athens

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΣΤΟ ΝΑΔΊΡ των ευρωπαϊκών επιδόσεων στο θέμα των ηλεκτρονικών πληρωμών παραμένει σύμφωνα με έρευνα η Ελλάδα. Διαπιστώνει ότι παρά την έκρηξη των ψηφιακών μέσων πληρωμής, που σημειώθηκε την περίοδο της τραπεζικής αργίας, η χώρα θα πρέπει να αυξήσει τη σχετική δραστηριότητα κατά τουλάχιστον 11 φορές, προκειμένου να φτάσει το μέσο Κοινοτικό όρο. Η σύγκριση των δεδομένων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι: με βάση την αξία των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών (ΗΜΠ) ανά κάτοικο, η Ελλάδα βρίσκεται υψηλότερα μόνο από την Κροατία και τη Βουλγαρία (στοιχεία 2013). Επιπλέον, σε όρους αριθμού συναλλαγών ανά κάτοικο, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ από το ΣΕΠΕ, η σημαντική υστέρηση της Ελλάδας στις ηλεκτρονικές πληρωμές δεν βελτιώθηκε ούτε μετά από την έκρηξη των ΗΜΠ κατά την περίοδο της τραπεζικής αργίας, οπότε οι ηλεκτρονικές πληρωμές υπερδιπλασιάστηκαν. Υπό τη συντηρητική υπόθεση ότι η χρήση ΗΜΠ ανά κάτοικο έχει παραμείνει αμετάβλητη στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. στα επίπεδα του 2013, ο διπλασιασμός του αριθμού συναλλαγών με ΗΜΠ ανά κάτοικο το 2015 έναντι του 2013 οδηγεί την Ελλάδα στην προτελευταία θέση της κατάταξης, μπροστά μόνο από την Ρουμανία. Αντίστοιχα, ο τριπλασιασμός του αριθμού συναλλαγών αποδίδει στη χώρα μας μόνο μια επιπλέον θέση στην κατάταξη, με την Ελλάδα να ξεπερνάει πλέον και τη Βουλγαρία. Η έρευνα διαπιστώνει διαφοροποίηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωζώνης ως προς το είδος των μέσων που χρησιμοποιούνται.
Παρότι πιο “δημοφιλές” μέσο είναι οι μεταφορές πίστωσης και στις δύο, στην Ελλάδα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται έντονα η επιταγή ως μέσο συναλλαγής, καθώς προσφέρει άτυπα τη δυνατότητα παροχής πίστωσης, ενώ αντίθετα στην Ευρωζώνη αρκετά υψηλότερο μερίδιο έχουν οι άμεσες χρεώσεις. Όσον αφορά στη χρήση καρτών πληρωμής, η χρήση των χρεωστικών καρτών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, στις πιστωτικές κάρτες, ενώ μπορεί να έχει αυξηθεί η χρήση τους σε σχέση με τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, κατά την περίοδο της κρίσης παρουσιάστηκε συρρίκνωση λόγω της πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και του περιορισμού των ορίων των πιστωτικών καρτών.
Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, το χάσμα τόσο σε όρους αριθμού ανά κάτοικο, όσο και σε όρους αξίας συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ, διευρύνεται συνεχώς. Επιπλέον, στην Ελλάδα οι συναλλαγές με κάρτες εξακολουθούν να αφορούν, κυρίως, στις πιστωτικές, ενώ στην Ευρωζώνη κυριαρχούν οι χρεωστικές.
Στοιχεία από το  sepe

About Freegr network

Από το Blogger.