freegr

Κυβερνοασφάλεια: Το πειρατικό λογισμικό και ο… πειρασμός του χαμηλού κόστους


 Το 24% των εταιρειών που διαθέτουν από 50 έως 999 υπαλλήλους είναι πρόθυμο να χρησιμοποιήσει πειρατικές εναλλακτικές λύσεις επιχειρηματικού λογισμικού για να μειώσει τις δαπάνες πληροφορικής. Όσον αφορά το δείγμα από μικρές επιχειρήσεις (λιγότεροι από 50 εργαζόμενοι), μόνο το 8% είναι πρόθυμο να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψηφιακή ασφάλεια της εταιρείας, καθώς ανταγωνίστριες εταιρείες διανέμουν συχνά κακόβουλα αρχεία μέσω απομιμήσεων συχνά χρησιμοποιούμενου λογισμικού.

Σύμφωνα με το Kaspersky Security Network (KSN), μέσα σε μόλις οκτώ μήνες ο συνολικός αριθμός των χρηστών που αντιμετώπισαν κακόβουλο λογισμικό και ανεπιθύμητο λογισμικό υπό τη μορφή των πιο δημοφιλών προϊόντων λογισμικού για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ήταν 9.685. Σε γενικές γραμμές, 4.525 μοναδικά κακόβουλα ή δυνητικά ανεπιθύμητα αρχεία διαδόθηκαν μέσω ανεπίσημα διανεμημένου (συμπεριλαμβανομένου πειρατικού) λογισμικού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Πέντε λόγοι για να μείνετε μακριά από «πειρατικά» video game

Τακτικές διαχείρισης κρίσεων

Στόχος της έρευνας της Kaspersky είναι να διερευνήσει ποιες τακτικές διαχείρισης κρίσεων θεωρούν πιο επιτυχημένες οι ηγέτες επιχειρήσεων και πώς ορισμένες επιλογές μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ψηφιακή ασφάλεια μιας εταιρείας. Ασφαλή μέτρα, όπως η αναζήτηση εξωτερικών συνεργατών χαμηλότερου κόστους και η υιοθέτηση δωρεάν εναλλακτικών λύσεων για κοινό λογισμικό, αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τους ερωτηθέντες, με το 41% και το 32% αντίστοιχα να τα αποδέχεται ως πιθανή επιλογή. Την ίδια στιγμή, όμως, το 15% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα θα αντικαθιστούσαν το λογισμικό τους με μια πειρατική έκδοση για να μειώσουν το κόστος.

Όσον αφορά το είδος των προγραμμάτων που οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν με πειρατικά αντίγραφα, η πλειονότητα επέλεξε λογισμικό project management, marketing και πωλήσεων, ενώ το 41% θα επέλεγε ακόμη και να χρησιμοποιήσει πειρατικό λογισμικό κυβερνοασφάλειας.

Διαβάστε επίσης: Ποιο βιντεοπαιχνίδι χρησιμοποιείται περισσότερο σε κυβερνοεπιθέσεις

Οι συστάσεις της Kaspersky

Για την αποφυγή διαρροής δεδομένων και τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού, η Kaspersky συστήνει τα παρακάτω:

  • Βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοί σας χρησιμοποιούν τυπικούς λογαριασμούς χωρίς δικαιώματα διαχειριστή. Αυτό θα τους αποτρέψει από το να εγκαταστήσουν κατά λάθος ένα Trojan υπό τη μορφή ενός λογισμικού παραγωγικότητας.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν λύσεις ασφαλείας. Συνήθως περιλαμβάνουν λιγότερες λειτουργίες από τα προϊόντα επί πληρωμή, αλλά μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες. Επιλέξτε μια λύση με βάση τα αποτελέσματα των ανεξάρτητων δοκιμών και κατεβάστε την απευθείας από τον ιστότοπο του developer.
  • Για να αποφύγετε την πληρωμή υπέρογκων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας ενός hidden miner, προσπαθήστε να παρακολουθείτε συνεχώς την απόδοση των συσκευών σας. Εάν το gadget σας επιβραδύνεται, υπερθερμαίνεται και κάνει πολύ θόρυβο ακόμα και όταν κανείς δεν το χρησιμοποιεί, κάποιος μπορεί να έχει εγκαταστήσει ένα miner στη συσκευή που φορτώνει υπερβολικά τον επεξεργαστή και την κάρτα βίντεο. Χρησιμοποιήστε μια λύση ασφαλείας που εντοπίζει όχι μόνο κακόβουλα προγράμματα, αλλά και πιθανές ανεπιθύμητες εγκαταστάσεις.
  • Ενημερώστε το λειτουργικό σας σύστημα, το λογισμικό ασφαλείας, το πρόγραμμα περιήγησης και όλα τα προγράμματα με τα οποία εργάζεστε αμέσως μόλις βγει μια νέα ενημέρωση.
  • Εφαρμόστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας σημαντικών αρχείων σε μια υπηρεσία cloud και σε ένα εναλλακτικό hardware. Αυτό θα σας επιτρέψει να έχετε ένα αντίγραφο ακόμα κι αν το ransomware κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας. Μια λύση ασφαλείας με δυνατότητα αποκατάστασης θα σας επιτρέψει να επαναφέρετε ενέργειες που εκτελούνται από κακόβουλο λογισμικό στο λειτουργικό σύστημα, παρέχοντας προστασία από cryptolockers.

About Freegr network

Από το Blogger.