τεχνολογία

Ο κορωνοϊός κύρια αιτία να μολυνθούν με malware πολλοί υπολογιστές

Με τον κορωνοϊό να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ειδήσεις του τελευταίου μήνα, hackers εκμεταλλεύονται το φόβο των χρηστών, με νέες μεθόδους απάτης, όπως επισημαίνουν ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας.
Έρευνα της Proofpoint, εταιρία που ειδικεύεται στην ασφάλεια, ανακάλυψε επιθέσεις μέσω e-mail οι οποίες χρησιμοποιούν τον κορωνοϊό ως πρόφαση. Μάλιστα οι επιθέσεις αυτές αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα αρκετοί χρήστες να πέφτουν θύματα, βλέποντας προσωπικά δεδομένα να κάνουν «φτερά».
Μερικές επιθέσεις χρησιμοποιούν και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), δίνοντας μάλιστα συμβουλές για το πώς να προστατευτεί κάποιος από τον κορωνοϊό, κάνοντας τα e-mail ακόμη πιο πιστευτά και αληθινά. Άλλα e-mails στρέφονται ενάντια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λέγοντας πως υπάρχει μία παγκόσμια συνωμοσία για την απόκρυψη της θεραπείας.
Η έρευνα της Proofpoint διαπίστωσε μία σειρά από απάτες που απευθύνονταν σε χρήστες που ανησυχούσαν για τον κορωνοϊό αλλά και επιθέσεις σε συγκεκριμένες βιομηχανίες όπως, κατασκευαστικές, εκπαιδευτικές, ενεργειακές, υγειονομικές, μεταφορικές εταιρίες αλλά και λιανικό εμπόριο. Μία από αυτές τις επιθέσεις μάλιστα, έδειχνε πως προήλθε από εσωτερικό e-mail της εταιρίας και συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο, αναφέροντας συμβουλές για το πώς να προστατευτεί κάποιος από τον ιό.
xB9Fy2wBUaBNAp5iSnqw8e-650-80.jpeg.22f6be0292c78c241fcdb0ed0ea51974.jpeg
Οι χρήστες ανοίγοντας τους συνδέσμους στα e-mails κατέβαζαν εν αγνοία τους το malware Agent Tesla, το οποίο καταγράφει όλα τα πλήκτρα τα οποία πατάει ο χρήστης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετά στοιχεία εισόδου όπως usernames και passwords να φτάσουν στα χέρια των hacker.
Το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων έχει γίνει στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ αν και η Proofpoint αναφέρει πως υπάρχουν περιστατικά στην Αυστραλία και την Ιταλία. Η εταιρία αναφέρει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη των απειλών, δίνοντας όπου και όπως μπορεί συμβουλές στους χρήστες, ώστε αυτοί να είναι προσεκτικοί, με τα αρχεία που κατεβάζουν στους υπολογιστές τους.
Tech Radar, insomniagr

About Freegr network

Από το Blogger.