ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Οι νέες τεχνολογίες και οι απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει πλέον το διαδίκτυο, εκτός από τα θετικά στοιχεία, δίνουν παράλληλα την ευκαιρία σε απατεώνες να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους τρόπους για την εξαπάτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Το freegr.gr συγκέντρωσε όλες τις απειλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσίευσε η αρμόδια αρχή με την οποία μπορείτε στο τέλος να επικοινωνήσετε.
Χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές εξαπάτησης, ενώ εκμεταλλεύονται κατάλληλα την πληθώρα πληροφοριών που υπάρχουν διαθέσιμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να πραγματοποιούν στοχευμένες επιθέσεις αλίευσης προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες του διαδικτύου.
Οι σύγχρονες μορφές απάτης, που πρέπει να γνωρίζουν και να αποφεύγουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, εμφανίζονται με τις ακόλουθες μορφές:
Ψευδείς και παραπλανητικοί διαγωνισμοί μέσω διαδικτύου
Οι πολίτες προτρέπονται μέσω γνωστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συμμετάσχουν σε ψευδή και παραπλανητικό διαγωνισμό, συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο, προερχόμενο δήθεν από αεροπορική εταιρεία, χρησιμοποιώντας λογότυπα αυτής, με υποτιθέμενο δώρο αεροπορικά εισιτήρια. Ειδικότερα, αφού απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα και πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προτρέπουν στην αποστολή του και σε άλλους χρήστες γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Αποσκοπούν έτσι στην υφαρπαγή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων, ενώ παράλληλα ανακατευθύνουν τη σύνδεση σε Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης, οδηγώντας τους χρήστες σε ιστοσελίδα που τους καλεί να καταχωρήσουν τον αριθμό της τηλεφωνικής τους σύνδεσης, με απώτερο σκοπό την αυξημένη χρέωση της τηλεφωνικής σύνδεσης.
Ψευδείς και παραπλανητικές προσφορές
Ο ανυποψίαστος διαδικτυακός χρήστης που συμμετέχει στις υποτιθέμενες προσφορές, αφού προωθηθεί σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα όπου πραγματοποιείται η προσφορά, καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις με αντάλλαγμα την απόκτηση μιας δωροεπιταγής γνωστής αλυσίδας καταστημάτων πώλησης προϊόντων και τροφίμων που φέρεται ψευδεπίγραφα ότι διοργανώνει το διαγωνισμό και στη συνέχεια να κοινοποιήσει τη συγκεκριμένη προσφορά σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Αμέσως μετά, ο συμμετέχων, για να αποκτήσει την υποτιθέμενη δωροεπιταγή, καλείται να εγγραφεί καταχωρώντας σε ειδική φόρμα το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο όμως καταχωρεί εν αγνοία του σε συνδρομητική υπηρεσία υψηλής χρέωσης. Τελικό αποτέλεσμα είναι η υπέρογκη χρέωση του καταχωρηθέντος τηλεφωνικού αριθμού. Επισημαίνεται ότι τα διαφημιστικά αυτά μηνύματα, χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία γνωστών εταιρειών και παρουσιάζονται ως εξαιρετικά αληθοφανή, ενώ η κοινοποίηση τους μέσω δημοφιλών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης καθιστά την εξάπλωσή τους ιδιαίτερα γρήγορη.
Τηλεφωνικές απάτες
Oι δράστες προσποιούμενοι τους μηχανικούς πληροφορικής του Κέντρου Υποστήριξης εταιρείας λογισμικού, αναφέρουν στους πολίτες ότι προτίθενται να βοηθήσουν στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων του υπολογιστή τους, που διέγνωσαν απομακρυσμένα ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων σ’ αυτόν ώστε να συνεχιστεί η χρήση τους. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τους πολίτες να εγκαταστήσουν πρόγραμμα απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή τους, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στον υπολογιστή του ανυποψίαστου θύματος και κατ’ επέκταση στα προσωπικά του δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σ’ αυτόν.
Υποκλοπή στοιχείων καρτών πληρωμής
Η εκτεταμένη χρήση καρτών πληρωμής για ηλεκτρονικές συναλλαγές, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους χρήστες τους, αφού ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι που μπορεί να οδηγήσουν στην υποκλοπή των στοιχείων αυτών. Η μη αυτοπρόσωπη παρουσία του αγοραστή και η άγνωστη ταυτότητα του πωλητή (ή … υποψήφιου απατεώνα) έχουν συμβάλει στην αύξηση των περιπτώσεων απάτης, με την χρήση καρτών πληρωμής στο Διαδίκτυο.
Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι αλίευσης καρτών πληρωμής, είναι οι ακόλουθες:
Πλασματική ιστοσελίδα πώλησης προϊόντων - υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο, ο απατεώνας καταφέρνει να συγκεντρώνει στοιχεία και αριθμούς καρτών πληρωμής χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι έχοντας εξαπατηθεί, νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο διαδικτυακό κατάστημα και κάνουν τις αγορές τους. Οι δράστες καταφέρνουν να αποκτούν φυσική πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών καρτών πολιτών, σημειώνοντας αυτά και εν συνεχεία τα χρησιμοποιούν σε διαδικτυακές αγορές, καθώς για τις αγορές αυτές δεν είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή της κάρτας πληρωμής, παρά μόνο τα στοιχεία αυτής.
Εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης και καταγραφής δραστηριότητας του χρήστη, κατά τη πλοήγησή του στο διαδίκτυο. Κατά τη πραγματοποίηση διαδικτυακών αγορών, το εν λόγω κακόβουλο πρόγραμμα καταγράφει και υποκλέπτει τα στοιχεία που εισάγονται στις φόρμες πληρωμής.
Υποκλοπή στοιχείων λογαριασμού ηλεκτρονικής τραπεζικής ή ηλεκτρονικών πορτοφολιών
Ο συνήθης τρόπος για την υποκλοπή στοιχείων λογαριασμών ηλεκτρονικής τραπεζικής ή ηλεκτρονικών πορτοφολιών που τηρούν οι πολίτες, είναι η αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προερχόμενο από φαινομενικά τραπεζικό ίδρυμα της χώρας, τα οποία προτρέπουν τον ανυποψίαστο χρήστη του διαδικτύου να μεταβεί σε σύνδεσμο που προσομοιώνει την ιστοσελίδα της υπηρεσίας ηλεκτρονικής τραπεζικής του εκάστοτε τραπεζικού ιδρύματος. Με αυτό τον τρόπο, οι δράστες καταφέρνουν να αποκτήσουν τα στοιχεία πρόσβασης στον τραπεζικό λογαριασμό και ή το ηλεκτρονικό πορτοφόλι των πολιτών και να πραγματοποιούν στη συνέχεια παράνομα μεταφορές χρηματικών ποσών σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς ή διαδικτυακές αγορές προϊόντων - υπηρεσιών. Σε μερικές περιπτώσεις έχει αναφερθεί η τηλεφωνική προσέγγιση των θυμάτων από δράστες, οι οποίοι προσποιούνται εργαζόμενους σε τραπεζικό ίδρυμα, που χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις προσπαθούν να αποσπάσουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.
Απατηλές αγγελίες εύρεσης εργασίας
Πρόκειται για απατηλές διαδικτυακές αγγελίες που αναρτώνται σε ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας ή αποστέλλονται μέσω αυτόκλητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο θύμα. Οι αγγελίες αυτές περιγράφουν ιδιαίτερα ελκυστικές θέσεις εργασίας, με μεγάλες οικονομικές απολαβές. με απομακρυσμένη εργασία, συνήθως προσποιούμενες εταιρείες στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι δράστες δεν διστάζουν να δημιουργήσουν ιστοσελίδα της εταιρείας - εργοδότη, στην οποία αναρτούν πληροφορίες για την απατηλή αγγελία, προκειμένου να γίνουν ακόμη πιο πειστικοί. Από τους ανυποψίαστους υποψήφιους εργαζόμενους, ζητείται η γνωστοποίηση και η αποστολή προσωπικών τους στοιχείων, όπως ταυτότητα, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή του μισθού κ.α. Οι απατεώνες προσφέρουν στα υποψήφια θύματά τους φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας, με σκοπό να τους εξαπατήσουν και να τους χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκειμένου να συγκαλύψουν τα ίχνη τους. Οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεσοι ονομάζονται μεταφορείς παράνομου χρήματος και μεταφέρουν παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια.
Οι δράστες στρατολογούν τα θύματά τους χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους. Προκειμένου να είναι πιο αληθοφανής η απάτη, μπορούν μέχρι και να αντιγράψουν αυθεντικές ιστοσελίδες εταιρειών και να χρησιμοποιήσουν παραπλήσιες διευθύνσεις με διαδικτυακές αγγελίες, διαφημίσεις φαινομενικά νόμιμων θέσεων εργασίας (π.χ. «υπάλληλοι μεταφοράς χρημάτων»).
Απατηλές αγγελίες πώλησης προϊόντων
Πρόκειται για απατηλές αγγελίες που αναρτώνται σε ιστοσελίδες αγγελιών με μεγάλη επισκεψιμότητα, στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι αφού εντοπίσουν κάποιο προϊόν που επιθυμούν να αγοράσουν, όπως για παράδειγμα κάποιο αυτοκίνητο, τρακτέρ, μηχανή κ.λ.π, έρχονται σε σχετική επικοινωνία- συμφωνία με τον κάτοχο-δράστη (με email ή τηλεφωνικά), καταβάλλοντας ορισμένο ποσό ως προκαταβολή συνήθως μέσω εταιρειών πληρωμών. Μόλις ο δράστης παραλάβει τα χρήματα προφασίζεται διάφορες δικαιολογίες για την αποστολή του προϊόντος, αφενός μεν για να εισπράξει επιπλέον χρήματα και αφετέρου δε για να μη παραδώσει ποτέ το προϊόν. Για παράδειγμα, οι δράστες σε μία πώληση αυτοκινήτου, για να προσδώσουν αληθοφάνεια στα λεγόμενά τους παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα κυκλοφορίας και παραστατικά επώνυμων εταιρειών μεταφοράς, οι οποίες εγγυώνται την ασφαλή μεταφορά του. Επίσης, τα στοιχεία επικοινωνίας που χρησιμοποιούν, τηλέφωνα, e-mail, ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα ή αντιστοιχούν σε παρόχους του εξωτερικού, που παρέχουν τη δυνατότητα διατήρησης της ανωνυμίας του χρήστη. Τέλος, όταν πλέον το θύμα καταλάβει ότι έχει πέσει θύμα απάτης ο δράστης προβαίνει σε διαγραφή της επίμαχης αγγελίας.
Συμβουλές για πολίτες
Τι θα πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όσον αφορά τις αγορές μέσω διαδικτύου:
Όταν συγκρίνει προϊόντα από διάφορες ιστοσελίδες, μπορεί να βρει σε κάποιες εξ αυτών τα ίδια προϊόντα φθηνότερα σε σχέση με άλλες ιστοσελίδες. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ψάξει μήπως οι ιστοσελίδες αυτές είναι φαντάσματα (π.χ. μία αναζήτηση στο google με την επωνυμία της ιστοσελίδας με τα πολύ φθηνά προϊόντα). Να προσέχει ιδιαιτέρως όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.
Ποτέ να μην πληρώνει προκαταβολικά σε πωλητή, τον οποίο δεν γνωρίζει, ακόμη και εάν αυτός αποκαλύπτει τα προσωπικά του στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού,
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όσον αφορά στις συναλλαγές μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων και διεθνών πληρωμών.
Συστήνεται να χρησιμοποιεί προπληρωμένες κάρτες (prepaidcards) ή αντικαταβολή πληρωμή κατά την παραλαβή του προϊόντος. Ειδικότερα, με τη χρήση των προπληρωμένων καρτών στις διαδικτυακές αγορές του, είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής του, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών ή οποιοδήποτε είδους ηλεκτρονικών κρατήσεων για ταξίδια και εκδρομές, θα πρέπει να ελέγχει αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί είναι έγκυρη και να επιλέγει για τις συναλλαγές και αγορές του, μόνο από γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες. Δεν θα πρέπει να προχωρά σε αγορά ή πώληση αγαθών, εάν δεν έχει πιστοποιήσει την ταυτότητα και αξιοπιστία του πωλητή-αγοραστή,
Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.
Διαγραφή “ύποπτων” e-mail που ζητάνε προσωπικά στοιχεία, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, πιστωτικής κάρτας κ.α. εάν πριν δεν έχει πιστοποιήσει τα στοιχεία του προσώπου που ζητά τις εν λόγω πληροφορίες.
Αν θέλει να προχωρήσει σε πληρωμή μέσω ιστότοπου online πληρωμών, θα πρέπει να γίνεται πληκτρολόγηση από τον ίδιο στο πρόγραμμα πλοήγησης (browser) της διεύθυνσης του ιστότοπου όπου θέλει να πλοηγηθεί. Κάνοντας κλικ σε κάποιο link, που συμπεριλαμβάνεται σε ένα αγνώστου αξιοπιστίας email το οποίο παρέχεται για το σκοπό αυτόν μπορεί να οδηγήσει σε άλλο ιστότοπο από αυτόν που επιθυμεί (π.χ. πληρωμή μέσω Paypal),
Να προσέχει εάν κατά την αγορά επώνυμων προϊόντων αυτά είναι όντως αυθεντικά.
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις συναλλαγές με πρόσωπα, τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας.
Συμβουλές για επιχειρήσεις
Τι θα πρέπει να προσέχει ο επαγγελματίας όσον αφορά τις συναλλαγές - χρήση του διαδικτύου;
Όταν του ζητείται η καταβολή χρημάτων σε διαφορετικό τραπεζικό λογαριασμό από αυτό που χρησιμοποιεί συνήθως, να προβαίνει σε επαλήθευση του αιτήματος, μέσω τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας με τον προμηθευτή,
Να αλλάζει τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και να χρησιμοποιεί τεχνικές αυθεντικοποίησης δύο βημάτων για την είσοδό του στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο,
Να χρησιμοποιεί προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, τόσο στον υπολογιστή του, όσο και στις φορητές συσκευές ( smartphones , tablets ), τα οποία να ενημερώνει τακτικά.
Να εγκαθιστά τις διαθέσιμες αναβαθμίσεις και ενημερώσεις - διορθώσεις ασφαλείας του λειτουργικού τους συστήματος και των προγραμμάτων και εφαρμογών που χρησιμοποιούν.
Να μην ανοίγει συνδέσμους (links) που εμπεριέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου (sms) από αγνώστους, καθώς οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή/και να προκαλούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.
Να αποφεύγει την εγκατάσταση προγραμμάτων και εφαρμογών από μη ασφαλείς πηγές.
Να αποφεύγει τη σύνδεση σε μη ασφαλή ελεύθερα δίκτυα WiFi, μέσω των οποίων μπορεί να γίνει υποκλοπή των δεδομένων επικοινωνίας του.
-Να χρησιμοποιεί ασφαλή και κρυπτογραφημένα κανάλια επικοινωνίας και
- Να μην απαντά σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου του ζητείται η αποκάλυψη των στοιχείων πρόσβασης ( username–password) σε ηλεκτρονικούς τους λογαριασμούς (μέθοδος «phishing»).
Στις περιπτώσεις απατών με SMS
Δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα.
Να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα.
Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των «όρων συμμετοχής», οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο και
Η χρήση Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης συνεπάγεται ιδιαίτερα αυξημένο κόστος κλήσεων και μηνυμάτων SMS (χρέωση είτε ανά κλήση, είτε ανά λεπτό, είτε ανά εισερχόμενο - εξερχόμενο μήνυμα).
Για τους χρήστες συσκευών smartphone
Οι χρήστες συσκευών κινητής τηλεφωνίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.
Συγκεκριμένα:
-Να μην ανοίγουν συνδέσμους (links) που λαμβάνουν από αυτόκλητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου (sms). Οι σύνδεσμοι ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες και ή να προκαλούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.
- Συστήνεται να εγκαθίστανται εφαρμογές που διατίθενται από επίσημα ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως Google’s ή Apple’sPlayStore,
- Να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (antivirus) της συσκευής σας και
- Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.
Οι δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
«Ασπίδα» των πολιτών έναντι της εγκληματικότητας μέσω διαδικτύου, αποτελεί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που έχει να επιδείξει μια μεγάλη σειρά επιτυχιών. Με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Γιώργο Παπαπροδρόμου και τον αστυνομικό υποδιευθυντή Βασίλη Παπακώστα, οι περίπου 110 άνδρες και γυναίκες, που στελεχώνουν την Υπηρεσία - μεταξύ των οποίων αστυνομικοί γενικών καθηκόντων αλλά και επιστημονικό προσωπικό ειδικών καθηκόντων, με γνωστικό αντικείμενο την πληροφορική και τη νομική - η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταπολεμά αποτελεσματικά το σύγχρονο φαινόμενο των διαδικτυακών απατών.
Η Υπηρεσία συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες δράσεις για την καταπολέμηση των εξής απατών:
Με κάρτες πληρωμής στον κλάδο των αερομεταφορών
Η Ελλάδα συμμετέχει σε ευρείας κλίμακας κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των απατών μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών, η οποία αποτελεί μέρος της διεθνούς κλίμακας κοινής αστυνομικής επιχείρησης με κωδικό όνομα «CICONIA ALBA». Κατά τη διάρκεια των ημερών κοινής δράσης, αστυνομικές αρχές, αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία και τραπεζικά ιδρύματα από χώρες ανά τον κόσμο, με την υποστήριξη της Europol, της Interpol και της Ameripol, συνεργάζονται για τη καταπολέμηση των απατών που διαπράττονται με κάρτες πληρωμής μέσω διαδικτύου στον τομέα των αερομεταφορών. Φέτος για πρώτη φορά η χώρα μας συμμετείχε με όλους τους αερολιμένες της ελληνικής επικράτειας.
Στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Η χώρα μας συμμετείχε σε επιχειρησιακό επίπεδο στην πρώτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη για την καταπολέμηση των απατών ηλεκτρονικού εμπορίου οι οποίες διαπράττονται μέσω διαδικτύου, χωρίς τη φυσική παρουσία κάρτας πληρωμής.
Μεταφοράς παράνομου χρήματος
Συμμετοχή σε επιχειρησιακό επίπεδο σε αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος. Οι εγκληματίες προσφέρουν στα υποψήφια θύματά τους φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας, με σκοπό να τους εξαπατήσουν και να τους χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκειμένου να συγκαλύψουν τα ίχνη τους.
Πρόληψης και ενημέρωσης για κακόβουλο λογισμικό που προσβάλει φορητές συσκευές (mobilemalware).
Παράλληλα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο των ειδικότερων καινοτόμων δράσεων που αναπτύσσει για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, διοργανώνει ημερίδες - διαλέξεις για την ενημέρωση του κοινού.
Το freegr.gr προτείνει Επικοινωνία με τη ΔΔΗΕ
Η Υπηρεσία έχει αναπτύξει το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBERALERT», με το οποίο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, για να ζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής, να πραγματοποιήσουν καταγγελία ή να ζητήσουν συμβουλές – καθοδήγηση για θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Η επικοινωνία με το CYBERALERT πραγματοποιείται είτε τηλεφωνικά στον τηλεφωνικό αριθμό 11188, είτε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr είτε μέσω των εφαρμογών CyberKid και FeelSafe.

, , , ,

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

Simple Post

Simple Post 2

New Carousel

Mag Post 2

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Labels

1080p 128bit 12Ghost 12MP 1821 1TB 1Teraflop 2012 22nmSRAM 24Mbps 24Mpbs 24W 25Gbps 25nm 28η Οκτωβρίου 28nm 32bit 32nm 3alityDigitalLLC 3D 3E 3G 3G.Nokia 3GHSDPA 3nm 3way 45nm 4890 4890x2 4GB 55nm 5800 5D 5G 5TB 64-bit 64bit 65nm 6core 6MBcache 790GX 7gBPS 80HDD 890FX 9150e 920Core7 936 945GSE 9600GT 9800GT αγορά ΑΕΠΙ Αεροπορία Αθήνα Αινστάιν ακρίβεια ανακύκλωση ανάπτυξη ανεργία άνθρωπος ανταγωνισιτκότητα απάτη απόδοση άρωμα ασύρματα ασφάλεια ασφαλιστικό αυξήσεις αυτοκίνητα βιβλία βίντεο βιομηχανία Βουλή Γη γιορτές Γκόρ γονείς γραφειοκρατία Δ.Ε.Η Δ.Ε.Η. δαιδίκτυο δεδομένα Δήμοι δημοκρατία δημόσιο δημοσιογραφία δημοσκόπηση διαδικτυο διαδίκτυο διαδίτκυο Δίας διάστημα διαφήμιση Διαφθορά δικαιοσύνη δίκτυα δικτύωση δίτκυο δρόμοι Δωρεάν Ε.Ε. Ε.Ε.Τ.Τ Ε.Ε.Τ.Τ. Ε.Ε.Χ.Ι Ε.Μ.Π Ε.Ρ.Τ Ε.Υ.Π. έγκλημα ΕΔΕΤ ΕΕΤΤ Εθνική ειδ ειδησεις ειδήσεις ειδήσιες εικόνα έκθεση εκπαίδευση εκπομπές έκφραση ελευθερία Ελλα΄δα Ελλάδα Ελλλάδα εμπόριο ενεργεια ενέργεια ενημέρωση Ένωση καταναλωτών ΕΠΑΚ επιδόσεις επικοινωνία επικοινωνίες επιστήμη επιστημονική επιχειρήσεις έρευνα έρωτας ευκρίνεια ευρυζωνικά ευρυζωνικότητα Ευρώπη ζωή Η.Π.Α Η.Π.Α. ηλεκρονικό ηλεκτρικά ηλεκτρονική ηλεκτρονικό ηλιακός θερμότητα Θεσσαλονίκη ιδιοκτησία ιδωιτικότητα Ιμια ΙΝ.ΚΑ ίνες Ιντερνετ Ιντερνέτ Ιστορία Κ.Π.Σ καινοτομία καιρός κάμερεςς Καρβέλας καρκίνος καταναλωτές καταναλωτής κβαντική Κίνα κινητά κλησεις κλήσεις Κλώνος κοινωνία Κομισιόν Κόσμος Κράτος κρίση κριτική κρυπτογράφηση Κυβέρνηση Κυπαρισσία Λαζόπουλος λειζερ λιμάνια λογισμικό μέλλον μεσσηνία Μετρό ΜΙΤ μουσική μπαταρίες Μπουκοτάζ νεα νέα νεολαία νοημοσύνη νοικοκυριά Νόμπελ Ειρήνης Ο.Τ.Α. Ο.Τ.Ε. Ο.ΤΕ. οθόνες οικογένεια οικολογία οικονομία οικοσύστημα Ολυμπιάδα ΟΟΣΑ οπτικές ΟΤΕ Παιδεία παιδιά παιχνίδια Παρατηρητήριο Παρελάσεις πειρατεία πειρατία περιβάλλον περιεχόμενο Περιφέρειες πιστωτικές Πλανητάριο Πληροφορία Πληροφορική πνευματική ποδόσφαιρο πολιτεία πολιτική πολιτικοί πορνό πορνογραφία Ρ.Α.Ε Ρ.Α.Ε. ράδιο ραδιόφωνο ρομπότ Ρουσσόπουλος Σ.Δ.Ι.Τ. ΣΑΕ ΣΑΠΤΕ σάτυρα σέξ Σηφάκης σπορ ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σύμπαν σχολεία σχολείο σψιφι σωματίδιο ταινίες τεχ τεχνητή τεχνολογία τηλειατρική τηλεόραση τηλεπικοινωνίες τηλεφωνία Τουρισμός Τουρκία τράπεζες Τρίκαλα υγεία υπολογιστές υπολογιστής υπουργεία Υπουργέια φακελλάκι φαντασία φορ φορητοί φορητός φορτιστής φτώχεια χάκερ χειρόγραφα Χριστούγεννα ψηφιακά ψηφιακές ψηφιακή ψηφιακό A.E.P.I A.I a100fm ABL academy accurancy Acer activephase Adamo add add/remove Adobe AdobeFlash ADSL ADSLtech Advancedclock advent alcatel AM2+ AM3 AMD AMD64 AMDPuma amilo AMOLED AND Android anonymous Anti-shock antializing antivirus API Aplle apple applications APU archos ArmCortex army Arrandale Arthas Aspire4930 aspireone AsRock asus AsusTurboVEVO athens AthlonNeo AthlonX2 AthlonX3 AthlonX4 ATI ATIHDMI ATIMobilityHD ATIRadeon ATIRadeonHD Atom Atom330 AtomDuo audio avast avatar AVI Avivo Azure Backup bandogo bandwidth battery BD Beijing2008 benchmarking Bigbang bing bios BIOSTAR BIT Bizzard blackberry blackcaviar blackedition Blizard Blizzard bloggers blogs Bluetooth BluRay Bly Ray BMW Bobcat boeing bootable browser browsers BSA BT BT2.0 bug bugs BumpTop C.E.S. cache caching Caipella calc Calfeine Callibration Calpella camcorders capcom car carPC Catalyst ccleaner CE3100 Cebit CeleronD Cell Centrino2 Centrinoduo CEO CERN ces championship chat chem CherryPal chipset ChipsetH57 Chrome530gt ChromeOS Cisco Clarke cleanup ClearCMOS clockgen cloneDVD cloning cloud cloudpc cmd cmputing codecs Columbus com commodore comodo Compal computex computing concept conferences Congo conn-xTV Connection controlpanel cooler core core2duo Core2Extreme Core2Quad corei3 corei5 Corei7 Corei7Extreme corei9 CoreVpro Corsair COSMOTE cpu cpu-gpu Creative creditcard CRM CrossfireX crucial CSRF cuda cybercrime cypress D-Link Danube DART data datacenters DataTraveler DDR1066 DDR1333 DDR3 DDR4 Debian dekstop Dell demo deneb desktop Developer Devicestage Devilsmaycry4 dfi digital DigitalPro DirectX DirectX11 Displayport domain Dot doubleplay DowJones downloads DraftN Dragonplayer Drive Drivermax drivers drives DSLAM DSLR DTE DTN dualboot dualchannel DualcoreNehalem DualDVI DualGPU dualslot Dunnington DVD DVI DX11 dynabook e-commerce e-mail e-shop E.E. E3 E72 E8100 Eλλάδα EAH5850 ebay ebook eCPU EDGE EeePC EeepC1101HA EeepcT191 EETT efficiency EFI embedded emulators EN9500GT encoding energyeficient ericsson ESA eSata Ethernet Euro2008 Europe event Everex eVGA expansionpack explorer Extreme Eyefinity F6V-C1 Facebook Facebook news Facebook.internet fallout3 Fansink farcry2 FBCcache Fermi ferrariOne festival FFTH FIFA fileden filedropper filehosting files filesharing filters Finalfanatacy Firefox FireGL8650 firewall firewire800 fixes flashplayer flexible FlexiISN Flickr Flock fm Ford format Forthnet Forum FOXCONN fps framerate freegr freegr.gr Freescale frree FSB1066 FTC FTTH Fujitsu fujitsu-siemens FullHD Fusion future fx5800Quatro G-Force G300 G41 GA780SLi-DS5 gadgets gadgets tech Gameconvetion gamepad gamepay gameplay gamers games gamin gaming gaming tech Gates Gbps GDDR3 GDDR5 Geforce Geforce220 Geforce260 Geforce9500GT Geforce9800GTX Geforcegtx280 Geforcegtx295 Geforcegtx465 Geforcegtx480 gigabit Gigabyte Gingle Glaciator globe gmaes GodofWar goldfamers Google google.tech GoogleChrome Gparted GPCPU GPRS GPS GPU gr GrandTheftAuto graphics Grass greece Greeenpower greeksubs GreenIT GSMA GT295 GT300 GTC260 gtx280 GTX295 GTX460 GTX680 Gulftown Gyy H55 hack hackers hacking hard hardcore harddrive hardwar hardware havok HCDP HD HD-DVD HD3300 HD5870 HDD HDDVD HDMI HDstreaming HDTV HDvideo Hellenic Hellenictask Hellug hgh definition highdef Hitachi hitech HMX-U10 HOL homecinema hotspot HP HPIpaq914 HSDPA HTC HTCShift HTML5.0 HTPC Huawei Hydra HydridCrosffire HydridSLI HydridSSD Hynix HyperThreading Hypertransport3 HyperXT1 I.E. I.E.8 IBM ICANN IDC IdeapdS10 Idemitsu IDF Idle IEDM IEEE IFA IFA2008 IFPI IGP Iinternet IMAGINECup imdb Inel infoquest Infosystem Intel Intel.Quad Intel945GC Intel945GSE IntelA110 IntelAtom IntelCoreDuo IntelCorei7 INTELGMAX4500 Intelmatrix IntelX58Express interface intern internet internet.E.U. internetexplorer internetradio Internettablet ION ION2 IP ip adress IPν6 iPad iphone iPlayer ipod iptv ipv6 ISP ISP. Ispironmini12 Itanium itnel Java JoliCloud K10 KatanaGTI kde-pim KDE4.1 keyboard kids Kingston Kmail Kmetalgate Konami L3cache lanparty laptop Larrabe laser law layer LCD LED Lenovo Leo LG li-ion Liano LifeSpace lifestyle Lightframe LightPeak links Linksys LiNUX live Livemesh livemessenger liveTV LLU logitech Loop LTE Lynnfield M.I.T. M93 M97 MacOS MAD Mai mainstream malware marketing matrixGTX285 Matsushita MaximusIIIFormula Mbit Meego memory messaging mews MI5remote MicroATX microSD microsoft MicroUSB MID MID. minibook mininova miniPCIe minis Mio miroamer MIT MKV MMOGs MMORPG MOBIL mobile Mobile945GM mobileWiMax mobility Moblin mobo mobos mobos785hipset models monos montevina moorestown Morph motherboard motorola mousepads movies mozilla mp3 mp3players mp4 MPEG-1 MPEG-4 Mpps msi msic msn multi-GPU multicore Multimedia Multiplayer multiplier multithreating multitouch music mybook mybookmirror myphone myspace Myunistaller NAND Nano nanotechnology NASA NASDAQ nature NC10 NEC Nehalem NeoX2 NetbookNB100 netbooks netops new news news tech Nexus NFL nForce nforce 790i nforce780 ning nintendo nokia Northbridge notebooks NSN Nvidia NvidiaGF100 NvidiaSLI nviroment Nvision2008 NVRAM Nymonyx O.T.A. O.T.E OCZ office2007 office2010 office2012 Okteta OLED OLEDTV OLPC on line online OnTelecom Open source OpenGL Openoffice3.0 Opera Operton Origami OTE OTE.ADSL Otenet overclocking Ovistore oxconn Oympic p2p P45 P55 P57 P67 P6TD Deluxe PackardBell Packet pad panasonic partition patch Pavillion pc PCB pci express pci express 3.0 PCIe PCIExpress PCIslots PDA pdf peace Penryn pentium4 pentiumE pentiumSU2700 performance PES2009 PES2010 pestaola Phenon PhenonIIX4955 PhenonX2 PhenonX49950 PhenonX6 Philips phising Phoenix phone photo Photoshop Physx PineTrail Pineview Pioneer piracy platters Playstation Playstation3 PMP portal Poulsbo power powercolor Powergate PRAM press-gr PrivateFolder procesors processlasso processors projectors proxyserver PS3 pspGo PSU Puma Q57 q9100 Qcard QPI quadchannel Quadcore QuadSLI Qualcomm Quanta Quest quicklock quicstart QVGA R800 RadeonHD Radeonhd3650 RadeonHD4830 RadeonHD4870X2 RadeonHD5830 radio radio936 Raid RAM rapidshare RealD3D Realtek recovery registry retail Ribbon riping robot rootkit router RTM RV740 RV770 rv770le RV790 RV870 S3Graphics s60 s60 touch Sabine Safari samsung sandisk Sandy SandyBridge SaoPaolo SAP Sapphire SAS sata sata3.0 SATA3.0Gbps SATA6.0Gbps school SciB science scifi Seagate search searching secure security Server2008 servers serversHTAsist services setfsb setiHome sex sfc shadermodel shaderr sharing sharp Shirt shoutcast sidebar Siemens sites skype SleepnGharge SLI SLI2 Smarconnect smartphone sms SO-DIMM SOAP soccer social networking socket socket775 software SOHO SOI Solaris son sonata Sony sony ericsson Sonyericsson sot sound sp1 sp2 sp3 space speed Speedstep Spider Sports Sprint spyware ssd SSE4.2 SSL start starwars steppinh/ModelSLAEN stream streaming Strike stuff subnotebook subnotebooks suggest Sun superleague superPC SuperRV770 surface suse symantec symbian sytemtray T101H t91 tablet TB TDD9000 TDP tech tech.news tecn Tegra2 Tegra3 Tellas terraflops Tesla tessellation TFT THQ Thuban thunderbolt timeline timings tips Tohiba tomorrow torrent Toshiba touchscreen Touchsmart touchUI Trillian Triple-SLI TriplechannellDDR3 tripleplay tripleSLI trojan truevision Tuning Turboboost turbocore Turbomemory TurboV TurionX2Ulra tutorial TV Tvout tvtuner tweaking twitter U.S.A. ubuntu UE40B6000 UEFA UEFI ugo Ui ultraportable UMPC UMTS Unisus univercity update updates url usa USB 3.0 USB2.0 USB3.0 USBflash VaioF VaioP VaioX VaioZ VDSL VEMUS Venus VIA vibering video Viewsonic virtualDub virtualization virus Vision Vista VistaSP2 visualstudio vivodi VlcPlayer vLite VMD vodafone Voip VoltageTweak Waffer watercooling WD web webcam WebOS websurfing westmere WHDI wi-fi wi-max widescreen widgets WiFi WiGig.wireless Wikipedia WilCharge WiMax Windows windows10 windows7 windows8 WindowsIstaller windowsmobile Windowsresize Windowsvista WindowsXP wireless WirelessHD wirelless WMC wordpress works workshop world worms Wow write WWF x18-m x25-m X380 X49530e X58 xbox360 XD1 Xeon7400 XeonX7460 XFX XML Xnote110 XP XPERIA X1 XPERIA X1 QWERTY XPERIA X10 Xtreme xxx Yahoo Youtube Yukon Z530 zune

2 Column Post

Translate

Mag Posts

Combined Post

Combined Posts 2

Video Posts