carPC

BMW: Τι είναι και πως λειτουργεί η τεχνολογία eDrive

Συνδυάζει πρωτίστως τον ηλεκτροκινητήρα, τη μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης και τα ηλεκτρονικά ισχύος. Με βάση μία κοινή στρατηγική eBoost, όλα τα plug-in υβριδικά μοντέλα BMW παράγουν εξαιρετική ισχύ συνδυάζοντας τα δύο συστήματα κίνησης και προάγουν την απόκριση της τεχνολογίας BMW TwinPower Turbo σε ένα νέο επίπεδο.
Ένα σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής λειτουργίας είναι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας - προερχόμενης από εξωτερικές πηγές ή από ανάκτηση – σύμφωνα με τις ανάγκες για μεγιστοποίηση της απόδοσης του οχήματος. Τα συστατικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής BMW eDrive προσαρμόζονται στην ιδιαίτερη φιλοσοφία κάθε οχήματος και μπορούν να συνδυάζονται με τετρακύλινδρους και τρικύλινδρους κινητήρες καθώς και με κλασική πίσω κίνηση, BMW xDrive ή ηλεκτρική AWD.

Τα εξαρτήματα του eDrive που έχουν εξελιχθεί στο πλαίσιο μοντέλων BMW i σύντομα θα ενσωματωθούν σε άλλες σειρές μοντέλων της βασικής μάρκας. Αυτή η αρθρωτή αρχιτεκτονική προσφέρει επίσης την απαιτούμενη πλατφόρμα για την ελκυστική κοστολόγηση των plug-in υβριδικών οχημάτων εφάμιλλη με των συμβατικών εκδόσεων παρόμοιας ιπποδύναμης. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες που επιλέγουν αυτή την προηγμένη φιλοσοφία κίνησης απολαμβάνουν όχι μόνο περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα αλλά και οικονομικά οφέλη.
Plug - in hybrid
Στα plug-in υβριδικά οχήματα, με την ευφυή διαχείριση ενέργειας διασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ κινητήρα καύσης και ηλεκτροκινητήρα σε όλες τις οδηγικές συνθήκες. Η στρατηγική λειτουργίας τους βασίζεται στο ξεκίνημα του οχήματος μόνο με ηλεκτρική ενέργεια. Τα plug-in υβριδικά μοντέλα της BMW δίνουν προτεραιότητα στο ηλεκτρικό πρόγραμμα σε χαμηλές και μέτριες ταχύτητες που τους επιτρέπει να αξιοποιούν τα οφέλη του συστήματος ηλεκτροκίνησης μηδενικών ρύπων. Σε πιο έντονη επιτάχυνση και σε υψηλότερες ταχύτητες ωστόσο, αναλαμβάνει δράση και ο κινητήρας καύσης. Η λειτουργία υποστήριξης (boost) συνδυάζει τη ροπή και των δύο συστημάτων με σκοπό τη μεγιστοποίηση των επιδόσεων του αυτοκινήτου χαρίζοντας αξιοπιστία και ασφάλεια. Το BMW eDrive διασφαλίζει επιπλέον την αποδοτική λειτουργία του κινητήρα καύσης (electric assist) σε υψηλότερες ταχύτητες για μείωση κατανάλωσης σε διαδρομές εκτός πόλης ή στον αυτοκινητόδρομο, για παράδειγμα. Όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία καθοδήγησης διαδρομής του συστήματος πλοήγησης, τότε μπαίνει σε εφαρμογή μία προληπτική στρατηγική λειτουργίας που βελτιστοποιεί την απόδοση και μεγιστοποιεί την ηλεκτρική αυτονομία.
Όπως και το BMW i8, οι BMW X5 xDrive40e, BMW 330e και BMW 740e μπορούν – με το πάτημα ενός μπουτόν στο MAX eDRIVE mode – να λειτουργούν αποκλειστικά με ηλεκτρισμό μέχρι την ταχύτητα των 120 km/h, η BMW 225xe μέχρι 125 km/h. Εδώ, ο κινητήρας καύσης μπαίνει στο παιχνίδι μόνον όταν ενεργοποιηθεί το λεγόμενο kickdown μέσω του πεντάλ γκαζιού. Σε SAVE BATTERY mode η φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να διατηρείται για μετέπειτα χρήση στο ηλεκτρικό πρόγραμμα λειτουργίας. Αν το επίπεδο φόρτισης πέσει κάτω από 50% , η μπαταρία φορτίζεται ξανά. Εάν ο επιλογέας ταχυτήτων μετακινηθεί στη θέση S, ο κινητήρας καύσης τίθεται σε λειτουργία ανεξάρτητα από το επιλεγμένο πρόγραμμα, διασφαλίζοντας συνεχή διαθεσιμότητα της συνδυασμένης μέγιστης ισχύος και των δύο συστημάτων. Επιπλέον, η φόρτιση της μπαταρίας ανεβαίνει στο 80%.
Με την προσθήκη των λειτουργιών BMW eDrive, τα προγράμματα οδηγικής εμπειρίας ECO PRO, COMFORT και SPORT προσδιορίζονται τώρα με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια από όσο στα συμβατικά οχήματα.
Γρήγορη και εύκολη φόρτιση μπαταρίας
Οι μπαταρίες υψηλής τάσης των νέων, plug-in υβριδικών μοντέλων BMW μπορούν να φορτίζονται εξαιρετικά εύκολα, άνετα και γρήγορα – στο σπίτι ή εν κινήσει – με τις λύσεις BMW 360° ELECTRIC. Η μπαταρία επαναφορτίζεται από μία συμβατική ηλεκτρική πρίζα μέσω του στάνταρ καλωδίου φόρτισης ή από ένα BMW i Wallbox (ισχύς φόρτισης: 3,7 kW). Όταν απαιτείται επαναφόρτιση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, η υπηρεσία ChargeNow της BMW i παρέχει στους πελάτες πρόσβαση στο παγκοσμίως μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο άνω των 30.000 σημείων φόρτισης που διαχειρίζονται εταίροι σε 22 χώρες.

About Freegr network

Από το Blogger.