ασφάλεια

Θετικές εξελίξεις για την κβαντική κρυπτογράφηση!

Ευρωπαίοι επιστήμονες παρουσίασαν σε συνέδριο που έλαβε χώρα στη Βιέννη ένα νέο σύστημα κρυπτογράφησης δεδομένων, το οποίο βασίζεται σε αρχές που διαφέρουν ριζικά από τα όσα ισχύουν σήμερα. Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, πέτυχαν να μεταδώσουν με ασφάλεια ψηφιακά δεδομένα χρησιμοποιώντας κβαντική κρυπτογράφηση.Το δίκτυο αποτελείτο από έξι κόμβους στη Βιέννη και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι συνδέονταν μέσω οπτικών ινών. Η επικοινωνία βασίστηκε στην αποστολή και λήψη φωτονίων, με τρόπο ώστε να συμπεριλαμβάνεται και ο κωδικός ασφαλείας. Ο κωδικός ήταν γνωστός στα συστήματα υποδοχής των κόμβων, συνεπώς η επικοινωνία γινόταν κανονικά.
Το νέο στοιχείο που εισάγει η κβαντική κρυπτογράφηση είναι ότι ο εκάστοτε επίδοξος εισβολέας δε μπορεί να κάνει κάποια κίνηση στο σύστημα δίχως να αποκαλυφθεί. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, όταν επιχειρήθηκε εισβολή, η ροή των φωτονίων διαταράχθηκε και οι κόμβοι ειδοποιήθηκαν με ένα σχετικό μήνυμα από το δίκτυο. Το σύστημα τερμάτισε αυτόματα τη λειτουργία του και δεν υπήρξε υποκλοπή δεδομένων.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης κβαντικής κρυπτογράφησης είναι ότι παρέχεται η δυνατότητα εναλλακτικών οδών κυκλοφορίας, σε περίπτωση που επιχειρηθεί εισβολή σε ένα σημείο. Έτσι, είναι εφικτό να συνεχιστεί η επικοινωνία χωρίς συμβιβασμό στο θέμα της ασφάλειας. Αναμφίβολα, τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά και ίσως να βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην απόλυτη ασφάλεια.. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα ισχύει το αξίωμα "ό,τι κλειδώνει από άνθρωπο, ξεκλειδώνει από άνθρωπο".

About Freegr network

Από το Blogger.