ειδήσεις

Ο μαγνητικός βορράς κινείται και προκαλεί προβλήματα

Ο μαγνητικός βορράς της Γης δεν είναι σταθερός και βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, ωστόσο με τα χρόνια δημιουργήσαμε μοντέλα που προβλέπουν τις κινήσεις του και ανάλογα προσαρμόζουμε την τεχνολογία πλοήγησής μας. Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως ο μαγνητικός βορράς έχει κάνει “μη αναμενόμενες αλλαγές στην περιοχή της Αρκτικής” καθιστώντας τον υπάρχοντα μαγνητικό βορρά ανακριβή και αναγκάζοντάς τους να αναθεωρήσουν το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο. 
Αυτό σημαίνει όμως προβλήματα για την καθημερινότητά μας, αφού επηρεάζεται σχεδόν κάθε συσκευή που περιέχει μαγνητική πυξίδα, όπως smartphones, στρατιωτικός εξοπλισμός, αεροπλάνα και πλοία. Ευτυχώς για εμάς, οι περισσότερες εφαρμογές πλοήγησης βασίζονται πλέον σε δορυφόρους για να μας μεταφέρουν στον προορισμό μας και οι μαγνητικές πυξίδες είναι για back-up. Ο μαγνητικός βορράς πλέον κινείται με ταχύτητα 55 χιλιομέτρων το έτος, ενώ το 2000 είχε ταχύτητα 15 χιλιομέτρων. 
Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτές τις αλλαγές παρά να προσαρμόζεται, αφού το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλάζει όταν υπάρχουν κινήσεις ρευστών στον εξωτερικό πυρήνα της. Συνολικά το μαγνητικό πεδίο της Γης αποδυναμώνεται, οδηγώντας τους επιστήμονες να θεωρούν πως κάποια στιγμή θα αντιστραφεί και θα αλλάξει πολικότητα. Στοιχεία δείχνουν πως αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές στην ιστορία της Γης, αλλά όχι εδώ και 780.000 χρόνια. Όταν συμβεί αυτό δε θα γίνει ως ένα γύρισμα νομίσματος, αλλά θα διαρκέσει μια χιλιετία, ίσως και παραπάνω.

About Freegr network

Από το Blogger.