Δύσκολος χειμώνας περιμένει τους Αθηναίους μετά τις πυρκαγιές


Αθήνα: Μέτρα για την προστασία του λεκανοπεδίου της Αθήνας από την αύξηση της θερμοκρασίας, έπειτα από την πυρκαγιά της Πάρνηθας, προτείνουν από κοινού ειδικοί του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Αθηνών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF.
Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν σε κοινή συνέντευξη τύπου την Τρίτη περιλαμβάνουν τη μείωση των αυτοκινήτων στους δρόμους, τη χρήση νεώτερων δομικών υλικών και την αύξηση του αστικού πρασίνου.
Στην προσπάθεια συμμετέχουν ο Γιάννης Πολύζος, αντιπρύτανης του ΕΜΠ και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, ο Μάνθος Σανταμούρης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Ομάδας Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος, το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και το WWF-Ελλάς.
«Το δάσος της Πάρνηθας αποτελούσε ένα από τους κύριους μηχανισμούς μείωσης της θερμοκρασίας του αέρα που έρεε από τον Βορρά προς την Αθήνα. Όμως τώρα ο αέρας θα περνά πάνω από μια καμένη μαύρη έκταση και αντί να ψύχεται, θα θερμαίνεται και πολύ μάλιστα. Η Αθήνα έχασε το σημαντικότερο μηχανισμό μείωσης της θερμοκρασίας που διέθετε. Το πρόσθετο θερμικό φορτίο που θα δεχτεί η πόλη θα είναι παραπλήσιο με αυτό που δημιουργεί η κίνηση των αυτοκίνητων. Απλά, είναι σαν να διπλασιάσαμε τα αυτοκίνητα στο λεκανοπέδιο!», αναφέρει το δελτίο Τύπου.
Οι λύσεις που προτείνονται για τη μείωση του θερμικού ισοζυγφίου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα:
-Μετατροπή των ελευθέρων και αδόμητων χώρων της Αθήνας σε ψυχρές οάσεις.
-Προτεραιότητα στις μετακινήσεις με Μέσα Μααζικής Μεταφοράς και έλεγχος της κίνησης των οχημάτων στην πόλη
-Περιορισμός της δόμησης αλλά και θέσπιση βιοκλιματικών προδιαγραφών για τα νέα κτίρια.
-Βελτιώσεις σε παλαιά κτήρια με χρήση πράσινων οροφών ή ψυχρών χρωμάτων που μπορούν να κατεβάσουν τη θερμοκρασία της πόλης έως και 3 βαθμούς Κελσίου.
-Χρήση ψυχρών υλικών για την κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων και ακάλυπτων χώρων, δεδομένου ότι η χρήση ακατάλληλων υλικών αυξάνει πολύ την επιφανειακή θερμοκρασία της πόλης
-Αμεση εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ενεργειακή ποιότητα των κτιρίων.
Τα μέτρα αυτά, τόνισαν οι ειδικοί, είναι ούτως ή άλλως απαραίτητα για το λεκανοπέδιο, ωστόσο η καταστροφή της Πάρνηθας έχει κάνει πλέον επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής τους.

About Freegr network

Από το Blogger.