athens

Πρόγραμμα 280 εκατ. για επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία

Έως και το 100% των δαπανών αγοράς «βασικής έρευνας», μπορούν να ανακτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ». Η προκήρυξη του πρώτου εκ των τριών κύκλων, αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας η οποία θα διαχειριστεί τη δράση, οι επόμενοι κύκλοι προγραμματίζονται για το Σεπτέμβριο του 2017 και το Σεπτέμβριο του 2018.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ(δημόσια δαπάνη), από τα οποία, τα 126 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου. Οι προτάσεις που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο της δράσης μπορούν να υποβάλλονται είτε από μεμονωμένες επιχειρήσεις, είτε από ομάδες επιχειρήσεων, είτε από συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς. Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Η δράση αυτή έχει ως σκοπό την άμεση και αποτελεσματική διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων για την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή καινοτομιών στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω μίας σειράς παρεμβάσεων
Για την υλοποίηση των σχεδίων τους, οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο για την περίπτωσή τους μίγμα ενεργειών, αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα ενισχυόμενων δαπανών από τις ακόλουθες κατηγορίες:
- κλασικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης (π.χ. βασική έρευνα, βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη, μελέτες σκοπιμότητας)
δράσεις προώθησης της καινοτομίας (π.χ. απόκτηση/ επικύρωση/ προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, απόσπαση προσωπικού από οργανισμούς έρευνας και διάδοσης γνώσεων)
- υποστηρικτικές ενέργειες (π.χ. συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες).
Οι προτάσεις που υποβάλλονται προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πρέπει να προωθούν την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία και να εντάσσονται σε μία από τις ακόλουθες τρεις παρεμβάσεις:
I. Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Βασικός στόχος της παρέμβασης αυτής, είναι η υποστήριξη της έρευνας, η προώθηση της καινοτομίας και η ενίσχυση της δικτύωσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
II. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς. Στόχος της παρέμβασης αυτής, είναι η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και των ερευνητικών οργανισμών.
III. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων. Η παρέμβαση αυτή, έχει ως στόχο την προώθηση της έρευνας σε επόμενο επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, έχοντας ως βάση αποτελέσματα που έχουν παραχθεί σε προηγούμενα ερευνητικά έργα.

About Freegr network

Από το Blogger.