τεχνολογία

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ στο GeForce Partner Program της Nvidia

Η Nvidia αποκάλυψε στις αρχές του μήνα το νέο της GeForce Partner Program(GPP), μέσω ενός σχετικού blog post που δημοσίευσε. Εκεί η Nvidia περιγράφει με λίγα λόγια, ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ανοιχτό στον κάθε κατασκευαστή, απολύτως διαφανές ως προς τους όρους του και που σκοπό έχει να εξασφαλίσει ότι ο καταναλωτής που αγοράζει ένα προϊόν της σειράς GeForce, θα μπορεί με μεγαλύτερη σιγουριά να ξέρει ότι αυτό που αγοράζει θα του προσφέρει αυτά που του υπόσχεται. 
Μια βδομάδα αργότερα ο Kyle Bennett του HardOCP δημοσίευσε ένα άρθρο που περιγράφει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, όπου η Nvidia προσπαθεί να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο πάνω στα gaming brands μεγάλων κατασκευαστών Ο Kyle Bennett είχε ενημερωθεί από την AMD ότι υπήρχε αυτό το νέο πρόγραμμα το οποίο άξιζε ίσως περαιτέρω διερεύνησης, ενώ και το blog post της Nvidia φαίνεται να είναι μια κίνηση της εταιρίας να προλάβει το σχετικό άρθρο του Kyle Benett στο HardOCP. Σύμφωνα με τον Bennett, το πρόγραμμα της Nvidia μπορεί να δείχνει ως κάτι το διαφανές και επωφελές για τον τελικό καταναλωτή, αλλά πιθανόν ισχύει το αντίθετο. Χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφέρει ότι μίλησε με επτά μεγάλες εταιρίες και όσες θέλησαν να μιλήσουν, επέμειναν αυτό να γίνει ανώνυμα, κάτι που δεν θα ίσχυε αν το πρόγραμμα αυτό ήταν πραγματικά καλό και ωφέλιμο για όλους. Μάλιστα ο Bennett αναφέρει ότι από τις συνομιλίες το όλο πρόγραμμα πιθανόν έχει όρους που ίσως είναι παράνομοι, θα μειώσει σημαντικά τις επιλογές των καταναλωτών και θα δημιουργήσει προβλήματα στις εταιρίες που συμμετέχουν σε αυτό, επειδή δεν θα μπορούν να κάνουν ανεμπόδιστα δουλειές με ανταγωνιστές της Nvidia, πιο συγκεκριμένα την AMD και την Intel. Σύμφωνα με τον Bennett, η βασική υποχρέωση των κατασκευαστών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι να χρησιμοποιούν αποκλειστικά προϊόντα GeForce στην σημαντικότερη gaming επωνυμία τους. Έτσι για παράδειγμα η σειρά Republic of Gamers(ROG) της ASUS θα πρέπει να έχει αποκλειστικά GeForce προϊόντα και όχι Radeon. 
Η ASUS θα μπορεί να πουλήσει Radeon κάρτες γραφικών κάτω από άλλες επωνυμίες, αλλά προφανώς η Nvidia θα επωφελείται από την ισχύ της επωνυμίας ROG της ASUS. Σε αντάλλαγμα οι κατασκευαστές που συμφωνούν στους όρους του προγράμματος GPP, αποκτούν επιπλέον τεχνική υποστήριξη από την Nvidia, έχουν την δυνατότητα να είναι από τους πρώτους που θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα προϊόντα της Nvidia, θα μπορούν να κυκλοφορούν τις custom υλοποιήσεις τους ταυτόχρονα με την ανακοίνωση ενός νέου προϊόντος, δεν θα περιμένουν για παράδειγμα έναν μήνα μετά την ανακοίνωση μιας reference κάρτας γραφικών, μέχρι να παρουσιάσουν μια δική τους υλοποίηση, θα μπορούν να την κυκλοφορούν από την πρώτη μέρα. Θα απολαμβάνουν επιπλέον προβολής μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω εκδηλώσεων και δελτίων τύπου, οικονομικής βοήθειας από την Nvidia (Marketing Development Funds (MDF)) για την προώθηση των προϊόντων τους, rebates, πρόσβαση σε game bundles και άλλα. 
Ειδικά στην περίπτωση των MDF, ο Bennett θυμίζει την περίπτωση της Intel που με αντίστοιχες πρακτικές, οι οποίες χαρακτηρίζονταν ως μονοπωλιακές, είχε προσπαθήσει να σταματήσει την επιτυχία που είχαν οι επεξεργαστές Athlon64 της AMD, κάτι για το οποίο αργότερα καταδικάστηκε και υποχρεώθηκε να πληρώσει μεγάλα πρόστιμα, αλλά και ένα ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου στην AMD. Αν κάποια εταιρία αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, υπάρχει ο φόβος ότι δεν θα έχει άμεση πρόσβαση στις GPUs της Nvidia, κάτι που σε μια περίοδο που το mining οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις καρτών γραφικών στην αγορά, θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα καταστροφικό για αυτήν, μιας και θα δίνεται προτεραιότητα στους GPP συνεργάτες.

About Freegr network

Από το Blogger.