ασφάλεια

Σε Κυερνοπόλεμο 120 χώρες σύμφωνα με ειδικούς


Σε μία περίοδο «ψυχρού κυβερνοπολέμου» κινδυνεύει να εισέλθει η ανθρωπότητα την ερχόμενη δεκαετία, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις καταφεύγουν στη χρήση μη θεμιτών πρακτικών στο Internet για παρακολούθηση ή δολιοφθορές σε αντιπάλους τους.
Σύμφωνα με τον Π. Παπαιωάνου από την 'Ημερησία', στην ετήσια έκθεση της κορυφαίας εταιρείας ηλεκτρονικής ασφάλειας McAfee, σχεδόν 120 χώρες αναπτύσσουν μεθόδους και τελειοποιούν πρακτικές για τη χρήση του διαδικτύου ως όπλου που μπορεί να καταφέρει σημαντικά πλήγματα σε χρηματαγορές, κρατικές υποδομές πληροφοριακών συστημάτων και εργοστασιακών εγκαταστάσεων, ακόμη και για βιομηχανική κατασκοπία.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι μυστικές υπηρεσίες αρκετών χωρών «εισχωρούν» στα δίκτυα άλλων κρατών, προκειμένου να εντοπίσουν ατέλειες και αδυναμίες σε αυτά. Οι αναλυτές της McAfee θεωρούν ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για τις κυβερνήσεις η λήψη μέτρων που θα βελτιώνουν τις άμυνές τους και θα τους προσφέρουν υψηλότερη ασφάλεια σε ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον των υποδομών τους και σε περιστατικά βιομηχανικής κατασκοπίας.
Οπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της McAfee Avert Labs, Τζεφ Γκριν, «Το κυβερνοέγκλημα αποτελεί πλέον παγκόσμιο πρόβλημα. Εχει εξελιχθεί σημαντικά και δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τις επιχειρήσεις και τους μεμονωμένους χρήστες, αλλά και μία σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια κάθε χώρας». Η McAfee προβλέπει ότι στο εγγύς μέλλον οι ηλεκτρονικές επιθέσεις αυτής της μορφής θα αυξηθούν σημαντικά και θα είναι περισσότερο εξειδικευμένες. Η έρευνα της εταιρείας πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή ακαδημαϊκών και αξιωματούχων της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Μεγάλης Βρετανίας, του FBI και του ΝΑΤΟ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της, πρωταγωνιστικό ρόλο στις συγκεκριμένες πρακτικές ψηφιακού πολέμου κατέχει η Κίνα, η οποία έχει κατηγορηθεί πολλάκις για κυβερνοεπιθέσεις από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία.

About Freegr network

Από το Blogger.