Απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης στον Αλ Γκορ
Οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, «θα θεωρηθούν ιστορικά υπόλογες» αν δεν λάβουν τολμηρά μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Αλ Γκορ, παραλαμβάνοντας το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον πρόεδρο της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Στην τελετή απονομή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο δημαρχείο του Οσλο, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ινδός πρόεδρος της IPCC Ρατζέντρα Πατσόρι παρέλαβαν το χρυσό μετάλλιο και μία επιταγή 10 εκατ. σουηδικών κορωνών (1,1 εκατ. ευρώ) από τον πρόεδρο της Επιτροπής Νόμπελ Όλε Μγόες.Η ανθρωπότητα, είπε ο Γκορ, πρέπει να συμφιλιωθεί με τον πλανήτη πριν διολισθήσει σε μια πορεία «αμοιβαίως εξασφαλισμένης καταστροφής».«Αν και η σημασία της Ινδίας μεγαλώνει ταχύτατα, θα πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί CO2 -και, περισσότερο από όλους, η δική μου χώρα- είναι αυτοί που θα πρέπει να λάβουν τα τολμηρότερα μέτρα, ή να θεωρηθούν ιστορικά υπόλογοι για την αποτυχία τους να δράσουν».
Ο Γκορ προσπάθησε να αφυπνίσει τη διεθνή κοινότητα για τον κίνδυνο της παγκόσμιας θέρμανσης με μια σειρά ομιλιών σε όλο τον κόσμο (και στην Αθήνα), πάνω στις οποίες βασίστηκε αργότερα το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Μια Ενοχλητική Αλήθεια.
Σε μια λιγότερο φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, ο Ρατζέντρα Πατσόρι περιέγραψε πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε καταποντισμό των περιοχών χαμηλού υψομέτρου, ανεπάρκεια τροφίμων, εξάπλωση ασθενειών και μείωση της βιοποικιλότητας.
Τα υπόλοιπα βραβεία Νόμπελ -Ιατρικής, Χημείας, Φυσικής, Λογοτεχνίας και Οικονομικών- θα απονεμηθούν τη Δευτέρα σε ξεχωριστή τελετή στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Οι νικητές των βραβείων ανακοινώνονται τον Οκτώβριο, η απονομή όμως γίνεται πάντα στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο θανάτου του Σουηδού βιομήχανου Αλφρεντ Νόμπελ.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου