τεχνολογία

Η INTEL διακόπτει την παραγωγή των Itanium!

Την προηγούμενη Πέμπτη, η Intel ανακοίνωσε στους συνεργάτες της πως θα σταματήσει την παραγωγή των Itanium Kittson 9700 series, οι οποίοι ήταν η τελευταίοι επεξεργαστές της σειράς που χρησιμοποιούν την αρχιτεκτονική αυτή. 
Το μέγεθος της επίπτωσης στην αγορά αναμένεται μικρό μιας και μονάχα η HP Enterprise(HPE) είναι ο τελευταίος πελάτης τους και η οποία αναμένεται να υποστηρίξει τους Itanium Server της μέχρι τα τέλη του 2025. Η HP αναμένεται να κάνει την τελευταία της παραγγελία σε Itanium επεξεργαστές μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2020 και η Intel με την σειρά της αναμένεται να αποστείλει την τελευταία παρτίδα αυτών των επεξεργαστών μέχρι τις 29 Ιουλίου 2021. 
Η Intel παρουσίασε τους Kittson επεξεργαστές το 2017 ανακοινώνοντας παράλληλα πως θα είναι και οι τελευταίοι που θα παράγει η εταιρεία χρησιμοποιώντας την IA-64 αρχιτεκτονική. Οι Kittson δεν ήταν μια νέα αρχιτεκτονική παρά μια υψηλότερη κλοκαρισμένη έκδοση των Poulson 9500 του 2012. Η αρχιτεκτονική Poulson υποτίθεται πως ήταν ένα σκαλί πάνω σε απόδοση από τους Xeon, έχοντας την δυνατότητα για 12 εντολές ανά κύκλο ρολογιού, 4-way Hyper-Threading και πολλαπλές δυνατότητες αξιοπιστίας, διαθεσιμότητας και εξυπηρετικότητας (RAS). Επίσης η Intel δεν είχε μικρύνει το process node των Itanium από το 2010 και παραγόταν στα 32nm. 
  Itanium, το Μέλλον που δεν ήρθε ποτέ. Ο
ι Itanium (αρχικά ονομαζόμενοι EPIC(σας θυμίζει κάτι?)) ήταν μια 64-bit αρχιτεκτονική που σχεδιάστηκε από την HP πριν να μπει η Intel στην σύμπραξη. Η αρχιτεκτονική προοριζόταν να αντικαταστήσει την 32-bit x86 αρχιτεκτονική , όταν τα λειτουργικά συστήματα και οι εφαρμογές θα άρχισαν να υποστηρίζουν 64-bit εντολές. Οι πρώτοι Itanium αρχικά θα παρουσιάζονταν στην αγορά το 1998, αλλά παρά την υποστήριξη της Microsoft και άλλων κατασκευαστών Λειτουργικών Συστημάτων, φάνηκε πως η περίπλοκη VLIW σχεδίαση των Itanium ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί και παράλληλα να κρατηθεί χαμηλό το κόστος και η συμβατότητα-επιδόσεις με άλλες αρχιτεκτονικές, συμπεριλαμβανομένης της 32-bit x86 αρχιτεκτονικής. 
 Το πρώτο Itanium chip παρουσιάστηκε με καθυστέρηση το 2001 και απέτυχε να εντυπωσιάσει τους περισσότερους πιθανούς πελάτες, οι οποίοι συνέχισαν με τα υπάρχοντα x86, Power και SPARC chips. Το 2003, η AMD παρουσίασε την 64-bit AMD64 αρχιτεκτονική της, η οποία ήταν μια (ISA) επέκταση στην x86 ISA και η οποία πολύ γρήγορα υιοθετήθηκε από την βιομηχανία λόγω της εύκολης διαδρομής μετατροπής της από την 32-bit x86 ISA. Η Intel αναγκάστηκε και αυτή να υιοθετήσει την AMD64 ISA, υπό την πίεση της Microsoft και τα υπόλοιπα μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το AMD64 έγινε το de facto 64-bit ISA για την βιομηχανία. Η Intel συνέχισε να εξελίσσει την αρχιτεκτονική τα επόμενα χρόνια αλλά δεν έφτασε ποτέ το μέγεθος της εξέλιξης που είχαν οι x86 επεξεργαστές τις προηγούμενες 2 δεκαετίες.

About Freegr network

Από το Blogger.