Η VIA στην αγορά των x86 επεξεργαστών

Η AMD δεν είναι η μόνη εταιρία με άδεια δημιουργίας x86 επεξεργαστή από την Intel. Σχετική άδεια διαθέτει και η VIA η οποία ετοιμάζεται να επιστρέψει στην αγορά των x86 επεξεργαστών, με νέα τετραπύρηνα και οκταπύρηνα μοντέλα. Οι επεξεργαστές αυτοί έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Shanghai Zhaoxin Semiconductor, η οποία συνεισέφερε στην έρευνα και ανάπτυξη των νέων επεξεργαστών. Σε περίπτωση επιτυχίας, ίσως να δούμε μετά από πολύ καιρό και έναν τρίτο κατασκευαστή x86 επεξεργαστών στην αγορά. 
Η εταιρία είχε ξανά επανέλθει στην δημοσιότητα για τον ίδιο λόγο το καλοκαίρι του 2014, όταν και φημολογείτο ότι θα κυκλοφορήσει τετραπούρηνο x86 επεξεργαστή, ικανό να επιτύχει επιδόσεις ανάλογες του AMD 5350 και των τότε Atom επεξεργαστών της Intel, αλλά τελικά δεν τούς είδαμε διαθέσιμους στην αγορά. Υπήρξαν αναφορές, αλλά και youtube demos, όμως τίποτα το ουσιαστικό για τον τελικό καταναλωτή. Αυτή τη φορά τα πράγματα ίσως να εξελιχθούν διαφορετικά και λόγω της υποστήριξης από την Zhaoxin. 
Η επιστροφή της VIA στην αγορά ξεκίνησε ήδη με την σειρά KX-5000 "Wudaoku", η οποία αποτελείται από επεξεργαστές που ανήκουν στην κατηγορία των SoCs. Η Lenovo μάλιστα προσφέρει το desktop μοντέλο Lenovo M6200 για την Κινεζική αγορά με επεξεργαστή της σειράς KX-5000. Γενικότερα η σειρά περιλαμβάνει μοντέλα με τέσσερις ή οκτώ πυρήνες, αλλά χωρίς κάποια τεχνολογία SMT τύπου HyperThreading. 
Η συχνότητα λειτουργίας είναι χαμηλή, στα 2-2,2GHz, με Turbo τα 2,4GHz. Οι επεξεργαστές θα ενσωματώνουν, μεταξύ άλλων, dual channel memory controller για DDR4 μνήμη, την κάρτα γραφικών και PCI-Express 3.0, ενώ SATA III και USB 3.1 gen 2 υποστήριξη θα προσφέρεται μέσω ξεχωριστού chip. Η τεχνολογία κατασκευής των KX-5000 είναι τα 28nm. Εντός του 2018 θα δούμε την σειρά KX-6000 η οποία θα κατασκευάζεται στα 16nm, θα περιλαμβάνει πάλι μοντέλα τεσσάρων ή οκτώ πυρήνων, με την συχνότητα λειτουργίας να φτάνει τα 3GHz, με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σειράς, να είναι παρόμοια με αυτά των μοντέλων της σειράς KX-5000. Οι επεξεργαστές της σειράς KX-6000 πιθανόν να αποτελέσουν ανταγωνιστικές επιλογές έναντι των "Gemini Lake" SoCs της Intel, επεξεργαστές κατηγορίας Atom, αν και η Zaoxin ισχυρίζεται ότι οι επιδόσεις τους θα φτάνουν αυτές των Ryzen της AMD.

, , , ,

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ FORUM

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

LIVE RADIO

Live Radio

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.