«Αν πέσετε μέσα σε μια μαύρη τρύπα μην απελπιστείτε, υπάρχει διέξοδος», εκτίμησε ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Στήβεν Χόκινγκ, κατά τη διάρκεια διάλεξής του στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Σουηδία.
Στο πλαίσιο εξαήμερου συνεδρίου φυσικής για τις μαύρες τρύπες στην Στοκχόλμη, συζητήθηκε, παρουσία του ίδιου του φυσικού, η θεωρία του για την «ακτινοβολία Χώκινγκ», που, όπως προτείνει, εκπέμπεται από τις μελανές οπές.
Εδώ και χρόνια οι θεωρητικοί φυσικοί αναρωτιούνται τι συμβαίνει στην «πληροφορία της δόμης της ύλης» όταν αυτή πέφτει σε μια μαύρη τρύπα. Οι νόμοι της κβαντομηχανικής υπαγορεύουν ότι η πληροφορία δεν μπορεί να χαθεί αλλά μέχρι στιγμής αυτό εικαζόταν ότι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αργής «εξάτμισης» μιας μελανής οπής.
Σύμφωνα με τον βραβευμένο φυσικό η «πληροφορία της δομής της ύλης» δεν χάνεται όταν πέφτει σε μια μαύρη τρύπα αλλά είτε «αποθηκεύεται ως ολόγραμμα στον ορίζοντα γεγονότων της μελανής οπής», είτε διοχετεύεται σε κάποιο παράλληλο σύμπαν.
Ο ορίζοντας γεγονότων είναι εκείνο το όριο μιας μαύρης τρύπας, μέσα από το οποίο οτιδήποτε βρεθεί «αιχμαλωτίζεται» στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με τον Χώκινγκ όμως, αυτή η οριακή περιοχή είναι, τρόπον τινά, μια «ολογραφική αναπαράσταση της μαύρης τρύπας» στην οποία αποθηκεύεται η πληροφορία. Καθώς εκπέμπεται η ακτινοβολία Χώκινγκ, η πληροφορία επιστρέφει μαζί της - είτε σε αυτό, είτε σε κάποιο άλλο σύμπαν - με έναν «χαοτικό και άχρηστο τρόπο» που ωστόσο λύνει το κβαντομηχανικό παράδοξο.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου