ειδήσεις

Τα specs των NVIDIA RTX GPUs για laptop

Στις 29 Ιανουαρίου η αγορά θα δει τα πρώτα laptops που ενσωματώνουν RTX GPUs και η NVIDIA αποκάλυψε σήμερα specs των εν λόγω καρτών γραφικών Στη CES 2019 η NVIDIA έκανε μια ακόμα σημαντική αποκάλυψη, πέρα από την RTX 2060 για τη desktop αγορά και τη διάθεση του πρώτου FreeSync ready driver για όλους. Κατά τη διάρκεια του conference η εταιρία μας έδειξε και τα πρώτα φορητά συστήματα που θα εφοδιάζονται με τις νέες RTX GPUs όμως τίποτα δεν έγινε γνωστό για τους χρονισμούς αλλά και τα specs τους. Πλέον, μια ημέρα πριν κυκλοφορήσουν τα πρώτα laptops στην αγορά τα specs των RTX 2060, RTX 2070 και RTX 2080 Max-Q γίνονται διαθέσιμα στο κοινό.
Εν αρχή βλέπουμε ότι όλες οι υλοποιήσεις θα είναι πανομοιότυπες από πλευράς πυρήνων με τις desktop παραλλαγές τους πράγμα που σημαίνει ότι η NVIDIA επέλεξε να ελέγξει το power target με τους χρονισμούς των καρτών που δείχνει σημαντικά μειωμένος. Η RTX 2080 για παράδειγμα, όπως στην reference desktop υλοποίηση τρέχει στα 1515 MHz, στην mobile υλοποίηση 'πέφτει' στα 735MHz κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά τις επιδόσεις, όμως ρίχνει το TDP στα 80W, έναντι 225W. Το υποσύστημα της μνήμης είναι πανομοιότυπο και τρέχει στα ίδια MHz με την desktop υλοποίηση κάτι θετικό για όσους στραφούν στις mobile εκδόσεις των GPUs. Μετά την εξίσου high end RTX 2070 Max-Q έρχεται η midrange RTX 2060 Max-Q που διατηρεί και αυτή αναλλοίωτο το core count με την desktop κάρτα, όμως ρίχνει τους χρονισμούς στα 960MHz για το base clock και τα 1200MHz για το boost clock, εφόσον το επιτρέπει ο κατασκευαστής του laptop.
Σημειώνεται ότι η σειρά Max-Q προορίζεται και για λεπτής σχεδίασης laptops, οπότε ο περιορισμός στα εν λόγω specs ήταν μονόδρομος για να επιτύχει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και το overclocking εδώ θα εξαρτηθεί από το σασί του υπολογιστή, αλλά και την ελευθερία που μας παρέχει ο OEM. Την ίδια στιγμή, οι non-Max-Q κάρτες που θα μπουν σε high end φορητούς υπολογιστές θα έχουν σημαντικά αυξημένο TDP που θα δώσει τη δυνατότητα στην NVIDIA να 'σηκώσει' τους χρονισμούς στα 1380MHz για το base clock της RTX 2080 (Laptop) βελτιώνοντας δραματικά τις επιδόσεις της σε σχέση με την Max-Q έκδοση

About Freegr network

Από το Blogger.