τεχνολογία

Samsung NC10 netbook για τους μαθητές

To Samsung NC10 αλλάζει το μαθητικό netbook προερχόμενο από τη γνωστή κορεάτικη εταιρεία. Είναι αρκετό όμως απέναντι στον ανταγωνισμό; Ανοίγοντας το πακέτο του Samsung NC10 δεν συναντούμε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Στη συσκευασία θα βρείτε και μια μικρή θήκη για να μεταφέρετε το netbook της Samsung, μαζί βέβαια με τα απαραίτητα CD εγκατάστασης drivers κ.λπ. Κρατώντας το στα χέρια σας για πρώτη φορά θα σας κάνει εντύπωση η καλή ποιότητα κατασκευής και γεγονός είναι ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα της "συμβίωσης" μας δεν παρατηρήσαμε κάτι αρνητικό.
Σχεδιαστικά δεν μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε όμως από κάτι. Η ασημένια "ρίγα" που διατρέχει το πλαϊνό μέρος του netbook, και οι άλλες ασημένιες "πινελιές" (βάσεις οθόνης, πλήκτρο on/off) κάνουν πάντως φιλότιμες προσπάθειες να το κάνουν να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. Στο κάλυμμα της οθόνης πάντως δεν έχουμε πρωτοτυπία καθώς έχει επιλεχθεί αυτό το γυαλιστερό υλικό στο οποίο φαίνεται και η παραμικρή δακτυλιά.
Το βάρος του Samsung NC10 είναι 1,33 kg παρά το γεγονός ότι ενσωματώνει 6-cell μπαταρία η οποία υπόσχεται (και χωρίς να λέει ψέμματα όπως θα δείτε από τις μετρήσεις) υψηλή αυτονομία. Η μεγάλη μπαταρία εξέχει λίγο από το κάτω μέρος του netbook δίνοντας του μία ευπρόσδεκτη ελαφριά κλίση όταν το τοποθετείτε πάνω στο γραφείο.
Από πλευράς λοιπών τεχνικών χαρακτηριστικών δεν έχουμε κάποια διαφοροποίηση από το μέσο netbook της αγοράς (Intel Atom N270, 1GB μνήμης, 160GB σκληρός δίσκος κατασκευασμένος από την ίδια τη Samsung). Από πλευράς συνδεσιμότητας όμως έχουμε διαφορές. Έτσι έχουμε 3 USB θύρες, Bluetooth, Wi-Fi, Ethernet αλλά και Card reader. Το Samsung NC10 μπορεί να συνδεθεί και σε δίκτυα 3G (με την ανάλογη κάρτα SIM) και διατίθεται στη χώρα μας από τη Vodafone.
Το πληκτρολόγιό του είναι αρκετά εύχρηστο με τα πλήκτρα να έχουν ικανοποιητική απόσταση μεταξύ τους. Το touchpad είναι μάλλον μικρό αλλά μας άρεσε εξαιρετικά το γεγονός ότι είναι υποστηρίζει multitouch. Από πλευράς επιδόσεων τώρα, το Samsung NC10 κατάφερε να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές του, έστω και για λίγο, περνώντας το "ψυχολογικό όριο" των 30.000 μονάδων στο Crystalmark.
Εκεί όμως που κατάφερε να αριστεύσει η πρόταση της Samsung πραγματικά ήταν στη μέτρηση της αυτονομίας. Συγκεκριμένα με το Battery Eater μας έδωσε περίπου πέντε ώρες με τη φωτεινότητα της οθόνης ρυθμισμένη χαμηλά. Σε πραγματικές συνθήκες εργασίας το Samsung NC10 θα σας δώσει παραπάνω από επτά ώρες λειτουργίας επιβεβαιώνοντας την εταιρεία. Η δεύτερη μέτρηση με τη φωτεινότητα της οθόνης ρυθμισμένη υψηλά έδωσε επίσης υψηλή αυτονομία η οποία πλησίασε στις 4 ώρες. Σε κάθε περίπτωση η πραγματική αυτονομία που θα πρέπει να περιμένετε από το Samsung NC10 είναι σαφώς υψηλότερη, καθώς αυτή εξαρτάται και από το είδος των προγραμμάτων που τρέχετε, το αν έχετε ανοικτό ή όχι το Wi-Fi κ.λπ. Στην καλή διαχείριση της μπαταρίας ενισχύει και το ειδικό λογισμικό της Samsung που θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ως ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει σε netbook.

About Freegr network

Από το Blogger.