Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία προηγουμένως ανίατων ασθενειών, υποστηρίζουν οι επιστήμονες
Ένα νέο τρόπο να παρεμβαίνουν στο DNA «επισκευάζοντας» ελαττωματικά γονίδια στον εγκέφαλο και θεραπεύοντας ασθένειες που παλαιότερα ήταν ανίατες έχουν βρει οι επιστήμονες, μια ανακάλυψη που χαρακτηρίζεται το «Άγιο Δισκοπότηρο» της γενετικής επιστήμης.
Η ανακάλυψη ορόσημο έχει χρησιμοποιηθεί ήδη με επιτυχία για την αποκατάσταση της όρασης ποντικών, η τύφλωση των οποίων προκλήθηκε από μια γενετική πάθηση η οποία πλήττει και τους ανθρώπους.
Στο παρελθόν, οι επιστήμονες δεν είχαν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στο DNA ιστών του ματιού, του εγκεφάλου, της καρδιάς και του ήπατος.
Η νέα τεχνική όμως για πρώτη φορά τους επιτρέπει να κάνουν ακριβώς αυτό, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες διαφόρων ασθενειών αλλά για την παράταση της ανθρώπινης ζωής και της καθυστέρησης της γήρανσης.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη νέα τεχνολογία που ανακαλύψαμε, η οποία επιτρέπει να κάνουμε πράγματα που πριν ήταν αδύνατα.Τα οφέλη αυτής της ανακάλυψης είναι πραγματικά αμέτρητα», αναφέρει ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Juan Carlos Izpisua Belmonte.
Τα κύτταρα στους περισσότερους από τους ιστούς ενός ενήλικου σώματος δεν διασπώνται, γεγονός που δυσκολεύει πολύ τους επιστήμονες να εισαγάγουν αλλαγές στο DNA. Η νέα τεχνολογία όμως δίνει τη δυνατότητα στους γενετιστές να εισχωρήσουν στο εσωτερικό αυτών των κυττάρων πολύ πιο εύκολα, και να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου