ειδήσεις

Αλγόριθμος συμπίεσης βελτιώνει τη διάθεση OTA updates

Το μέγεθος ενός OTA Update, δεν είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα πολλούς χρήστες, καθώς κατεβαίνουν αυτόματα μέσω Wi-Fi, ωστόσο όμως απασχολεί έντονα την Google και τους servers της. Μερικά MBs δεδομένων, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, ιδίως αν σκεφθούμε τις δισεκατομμύρια συσκευές που υπάρχουν εκεί έξω. Ως εκ τούτου, η Google εξετάζει να φέρει, τον αλγόριθμο συμπίεσης Brotli στο Android για γρηγορότερα OTA updates.

Τι είναι ο αλγόριθμος Brotli Compression;

Ο αλγόριθμος Brotli αναπτύχθηκε από ορισμένους εργαζόμενους της Google και βελτιώνει σημαντικά το compression ratio σε σχέση με άλλους αλγόριθμους, όπως το GZIP, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει μια εντυπωσιακή ταχύτητα αποσυμπίεσης. Το μόνο μειονέκτημα, είναι ότι η συμπίεση με τον αλγόριθμο αυτό είναι αργή, επομένως γενικά αποφεύγεται όταν συμπιέζουμε δυναμικό περιεχόμενο. Αντίθετα για στατικό περιεχόμενο, όπως ιστοσελίδες ενδείκνυται πλήρως. Αυτό, περιλαμβάνει και τις εφαρμογές που κατεβάζουμε από το Play Store. Και από τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από δυο δισεκατομμύρια συσκευές, η εξοικονόμηση έστω λίγων MB σε κάθε patch που κυκλοφορεί με το Google Play, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Google.

Πως το Brotli θα βελτιώσει τα OTA updates;

Τώρα, τα OTA Updates δεν κυκλοφορούν στους χρήστες τόσο συχνά, όσο τα Play Store app updates, τείνουν όμως να είναι μεγαλύτερα. Για παράδειγμα, ένα πλήρες OTA update μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 2GB. Σύμφωνα με το XDA Developers, ένας LineageOS developer για το Moto G4, αναφέρει ότι εξοικονόμησε 50MB δεδομένων σε μια μη επίσημη build. Αν σκεφθούμε, ότι κάθε έκδοση του LineageOS για το Moto G4 είναι περίπου 350MB, πρόκειται για μια σημαντική εξοικονόμηση. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος αλγόριθμος αυξάνει την ταχύτητα αποσυμπίεσης, τα updates μπορούν να γίνουν πιο γρήγορα applied και να εγκατασταθούν. Βέβαια, σε συσκευές με A/B partition, όπως τα Google Pixel/Pixel 2, Essential Phone, Razer Phone, Moto Z2 Force και Xiaomi Mi A1, δεν θα δουν κάποια βελτίωση, καθώς τα updates γίνονται applied στο inactive partition. Βέβαια, η εξοικονόμηση bandwidth συνεχίζει να υφίσταται.

About Freegr network

Από το Blogger.