Η τεχνητή ζωή είναι εφικτή σύμφωνα με επιστήμονες!


Κοντά στη δημιουργία τεχνητής ζωής βρίσκονται οι επιστήμονες, η οποία πιθανολογείται ότι θα συμβάλει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, όπως η ίαση ανίατων ασθενειών και η καταπολέμηση του φαινόμενου του θερμοκηπίου, αναφέρει η "Καθημερινή" την Τρίτη ( 21/8 ).
Τα πρωτοκύτταρα αυτά θα είναι κατασκευασμένα από τις βασικές χημικές βάσεις του ανθρώπινου DNA, και οι ειδικοί, για την δημιουργία του πρώτου κυττάρου συνθετικής μορφής ζωής, θα χρειαστούν τρία έως δέκα χρόνια εντατικών ερευνών. Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της "Protolife" της Βενετίας, Μαρκ Μπεντό, η δημιουργία των πρωτοκυττάρων αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στην προέλευση μας, την θέση μας στο σύμπαν, να απαντήσει σε ένα από τα μυστήρια της δημιουργίας στο σύμπαν και του ρόλου μας σε αυτό.
Ωστόσο, για να υλοποιήσουν οι ειδικοί επιστήμονες τον στόχο τους θα πρέπει προηγουμένως να υπερκεράσουν τρία εμπόδια: α) η δημιουργία μεμβράνης-ασπίδα κατά βλαβερών μορίων, που παράλληλα θα επιτρέπει την είσοδο στα χρήσιμα και θα ελέγχει την αναπαραγωγική ικανότητα, β) η ανάπτυξη γενετικού συστήματος που θα ελέγχει τις λειτουργίες του κυττάρου και γ) η ύπαρξη μεταβολισμού που θα βοηθά στην λήψη πρώτης ύλης και την μετατροπή της σε ενέργεια. Αισιόδοξος για την πορεία των μέχρι τώρα ερευνών παρουσιάζεται ο Τζακ Σζόστακ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες, θα υπάρξει ανακοίνωση για την επίτευξη του πρώτου βήματος, την κατασκευή δηλαδή της κυτταρικής μεμβράνης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Οι προσπάθειες μέχρι σήμερα των επιστημόνων βρίσκονται στη δοκιμασία της χρησιμότητας των λιπαρών οξέων.

About Freegr network

Από το Blogger.