freegr

ΚΟΥΠΟΝΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ και «έξυπνων» μετρητών σε κτίρια

 


Νέο κουπόνι επιδότησης (voucher) για την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών και «έξυπνων» συσκευών σε κτίρια δρομολογεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την πρόσβαση των πολιτών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων αλλά τη διασύνδεση με «έξυπνους» μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ενεργοποιείται η δράση «Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτίρια» (Smart Readiness), προϋπολογισμού περίπου 148,4 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου ΦΠΑ εκ των οποίων τα 119,7 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους πόρους του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μέσω αυτής αναμένεται να επιδοτηθούν εργασίες σύνδεσης σε 120.000 κτίρια στις περιοχές όπου υπάρχουν δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home).

Ποσό επιδότησης και επιδοτούμενες εργασίες

Η επιδότηση θα παρέχεται με την μορφή κουπονιού και θα κυμαίνεται από 240 έως 1.140 ευρώ ανάλογα τον τύπο του κτιρίου. Παρότι το ακριβές ποσό αναμένεται να καθοριστεί σε δεύτερο χρόνο, βάσει της αρχικής πρόβλεψης υπολογίζεται ότι μια μονοκατοικία θα μπορεί να επιδοτηθεί με 240 ευρώ, μια διώροφη κατοικία με δύο διαμερίσματα με έως 480 ευρώ και μια πολυκατοικία με έξι διαμερίσματα μέχρι 1.140 ευρώ.

Με το ποσό αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια σειρά επιδοτούμενων εργασιών, αυτή που επιθυμούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση είχε σχεδιαστεί αρχικά για την επιδότηση των υποδομών οπτικής ίνας μέσα στις πολυκατοικίες, ώστε από εκεί να μπορεί να συνδέεται το κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά. Ωστόσο το πεδίο επεκτάθηκε και σε άλλες υποδομές σύνδεσης υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των παρακάτω εργασιών:

  • Εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ).
  • Αντικατάσταση μεμονωμένων συστημάτων τηλεοπτικής λήψης και παλαιών εγκαταστάσεων συλλογικής λήψης με αναβαθμισμένα κοινά συστήματα συλλογικής λήψης σήματος ευρυ-εκπομπής και την αφαίρεση των αχρησιμοποίητων κεραιών και καλωδίων τηλεόρασης.
  • Εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να αιτηθούν την επιδότηση, μετά την έναρξη του προγράμματος και να επιλέξουν μέσα από ένα Μητρώο Εγκαταστατών, που θα δημιουργηθεί, την εταιρεία που θα αναλάβει τις εργασίες που θα επιλέξουν και την έκδοση του σχετικού κουπονιού.

Σκοπός της δράσης

Στόχος της δράσης Smart Readiness Voucher, η οποία δρα συμπληρωματικά με τη δράση Gigabit Voucher (επιδότηση των συνδέσεων οπτικής ίνας), είναι να αντιμετωπίσει την έλλειψη αναγκαίων υποδομών σε υφιστάμενα κτίρια ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση των πολιτών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων. Παράλληλα μέσω της αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών, προκειμένου να υποστηρίζονται ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, θα διευκολύνεται και η μελλοντική διασύνδεση με έξυπνους μετρητές δικτύων κοινής ωφέλειας.

Να θυμίσουμε άλλωστε ότι η χώρα «σκοράρει» χαμηλά μεταξύ των Ευρωπαϊκών Χωρών σε όρους συνδεσιμότητας, παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον δείκτη DESI για το έτος 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η κάλυψη σταθερών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων (VHCN) ανέρχεται σε 10% έναντι 59% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών ταχύτητας 100 Mbps ή μεγαλύτερης ανέρχεται σε 3% έναντι 34% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

About Freegr network

Από το Blogger.