AMD

AMD ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΝΕΑ AI ΛΟΓΩ NVIDIA: Η αρχιτεκτονική RDNA4 με έμφαση στο «game performance»

 


Η επόμενης γενιάς αρχιτεκτονική RDNA4 για κάρτες γραφικών της AMD θα εξακολουθήσει από άποψη σχεδιασμού να δίνει προτεραιότητα στην απόδοση στα παιχνίδια, και δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο χαρακτηριστικών Τεχνητής Νοημοσύνης με την NVIDIA.

Αυτό υποστήριξαν σε συνέντευξη που παραχώρησαν στην Ιαπωνική ιστοσελίδα 4Gamers, οι David Wang, (Senior Vice President, Radeon Technologies Group.) και Rick Bergman (Executive Vice President of Computing and Graphics Business) οι οποίοι και έδωσαν τις πρώτες πληροφορίες για την κατεύθυνση που θα πάρει η αρχιτεκτονική γραφικών επόμενης γενιάς της AMD. Αν και αναγνωρίζουν την κίνηση της NVIDIA στον χώρο της επιταχυνόμενης Τεχνητής Νοημοσύνης από τον επεξεργαστή γραφικών (GPU-accelerated AI), από την άλλη δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν ότι η δαπάνη των πόρων AI-compute του επεξεργαστή γραφικών για image processing και performance-upscaling είναι ότι καλύτερο.

003.jpg

Η AMD, έχει τη δική της τεχνολογία image-processing και performance-upscaling, την FSR (FidelityFX Super Resolution) ωστόσο δεν αξιοποιεί επιτάχυνση AI. Ο David Wang δήλωσε ότι με την εισαγωγή hardware επιτάχυνσης AI με την αρχιτεκτονική RDNA3, ο ίδιος ευελπιστεί να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα για τη βελτίωση διάφορων τομέων του gameplay -όπως το προοδευτικό world generation, οι NPCs, τα AI bots κ.λπ.- ώστε να προστεθεί ένα νέο επίπεδο πολυπλοκότητας παρά να δαπανώνται πόροι hardware για την επεξεργασία εικόνας.

Η AMD τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνει η GPU πιο ανεξάρτητη από την CPU όσον αφορά το graphics rendering. Η εταιρεία έκανε πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με τις τελευταίες γενιές καρτών γραφικών, με την πιο πρόσφατη κίνηση της να είναι η εισαγωγή ενός multi-draw indirect επιταχυντή (MDIA) με την αρχιτεκτονική RDNA3. Χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο στοιχείο, το λογισμικό μπορεί να προχωρήσει στο dispatch πολλαπλών instanced draw εντολών στη μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) μειώνοντας σημαντικά την επιβάρυνση σε επίπεδο CPU. Η αρχιτεκτονική RDNA3 είναι έως και 2,3 φορές αποδοτικότερη στον συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά (RDNA2). Και η εταιρεία πρόκειται να εισάγει ακόμα περισσότερες καινοτομίες προς αυτήν την κατεύθυνση με την αρχιτεκτονική RDNA4.

Οι εκπρόσωποι της AMD, όπως είναι κατανοητό, δεν αναφέρθηκαν στο «τι», στο «πως» ή στο «πότε» όσον αφορά τις κάρτες γραφικών αρχιτεκτονικής RDNA4 καθώς η 3η γενιά της αρχιτεκτονικής δεν έχει παρά μερικούς μήνες στην αγορά. insomnia.gr

About Freegr network

Από το Blogger.