τεχνολογία

Το νέο μας όπλο ενάντια στην πανδημία είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου;

Τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν συγκεκριμένες ασθένειες στους ανθρώπους - για παράδειγμα τα λαμπραντόρ και τα σπάνιελ ανιχνεύουν την ελονοσία - και οι επιστήμονες πιστεύουν πως απέχουμε μόλις μερικές εβδομάδες από το να χρησιμοποιήσουμε τα σκυλιά για να εντοπίζουν φορείς του κορωνοϊού, ακόμα και αυτούς που είναι ασυμπτωματικοί.
Το London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) δημιούργησε μία πειραματική διαδικασία η οποία σκοπό έχει να αποδείξει πως τα σκυλιά μπορούν αξιόπιστα να εντοπίσουν την COVID-19 όπως άλλες ασθένειες και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Στο πείραμα, τα σκυλιά μυρίζουν τις μάσκες προσώπου από ασθενείς για να ανακαλυφθεί αν η COVID-19 έχει μία συγκεκριμένη οσμή την οποία μπορούν να αναγνωρίσει η οξυμένη όσφρηση του σκύλου.
Είμαστε στην αρχή της ανίχνευσης οσμής της COVID-19. Δε γνωρίζουμε ακόμα να έχει κάποια συγκεκριμένη οσμή, αλλά ξέρουμε πως άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματός μας, οπότε υπάρχει μία περίπτωση αυτό να ισχύει και εδώ. Κι αν ισχύει, τότε τα σκυλιά θα μπορούν να το εντοπίσουν. Το νέο αυτό διαγνωστικό εργαλείο μπορεί να φέρει την επανάσταση στην απάντησή μας έναντι της COVID-19. – James Logan, επικεφαλής ελέγχου αασθενειών στο LSHTM
Αν τα αποτελέσματα των πειραμάτων είναι θετικά, από το καλοκαίρι κιόλας εκπαιδευμένα σκυλιά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία εντοπίζοντας γρήγορα και με ακρίβεια τους ασθενείς με COVID-19, με ρυθμό 250 ανθρώπους την ώρα. Θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε σημεία εισόδου χωρών, όπως αεροδρόμια και λιμάνια.
Η εκπαίδευσή τους θα είναι ίδια με τα σκυλιά που εκπαιδεύονται να εντοπίζουν καρκίνο, Πάρκινσον και βακτηριακές λοιμώξεις, μυρίζοντας δηλαδή δείγματα σε ένα δωμάτιο εκπαίδευσης και εντοπίζοντας ποια από αυτά περιέχουν την ασθένεια.
Είμαστε σίγουροι πως τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν την COVID-19. Τώρα κοιτάμε πώς να συλλάβουμε με ασφάλεια την οσμή του ιού από ασθενείς και να την παρουσιάσουμε στους σκύλους. Ο στόχος είναι τα σκυλιά να μπορούν να εξετάσουν τον καθένα, συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών ασθενών και να μας πούνε αν κάποιος χρειάζεται εξετάσεις. Αυτό θα είναι γρήγορο, αποτελεσματικό και μη παρεμβατικό και θα διασφαλίσει πως οι περιορισμένοι πόροι των εξετάσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) θα χρησιμοποιηθούν μόνο εκεί που πραγματικά χρειάζονται. – Dr. Claire Guest, CEO του Medical Detection Dogs

About Freegr network

Από το Blogger.