freegr

8ΤΒ SSD με τη νέα Aorus Gen4 AIC, ταχύτητες μέχρι 15GB/s

Μετά την αρχική επίδειξη στην Computex λίγο καιρό πριν, η Gigabyte επίσημα ανακοίνωσε την Aorus Gen4 AIC, μια adapter κάρτα που συνδυάζει μέχρι 4 NVMe SSDs προσφέροντας μέχρι 8TB αποθηκευτικού χώρου. Η κάρτα είναι στην ουσία ένας adapter πολαπλών δρόμων M.2, που τοποθετείται σε μια PCIe 4.0 x16 θέση της μητρικής κάρτας του υπολογιστή. Φυσικά, με τόσους SSDs στο εσωτερικό της, είναι απαραίτητη η ενεργή ψύξη που επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση της ταχύτητας των SSDs ακόμα και σε καταστάσεις πλήρους φόρτου. Όταν και οι 4 θέσεις δίσκων είναι κατειλημμένες, η κάρτα μπορεί να επιτύχει ταχύτητες που φτάνουν τα 15GB/s! 

H Gigabyte διαθέτει την κάρτα με την ονομασία Aorus Gen4 AIC SSD 8 TB, με 4 NVMe δίσκους των 2ΤΒ που είναι βασισμένοι στον ελεγκτή Phison PS5016-E16, τον μοναδικό εμπορικά διαθέσιμο ελεγκτή για Gen4 δίσκους μέχρι στιγμής. Το σύστημα ψύξης αποτελείται από έναν 5 cm ball bearing ανεμιστήρα, μια πλάκα βάσης και 8 αισθητήρες θερμοκρασίας για την παρακολούθηση των θερμοκρασιών και προσαρμογή των στροφών του ανεμιστήρα. Η παρακολούθηση γίνεται μέσω του λογισμικού Aorus Storage Manager.

large.gbt-aorus-4-way-ssd-e_575px.jpg

Σε διάταξη RAID 0, η Aorus Gen4 AIC SSD 8 TB επιτυγχάνει μέχρι 15GB/s σειριακή ανάγνωση και εγγραφή και 430Κ/440Κ read/write IOPS. Προφανώς οι ταχύτητες αυτές είναι εξαιρετικές για όσους έχουν ανάγκη την μεγάλη ταχύτητα σειριακής διαμεταγωγής, αλλά πέραν τούτου είναι γνωστό ότι η διάταξη RAID δεν βελτιώνει ουσιαστικά τα IOPS.

large.gbt-aorus-4-way-ssd-d_575px.jpg

Οι επιδόσεις, λοιπόν, φαίνονται εξαιρετικά ελκυστικές, υπάρχει όμως ένα σημείο που χρήζει προσοχής. Στο Desktop η χρήση μιας τέτοιας κάρτας σημαίνει ότι θα καταληφθεί η μοναδική x16 Gen4 (που προορίζεται για την κάρτα γραφικών), εφόσον ο χρήστης επιθυμεί να την εκμεταλλευθεί πλήρως. Στις X570 μητρικές, ακόμα και αν υπάρχουν και άλλες x16 PCIe θύρες, αυτές συνδέονται μέσω του x4 link επεξεργαστή και chipset. Συνεπώς θα υπάρξει φαινόμενο bottleneck. 

Λεχθέντος τούτου, είναι εμφανές ότι η κάρτα προορίζεται για χρήση σε workstations που βασίζονται είτε σε EPYC επεξεργαστές σειράς 7000 που διαθέτουν μέχρι 128 PCIe Gen4 lanes, είτε στους αναμενόμενους Threadripper 3000.

About Freegr network

Από το Blogger.