Στο κάλεσμα μας για τα σχετικά δείγματα τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου ανταποκρίθηκαν, οι Kingston, Lexar και Sandisk και μας έστειλαν αρκετά προϊόντα που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος της αγοράς.
Η σημερινή δοκιμή χωρίζεται σε δύο μεγάλα μέρη. Στο πρώτο θα δοκιμάσουμε τα USB flash drives και θα τα συγκρίνουμε μεταξύ τους όσον αφορά τις επιδόσεις και τις τιμές τους και στο δεύτερο μέρος θα κάνουμε το ίδιο για τις κάρτες μνήμες. Στη συνέχεια θα παραθέσουμε μερικές φωτογραφίες καθώς και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που πρόκειται να δοκιμάσουμε.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά και Συσκευασίες των USB Drives
Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά όλων των USB flash drives που θα πάρουν μέρος στη σημερινή δοκιμή παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.
Όλα τα USB drives της δοκιμής είναι συμβατά με το πρωτόκολλο USB 3.0 και όπως βλέπετε από τον παραπάνω πίνακα τρία ξεχωρίζουν εμφανώς λόγω επιδόσεων, ένα από κάθε εταιρεία. Τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά πάντως τα διαθέτει το Lexar JumpDrive P10 το οποίο έχει μακράν την υψηλότερη ταχύτητα εγγραφής δεδομένων, τουλάχιστον στα χαρτιά αλλά είναι ταυτόχρονα και το πιο ακριβό από όλα, παρόλο που έχει μόλις 32 GB χωρητικότητα τα οποία για τα σημερινά δεδομένα θεωρούνται πια λίγα. Τέλος, εγγύηση εφ' όρου ζωής διαθέτουν μόνο τα παραπάνω Lexar και το SanDisk Extreme, με το κορυφαίο Kingston να υποστηρίζεται από πέντε χρόνια εγγύησης τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως λίγα.
Ακολουθούν φωτογραφίες των συσκευασιών των flash drives, της σημερινής δοκιμής. Θα ξεκινήσουμε από τα προϊόντα της Kingston.
Αρκετά μοντέλα με ποικιλία τιμών από την Kingston.
To P10 ξεχωρίζει εύκολα από τα υπόλοιπα drives της Lexar, λόγω της συσκευασίας του.
Τελευταία αφήσαμε τα drives της SanDisk.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά και Συσκευασίες των Memory Cards
Στον πιο κάτω πίνακα θα βρείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των καρτών μνήμης της σημερινής δοκιμής.
Η μοναδική SDXC κάρτα μνήμης έρχεται από την Kingston και διαθέτει κορυφαία χαρακτηριστικά αλλά και αρκετά τσουχτερή τιμή. Τα σχετικά προϊόντα που μας έστειλαν η Lexar και SanDisk έχουν μικρότερες χωρητικότητες αλλά δύο από αυτά προσφέρουν την ίδια ταχύτητα ανάγνωσης με την κορυφαία Kingston, τουλάχιστον στα χαρτιά. Τέλος, όπως βλέπετε οι περισσότερες κάρτες μνήμης της δοκιμής υποστηρίζονται από εφ' όρου ζωής εγγύηση με τις δύο που μένουν να διαθέτουν δέκα χρόνια εγγύηση. Ο λόγος πίσω από την τόσο μεγάλη εγγύηση που δίνουν οι κατασκευαστές στις καλές κάρτες μνήμης είναι ότι διαθέτουν SLC τύπου μνήμης, οπότε και η διάρκεια ζωής τους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Για περισσότερα πάνω στις διαφορές SLC με MLC μνήμες (τις οποίες χρησιμοποιούν όλοι σχεδόν οι SSDs της αγοράς σήμερα) διαβάστε αυτό το άρθρο.
Η συσκευασία της μοναδικής Kingston κάρτας μνήμης της σημερινής δοκιμής. Με μια πρώτη ματιά δε δείχνει για ένα προϊόν που κοστίζει κοντά 90€, λόγω της απλής συσκευασίας.
Οι συσκευασίες των καρτών μνήμης που μας έστειλε η Lexar.
Οι προτάσεις της SanDisk.
Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία
Το κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη SATA 3 έτσι ώστε να αποδώσει τα μέγιστα ο SSD του συστήματος μας και έναν δυνατό επεξεργαστή για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.
Ευχαριστούμε θερμά την ASRock για την ευγενική παραχώρηση της μητρικής της δοκιμής
Για την ανάγνωση των καρτών μνήμης χρησιμοποιήσαμε ένα USB 3.0 αναγνώστη καρτών της Lexar. Το συγκεκριμένο card reader είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα του είδους του, προσφέροντας κορυφαίες ταχύτητες, υψηλή αξιοπιστία και πολύ καλή ποιότητα κατασκευής.
Ας αναλύσουμε τώρα επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα συνθετικά μετρό-προγράμματα (synthetic benchmarks) δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση αναπτύξαμε μια εφαρμογή η οποία συμπεριλαμβάνει μεταφορές διαφόρων τύπων αρχείων, που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες. Σε όλα τα τεστ μετράμε την ταχύτητα σε MB/s. Έτσι ένας απλός αναγνώστης μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει κατά πόσο πιο γρήγορο είναι το Χ προϊόν από το Y.
Δύο χαρακτηριστικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε θα βρείτε παρακάτω.
Όπως θα διαπιστώσετε πρόκειται για την ίδια σουίτα δοκιμών που χρησιμοποιεί ο γράφων για τη μέτρηση NAS (Network-Attached Storage) συσκευών.
O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας.
Όμως επειδή οι περισσότεροι από εσάς έχετε συνηθίσει να βλέπετε αποτελέσματα από synthetic benchmarks, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε και μερικά screenshots από το Crystal Disk Mark. Εδώ να σημειώσουμε όμως ότι δε θα λάβουμε υπόψη στην τελική αξιολόγηση της απόδοσης των προϊόντων τα αποτελέσματα του CDM, παρά θα βασιστούμε αποκλειστικά και μόνο στα αποτελέσματα της δικής μας σουίτας δοκιμών που στηρίζεται σε πραγματικά σενάρια χρήσης. insomnia.gr
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου