ειδήσεις

Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι το μέλλον της Ελλάδας

Ο βραβευμένος με Νομπέλ Χημείας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Ρότζερ Κόρνμπεργκ, ένας από τους 22 νομπελίστες που το 2012 συνυπέγραψαν επιστολή προς τους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τίτλο «Υποστήριξη για την Ελλάδα», βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη συμμετέχοντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ο ίδιος μίλησε στην «Κ» για τις αλλαγές που προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση για την τόνωση της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα.

– Τι διαπιστώσατε σχετικά με την πορεία της υιοθέτησης των προτάσεων που προτείνατε με την επιστολή σας;

– Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διανείμει τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία σε επιστήμονες στην Ελλάδα, αλλά είναι πολύ περισσότερα αυτά που πρέπει να γίνουν. Η κατάσταση είναι κρίσιμη όσον αφορά την επιβίωση της επιστήμης στην Ελλάδα και το μέλλον της ίδιας της χώρας, το οποίο εξαρτάται από την επιτυχία της επιστήμης και της τεχνολογίας σε αυτήν. Σ’ ένα βαθμό έπαιξαν ρόλο οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στον τομέα της έρευνας. Μερικά εκατομμύρια ευρώ δεν κάνουν καμία διαφορά στον προϋπολογισμό όταν το έλλειμμα ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια. Είναι όμως αρκετά για να διαγράψουν το μέλλον, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολα αναστρέψιμο. Η επιστήμη δεν είναι μια πολυτέλεια που μπορείς να πορευτείς χωρίς αυτήν σε δύσκολες εποχές, η επιστήμη είναι θεμελιώδης. Αν δεν την υποστηρίξεις σήμερα δεν θα έχεις τεχνολογία στο μέλλον. Χρειάζονται δεκαετίες για να χτιστεί μία επιστημονική βάση, αρκεί όμως ένας χρόνος για να γκρεμιστεί. Είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να πάρει αυτό το μήνυμα.

Απλή πρόταση

– Μετά την επίσκεψή σας θεωρείτε ότι πήρε το μήνυμα;

– Το κατάλαβαν και είναι πρόθυμοι να δράσουν. Παρ’ όλα αυτά η πρότασή μου είναι πολύ πιο απλή από τα λεπτομερή σχέδια που μου περιέγραψαν. Νομίζω ότι ένα είναι το σημαντικότερο: η υποστήριξη στους καλύτερους. Μπορείς να τα κάνεις όλα λάθος ή να αναπτύξεις πολλές εναλλακτικές πολιτικές, αν κάνεις όμως σωστά αυτό το ένα πράγμα, όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν. Σημασία έχουν οι άνθρωποι. Ο μόνος τρόπος για να πετύχει μία χώρα είναι να υποστηρίξει τις προσπάθειες πολλών ταλαντούχων ατόμων, με άμεσο τρόπο. Να επιτρέπεται σε άτομα να προτείνουν ιδέες και να κερδίζουν οι καλύτερες, χωρίς να εμπλέκονται οι εσωτερικές πολιτικές των ιδρυμάτων. Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Προσωπικά, ως ένας πολύ έμπειρος και, κατά μία έννοια, επιτυχημένος επιστήμονας, διαγωνίζομαι σε ισότιμη βάση με νέους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επιστήμη, και αν οι ιδέες τους είναι καλύτερες, θα λάβουν αυτοί τα χρήματα και όχι εγώ.

– Πόσα χρήματα χρειάζονται για να αλλάξει το ερευνητικό τοπίο της Ελλάδας;

– Εγώ πρότεινα στην ελληνική κυβέρνηση να επενδύσει 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, τα οποία επαρκούν για να χρηματοδοτηθούν εκατό ερευνητικά εργαστήρια διεθνών προδιαγραφών. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόνο στο 4% των χρημάτων που σχεδιάζει να επενδύσει η κυβέρνηση στην έρευνα και την τεχνολογία, το οποίο ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, δεν θα κάνουν μόνο την Ελλάδα ηγέτιδα στο ευρωπαϊκό επιστημονικό στερέωμα, αλλά θα διασφαλίσουν και το μέλλον της χώρας με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Πολλοί από τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο είναι Ελληνες, όπως ο Ευάγγελος Μουνδριανάκης από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ή ο Παύλος Αλιβιζάτος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Μπορώ να σας παραθέσω μία μεγάλη λίστα. Οι περισσότεροι, όμως, από αυτούς εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν εργάζονταν στην Ελλάδα, και σας διαβεβαιώνω ότι πολλοί θα ήθελαν να επιστρέψουν, η χώρα αυτή θα είχε την καλύτερη επιστήμη στην Ευρώπη και θα αποτελούσε τη βάση για μία ελληνική Σίλικον Βάλεϊ. Δυστυχώς, όμως, έπρεπε να εργαστούν στο εξωτερικό διότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε καμία υποστήριξη.

Εξειδίκευση

– Η έρευνά σας, για την οποία λάβατε το Βραβείο Νόμπελ, έδωσε απάντηση σ’ ένα μεγάλο ερώτημα: πώς από ένα κύτταρο δημιουργείται ένας πολυκύτταρος οργανισμός, με τρισεκατομμύρια κύτταρα. Αν σήμερα η ελληνική επιστήμη είναι αυτό το ένα κύτταρο, ποιος είναι ο μηχανισμός που θα την κάνει πολυσύνθετο οργανισμό;

– Υπάρχουν δύο στάδια σε αυτήν τη διαδικασία. Η μία είναι ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός, η συνεχής διαίρεση του κυττάρου, και η άλλη η διαφοροποίηση, η εξειδίκευση. Το ίδιο ισχύει και στην επιστήμη. Πολλαπλασιάζεις τον αριθμό των ατόμων που έχουν τις ικανότητες να την υπηρετήσουν και τους δίνεις την ελευθερία να διαφοροποιηθούν, να πάρουν τον δρόμο τους. Αν παρέχεις στους νέους υποστήριξη και ελευθερία θα κάνουν σίγουρα ανακαλύψεις, και αυτές οι ανακαλύψεις σας εγγυώμαι ότι θα αλλάξουν το μέλλον.

About Freegr network

Από το Blogger.