Η εταιρία επαναπροσδιορίζει τα 10nm στην mobile αγορά ενώ παρουσίασε τη 10η γενιά Core επεξεργαστών που θα κυκλοφορήσουν αρχικά σε notebooks.
Η Computex που τρέχει αυτή την ώρα στη Ταϊπέι μας έδωσε μέχρι στιγμής αρκετές ειδήσεις και η Intel συνεισφέρει σήμερα με την ανακοίνωση μερικών νέων επεξεργαστών και τη δεύτερη προσπάθεια πρακτικά της εταιρίας να κυκλοφορήσει ένα προϊόν στα 10nm. Πριν από ένα περίπου έτος η Intel έδειξε μερικά chips όπως τον Core i3 8121U Cannon Lake που κατέληξε σε λίγα laptops, αλλά κέντρισε το ενδιαφέρον μιας και ήταν αρκετά power efficient σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά Core (Kaby Lake).
Μετά την αλλαγή του CEO, τις προσπάθειες να συγκρατήσει τα spectre και meltdown security flaws σε έναν βαθμό η Intel επανέρχεται δείχνοντας πως αυτή τη φορά τα 10nm ήρθαν για να μείνουν. Η εταιρία αναφέρθηκε στους Ice Lake που θα κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή 'σύντομα' και αρχικά στην mobile αγορά, με τις πηγές να 'δείχνουν' προς τον Ιούνιο. Τα slides της εταιρίας μαρτυρούν και ορισμένα από τα specs των νέων αυτών chips, όπως το χαμηλό TDP που δε θα ξεπερνά τα 28W ενώ συνολικά δε θα δούμε πάνω από 8 threads στις τρεις βασικές γενιές, Core i3, Core i5 και Core i7. Σημαντική βελτίωση αυτή τη φορά θα δούμε στις cache των chips, όπου το μεγαλύτερο μέγεθος και το χαμηλότερο latency θα βοηθήσει στη ταχύτερη εκτέλεση των εντολών ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εσωτερικό θα υπάρχει και η νέας σχεδίασης Gen11 GPU, που έχει έτοιμη η Intel για να αντιταχθεί στις προτάσεις της AMD για ultrabooks. Οι Turbo συχνότητες των Sunnycove πυρήνων αυτή τη φορά θα τερματίζουν στα 4.1GHz δείχνοντας πως η Intel ίσως και να έχει ξεπεράσει τα όποια προβλήματα με τη κατασκευή των chip, ενώ είδαμε και ένα ολόκληρο wafer επί σκηνής.
Πράγματα όπως το IPC δείχνουν να βελτιώνονται ωστόσο το 18% που ανέφερε συγκρίνεται με τους Skylake του 2015 ενώ συνέχισε συγκρίνοντας τους Broadwell σε integer workloads για το single thread performance 'κλειδωμένο' στα 15W. Η Gen11 GPU είναι ίσως η σημαντικότερη βελτίωση σε αυτά τα ultrabooks που θα ενεργοποιήσει μέχρι και βασικό gaming σε ανάλυση 1080p. Η Intel φαίνεται πως έχει σχεδόν διπλασιάσει τις επιδόσεις σε ορισμένα σενάρια gaming (CS:GO Medium settings) και η GPU μετρά 1.12 TFLOPs σε FP32. Άλλες προσθήκες έχουν να κάνουν με μοντέρνους codecs για encode όπως τον HEVC ενώ υποστηρίζονται και περισσότερα monitor modes όπως 5K στα 60Hz ή 4K στα 120Hz με Adaptive Sync, το πρότυπο για μειωμένο tearing της VESA που υποστηρίζουν τόσο NVIDIA όσο και AMD. Κατά τα λοιπά η ενσωμάτωση του Thunderbolt 3 μερικώς στο CPU είναι μια ενδιαφέρουσα αλλαγή και έτσι δε θα καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στη μητρική, όμως θα εξακολουθούν να απαιτούνται μερικά έξτρα chips για να οδηγήσουν το σήμα σωστά.
Πότε θα δούμε αυτά τα chips; Πιθανόν κάποια στιγμή τον Ιούνιο μέσα από νέα Ultrabooks από διάφορους κατασκευαστές, ενώ για το desktop δεν γίνεται λόγος ακόμη.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου