Dapps δεν θα υπήρχαν χωρίς το Ethereum, την ανοικτή πλατφόρμα λογισμικού στην οποία οι προγραμματιστές χτίζουν dapps. Αν το bitcoin αντιπροσωπεύει μια αποκεντρωμένη τράπεζα, το Ethereum είναι σαν ένας αποκεντρωμένος υπολογιστής. Μεταξύ των προκλήσεων για τις dapps είναι και η εξεύρεση τρόπων για την ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain έτσι ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να μπορούν ενδεχομένως να την χρησιμοποιήσουν. 
Προς το παρόν, τα υποκείμενα δίκτυα μπορούν να διαχειριστούν μόνο έναν περιορισμένο αριθμό συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο. Οι οπαδοί του blockchain ανησυχούν ότι θα συμβεί το ίδιο, όπως όταν το Διαδίκτυο υποσχέθηκε ένα συνεργατικό, αποκεντρωμένο και δημοκρατικοποιημένο μέρος για επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταλλαγή πληροφοριών, τελικά αποκαλύφθηκε από μεγάλες εταιρείες όπως η Google, η Facebook και η Amazon, που κυριαρχούν πλέον στο τοπίο. Για να αποκτήσουν περισσότερους ανθρώπους που να χρησιμοποιούν dapps, ίσως αυτό θα πρέπει να είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι developers των εφαρμογών αυτών. capitalgr

About Freegr network

Από το Blogger.