freegr

Η ΥΠΕΡΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ 2144!

Με ένα αρκετά σπάνια σύμπτωση έκανε «είσοδο» η φετινή άνοιξη κι αυτό γιατί η εαρινή ισημερία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης σχεδόν συνέπεσε την τρίτη τελευταία υπερ-σελήνη ή υπερπανσέληνο του φετινού έτους (στις 03:43 ώρα Ελλάδας).
Μάλιστα, η σύμπτωση αυτή είναι τόσο σπάνια, καθώς είχε να συμβεί από το 1905, ενώ δεν αναμένεται να ξανασημειωθεί έως το… 2144.
Πλέον, η άνοιξη είναι κι επίσημα εδώ, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ξεκίνησε το φθινόπωρο. Έτσι, από εδώ και πέρα, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.
Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της Άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτότης ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η Άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.
Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως. Αντίστροφα, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού (που χάνει η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου αυξάνει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χειμώνας).
Από την άλλη, ενώ από αστρονομική άποψη η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, στην πραγματικότητα -όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον- εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της. Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στον Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.
Όσον αφορά την Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνο, συμβαίνει όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως. Φέτος είχαν προηγηθεί άλλες δύο υπερπανσέληνοι στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου.

About Freegr network

Από το Blogger.