Europe

Το DNA του καφέ αποκωδικοποίησε διεθνής επιστημονική ομάδα

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι αποκωδικοποίησε τογονιδίωμα του καφεόδεντρου (αειθαλής κορμώδης θάμνος), με την προοπτική να αναπτυχθούν πιο ανθεκτικές στις περιβαλλοντικές προκλήσεις ποικιλίες καφέ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Science

Η ανάλυση του DNA του καφεόδεντρου μπορεί επίσης να συντελέσει στη βελτίωση της γεύσης του καφέ, στην αύξηση της ποσότητας της καφεΐνης ή αντίστροφα να παραχθεί καφές χωρίς καφεΐνη μέσω της απενεργοποίησης των γονιδίων της. Αυτό πρακτικά θα αλλάξει την παραγωγική διαδικασία του ντεκαφεϊνέ, καθώς σήμερα είναι υποχρεωτική η χημική επεξεργασία του κόκκου του καφέ για την απομάκρυνση της καφεΐνης, με συνέπεια και στο γευστικό αποτέλεσμα. 
Παράλληλα, η γενετική ανάλυση έρχεται να δώσει εξηγήσεις στο ερώτημα γιατί, στην πορεία εκατομμυρίων ετών, εξελίχθηκε η καφεϊνη, η κατ' εξοχήν δραστική ουσία του καφέ και η πιο ευρέως καταναλούμενη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Παρά τη δημοφιλία της, έως σήμερα οι επιστήμονες δεν ξέρουν και πολλά πράγματα γι' αυτήν, κάτι που αναμένεται να αλλάξει μετά τηνανάγνωση του γονιδιώματος του καφεόδεντρου.
Οι 64 ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον Δρ Φιλίπ Λασέρμ του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών και Ανάπτυξης (IRD), μελέτησαν τοφυτό Coffea canephora, από το οποίο παράγεται η ευρέως ποικιλία Robusta. Αποτελεί το 30% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ και χρησιμοποιείται κυρίως στον στιγμιαίο καφέ. Μια δεύτερη γενετική έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την ποικιλία Arabica.

About Freegr network

Από το Blogger.