Μια «αράχνη» για παιχνίδια υψηλής ευκρίνειας
Με την ανακοίνωση μίας νέας ολοκληρωμένης πλατφόρμας με την επωνυμία Spider κλείνει η Advanced Micro Devices (πιο γνωστή ως AMD) το 2007, μία χρονιά όπου η αμερικανική εταιρεία επεδίωξε να παρουσιάσει το νέο πρόσωπό της.
Όντας ο βασικός ανταγωνιστής της Intel στο χώρο των επεξεργαστών για προσωπικούς υπολογιστές, η AMD επιδιώκει πλέον να κάνει το επόμενο βήμα, εκμεταλλευόμενη τις συνέργιες από την περσινή εξαγορά της γνωστής στον τομέα των καρτών γραφικών ΑΤΙ.
Στόχος, όπως φάνηκε από την προ ολίγων ημερών παρουσίαση της Spider στους εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, είναι να ενισχύσει τη θέση της στο χώρο των PC υψηλών επιδόσεων και ιδίως στο κομμάτι των συστημάτων που απευθύνονται σε χρήστες που αρέσκονται σε παιχνίδια με υψηλές απαιτήσεις αλλά και σε εκείνους που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για την αναπαραγωγή ψυχαγωγικού περιεχομένου, και δη video υψηλής ευκρίνειας (high definition - HD) που αποτελεί και τη νέα τάση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Spider αποτελείται από τρία τμήματα. Το πρώτο είναι οι Phenom, οι πρώτοι, σύμφωνα με την AMD, πραγματικά τετραπύρηνοι (quad core) επεξεργαστές. Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό έγκειται στο ότι οι Phenom έχουν τέσσερις πυρήνες πάνω στο ίδιο κομμάτι πυριτίου (die) και δεν είναι ο συνδυασμός δύο διπλοπύρηνων. Αυτό σημαίνει υψηλότερες επιδόσεις και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Το δεύτερο τμήμα είναι οι νέας γενιάς επεξεργαστές για κάρτες γραφικών ΑΤΙ Radeon HD3800, στους οποίους έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αναπαραγωγή περιεχομένου HD και προσφέρουν εντυπωσιακή ποιότητα εικόνας, υποστηρίζοντας το νέο σετ εντολών DirectX 10.1. Το τρίτο κομμάτι είναι η νέα γενιά chipsets 7-series, βασικό πλεονέκτημα των οποίων είναι η δυνατότητα να «δεχθούν» τρεις ή τέσσερις κάρτες γραφικών, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά τις επιδόσεις.
AMD:Ετοιμάζει PC πάνω σε ένα chip
Το επόμενο βήμα του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της AMD δείχνει να είναι η ανάπτυξη επεξεργαστών με οκταπλούς πυρήνες, ενώ τα σχέδια για το προσεχές μέλλον είναι ακόμη πιο φιλόδοξα. Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι η ενσωμάτωση όλων των «εξαρτημάτων» στα οποία βασίζεται ένα προσωπικός υπολογιστής πάνω σε ένα chip. Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πανίσχυρων και εξαιρετικά μικρών συστημάτων που θα καταναλώνουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα ενέργειας.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου